My Follower

Rabu, 12 Disember 2018

ASAM LAKSA NYONYA



Bahan-Bahan
  • Laksa Lembut 1 pakat (celur)
  • Ikan sardin Ayam brand 1 tin besar
  • Air Asam Jawa 2 cawan
  • Gula melaka/Nise (agak2)
  • Garam secukup rasa
  • Bunga kantan 2 kutum (belah 4)
  • Daun kesum2 genggam

Bahan Kisar
  • Cili kering 5 tangkai
  • Cili padi 3 tangkai
  • Bawang besar 2 biji
  • Bawang putih 4 biji
  • Halia 2 inci
  • Lengkuas 1 inci

Bahan Hiasan
  • Telur dadar (hiris nipis)
  • Limau kasturi
  • Timun
  • Daun pudina
  • Bawang besar
  • Cili padi
  • Nenas

Cara Membuatnya
  1. Celur laksa...Keluarkan ikan sardin dari tin, buang kuah..basuh ikan,lenyek2 dgn garpu. Letak tepi dulu...
  2. Panaskan minyak sikit dalam periuk..tumis bahan kisar hingga wangi..taruk air asam jawa dan Air..agak2 k air tu..
  3. Masukkan gula garam, daun kesum, kantan, biarkan sampai mendidih...kemudian taruk ikan sardin...biar mendidih...tambah perasa apa yg kurang..
  4. Kuah dah masak curahkan ke atas laksa dan taruk bahan hiasan... siap







Tiada ulasan: