Bahan-Bahan
- Laksa Lembut 1 pakat (celur)
- Ikan sardin Ayam brand 1 tin besar
- Air Asam Jawa 2 cawan
- Gula melaka/Nise (agak2)
- Garam secukup rasa
- Bunga kantan 2 kutum (belah 4)
- Daun kesum2 genggam
Bahan Kisar
- Cili kering 5 tangkai
- Cili padi 3 tangkai
- Bawang besar 2 biji
- Bawang putih 4 biji
- Halia 2 inci
- Lengkuas 1 inci
Bahan Hiasan
- Telur dadar (hiris nipis)
- Limau kasturi
- Timun
- Daun pudina
- Bawang besar
- Cili padi
- Nenas
Cara Membuatnya
- Celur laksa...Keluarkan ikan sardin dari tin, buang kuah..basuh ikan,lenyek2 dgn garpu. Letak tepi dulu...
- Panaskan minyak sikit dalam periuk..tumis bahan kisar hingga wangi..taruk air asam jawa dan Air..agak2 k air tu..
- Masukkan gula garam, daun kesum, kantan, biarkan sampai mendidih...kemudian taruk ikan sardin...biar mendidih...tambah perasa apa yg kurang..
- Kuah dah masak curahkan ke atas laksa dan taruk bahan hiasan... siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan