My Follower

Sabtu, 29 Disember 2018

CHAR KUEY TIAW


Assalamualaikum 

Okey ... kalau ikutkan Char Kuey Tiaw mmg viral ... lagi viral kes nurse tak tukar cadar

hahaha ... benda nie simple je .... tak payah nak viral sangat kot .... nurse ade yang okey ade yang sengal 

Macam kes aku nie ha ... masa dalam wad bersalin ... nurse tue siap marah aku sebab tak jumpa urat tangan aku ... tangan aku nie mmg putih semula jadi ... hari2 duk dalam air cond ... yelah kejap2 suruh genggam kuat .... kejap2 suruh genggam perlahan .... nasib baik masa tue doktor masuk .... ape lagi kena sound la ... tapi x de lah marah .... cuma nasihat je

klu korang x puas hati ... kat wad tue kan ade kaunter nurse .... cakaplah baik2 ... ingat kan banyak kali pun x pe ... 

okey lah ... hari nie adda nak belanja satu resepi ... asyik makan nasi je kan .... 


Bahan
  • Kuey tiaw kecik 1 paket
  • Udang 5 ekor
  • Daun kucai (agak2)
  • Taugeh (agak2)
  • Telur 1 biji

Bahan Perasa
  • Kicap pekat manis 1sb
  • Sos tiram 1sb

Bahan Pes
  • Bawang besar 1 biji
  • Bawang putih 3 biji
  • Cili kering 15 tangkai
  • Cili padi 5 tangkai
  • Belacan 2 inci
  • Udang kering 3sb
(...kisar sampai halus semua bahan..pastu guna 2sb je utk makan 1 orang..lebih simpan kat peti Ais...)

Caranya
  1. Panaskan minyak..tumis bahan pes 2sb nak lebih pun boleh..terpulang.
  2. Masukkan kicap manis dan sos tiram serta udang...pastu taruk Air 1 cawan..biarkan mendidih..
  3. Kemudian masukkan kuey tiaw..kucai dan taugeh...kacau2 terus pecahkan telur kacau2 kejap terus angkat... siap

p/s: Tambahlah apa yg kurang ikut selera sendiri k..






PANTANG LARANG SHOPEE .... JANGAN SESEKALI LANGGAR!

Di Shopee, ada pantang larangnya yang tersendiri. Pantang larang atau peraturan sebegini sangat penting untuk memastikan platform ini dapat terus berjalan dan berfungsi dengan baik serta tidak melanggar sebarang akta. 


Polisi Barang Terlarang 

Memang di Shopee anda boleh jual apa sahaja. Tetapi, ada beberapa perkara yang anda tidak boleh jual disini.

Jika difikirkan logik akal sekalipun, memang tidak patut sekiranya anda terfikir dan menjual barang-barang yang bakal dinyatakan ini. 

Tapi, lebih baik sekiranya anda baca, hadam dan faham kesemuanya yang terdapat didalam polisi ini.

1. Pelanggaran Terma dan Syarat Polisi Barang Terlarang - Bagi setiap pelanggaran polisi, anda berkemungkinan besar dikenakan tindakan berikut:
  • Segala listing anda akan di”delete”
  • Anda akan disekat beberapa hak atau “features” untuk akaun anda
  • Akaun anda akan digantung atau ditamatkan
  • Tindakan undang-undang

2. Senarai Barang Terlarang
  • Produk berasaskan haiwan dan hidupan liar
  • Artifak dan barang antik
  • Wang dan cop palsu
  • Kad kredit dan debit
  • Sebarang jenis wang termasuklah wang digital
  • Dadah dan ubat-ubatan 
  • Peralatan komunikasi yang tidak didaftar dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan peralatan elektronik yang sama seperti TV descrambler, pengesan radar, pengawal signal trafik, alat pengesan panggilan dan alat perakam panggilan
  • Barang yang disekat
  • Senjata api dan senjata seperti semburan serbuk lada, replika, “stun gun” dan lain-lain
  • Barang-barang yang berkaitan dengan kerajaan atau polis seperti pakaian seragam dan juga lencana
  • Barang yang tidak dilabel dengan betul
  • Barang curi
  • Bahan-bahan cetak, buku, filem, video dan permainan video yang tidak mematuhi undang-undang percetakan dan penerbitan 
  • Tobacco atau yang berkaitan dengan tobacco
  • Saham
  • Mesin slot
  • Racun serangga
  • Tiket loteri
  • Alatan untuk “lock-pick”
  • Anggota badan dan organ manusia
  • Makanan terlarang : Untuk keselamatan pengguna, penjual tidak dibenarkan untuk menjual sebarang makanan atau berkaitan dengan makanan seperti berikut:
  1. Makanan yang mendakwa mampu untuk menyembuhkan dengan cara yang tidak masuk akal dan bertentangan dengan kajian kesihatan dan sains
  2. Beracun atau berisiko untuk memberikan keracunan
  3. Produk tenusu yang tidak dibasmi kuman
  4. Cendawan liar
  5. Makanan yang berisiko untuk membahayakan kesihatan

Banyak sebenarnya barang-barang yang dilarang di Shopee. Sebelum anda menjual, sangatlah digalakkan untuk anda melihat dahulu senarai ini supaya anda tidak akan dikenakan sebarang tindakan daripada pihak Shopee mahupun pihak berkuasa.

Kalau anda tahu apa yang tak boleh dijual tapi tak tahu apa yang terbaik untuk dijual, anda tak akan mampu untuk menjana pendapatan sebanyak mungkin dengan Shopee.

Jadi, cara yang terbaik adalah dapatkan panduan Rahsia Shopee.

Dengan Rahsia Shopee:
  • Anda tak akan terlanggar sebarang peraturan
  • Anda tidak akan meletakkan diri anda dalam masalah
  • Anda akan memaksimumkan potensi anda untuk berjaya
  • Anda akan kurang membuat kesilapan
  • Anda berpeluang untuk mendapat bimbingan daripada pakar dan banyak lagi

Penting untuk anda dapatkan panduan dan bimbingan yang betul jika anda benar-benar mahu berjaya. Jadi, better anda dapatkan panduan ini sekarang juga!




Jumaat, 28 Disember 2018

SHOPEE DAN POTENSI BUAT RM1000 SEHARI

Kalau dapat buat RM1000 sehari ni sama macam dapat buat RM30000 sebulan! Banyak sangat dah tu. Bayangkan kalau anda yang berjaya buat sebanyak tu? Mesti best kan?


Peluang ni sebenarnya sentiasa ada untuk anda. Cuma, kadang-kadang anda jadi tidak yakin dengan potensi yang dinyatakan. Tu benda biasa sebab kita semua akan ada rasa takut untuk mengambil risiko. Ia juga mungkin disebabkan oleh diri kita sendiri yang tidak tahu potensi sebenar yang ada pada sesebuah bisnes online.

Dengan Shopee, anda berpotensi untuk menghasilkan sebanyak yang telah disebutkan atau lebih. Ada banyak sebab yang mampu membuatkan anda berjaya buat duit dengan Shopee.

ANDA BOLEH JUAL APA SAHAJA DI SHOPEE

Anda memang boleh jual apa sahaja di Shopee, tapi tidak semua akan menghasilkan income yang banyak dan tidak semua akan laku keras. Ia bergantung kepada bagaimana anda melakukan kajian produk untuk mengenalpasti produk yang berpotensi tinggi.

SISTEM ANTI-SCAMMER SHOPEE 

Sistem ini mungkin pada mulanya anda rasakan tidak memainkan peranan yang penting. Tapi anda tahu tak yang begitu ramai orang takut untuk melakukan jual beli secara online kerana risau di”scam”.

SISTEM PAYMENT YANG MESRA PENGGUNA

Biasanya ramai yang dah nak beli, tapi bila sampai di bahagian payment, banyak sangat step kena buat dan ada yang tak berapa jelas arahannya.

Rugi la untuk penjual kalau selalu jadi macam ni. Tapi tidak di Shopee. Semuanya sangat mesra pengguna dan sebab itulah ramai yang berjaya dengan menjual di Shopee.

MACAM MANA NAK BUAT DUIT DENGAN SHOPEE?

Sebenarnya, untuk berjaya ni bukan anda kena tengok orang lain buat dan berjaya, so anda pun akan berjaya.

Kebiasaannya yang berjaya ni adalah mereka yang ada ilmu, teknik dan juga mentor yang tepat. Ilmu dan teknik ni ramai yang kongsikan. Tapi anda tak tahu mana yang berkesan dan mana yang tak.

Tapi, kalau anda nak buat duit dengan Shopee, ada satu panduan yang ada ketiga-tiga perkara yang disebutkan diatas. 

  • Anda akan dapat ilmu yang banyak.
  • Anda akan dapat teknik yang luarbiasa keberkesanannya.
Yang paling best, anda akan dapat mentor yang super-friendly dan sangat membantu. 

Panduan yang dimaksudkan adalah Rahsia Shopee. Panduan ni sekarang sedang hangat di pasaran dan harganya sangat-sangat berpatutan dengan nilai yang ditawarkan.

Cumanya, ada juga desas desus yang panduan ini mungkin akan dinaikkan harganya untuk menjaga kualiti support yang akan diberikan nanti. So, better dapatkan sekarang. Risau anda akan terlepas peluang untuk buat RM1000 sehari dengan Shopee!






Sakura Shawl


Assalamualaikum semua ...

okey ... hari nie adda nak belanja satu koleksi tudung untuk korang semua .. ade pelbagai warna kat situ n yang paling penting boleh pakai pelbagai gaya gitu 

amacam ... nak cuba tak?














Khamis, 27 Disember 2018

KELEBIHAN SHOPEE BERBANDING PLATFORM LAIN

Zaman sekarang ni, hampir semua orang memilih untuk membeli secara online. Bukan apa, dengan hanya “browse” website Shopee atau app Shopee, anda dapat lakukan jual beli dengan hanya klik dan lepak santai dirumah sahaja. Ada cara mudah, pasti kita akan pilih cara mudah kan?


Tak perlu lagi untuk keluar rumah, start enjin kereta, pergi dari satu kedai ke satu kedai untuk survey dan compare harga. Mudah kan dunia sekarang ni? Itu merupakan salah satu daripada kelebihan yang ada pada Shopee. 

Kalau nak cerita mengenai kelebihan Shopee ni, memang banyak. Tapi dalam banyak-banyak kelebihan Shopee, ada satu yang memang akan buat semua orang rasa macam.. “WOW! Serius la?”

Kelebihan ni memang berjaya buatkan Shopee menjadi platform online shopping yang utama. Ia juga merupakan platform online shopping yang paling popular di Malaysia. Tapi, sebelum kelebihan yang satu ini diceritakan, apa kata kalau anda lihat kelebihan lain juga yang ada pada Shopee.

Shopee menawarkan berbagai produk pada harga yang sangat murah dan berpatutan. Hampir apa sahaja produk yang anda inginkan dapat ditemui disini. Ia juga sangat mudah buat pembeli dan penjual untuk melakukan transaksi kerana ia mempunyai sistem yang sangat mesra pengguna dan selamat untuk kedua-dua belah pihak.

Kelebihan yang paling menarik adalah sistemnya langsung “tidak mesra scammer”.

Sistem macam mana tu? Di Shopee, ia sangat berbeza dengan platform lain dimana jika anda melakukan pembayaran, Shopee akan “hold” dulu duit tersebut didalam sistem. Duit hanya akan diberikan kepada penjual sebaik sahaja anda mengesahkan penerimaan barang anda.

Selaku penjual juga, anda hanya akan menerima tempahan dan perlu melakukan penghantaran hanya selepas anda menerima bayaran daripada pelanggan. 

Kebiasaannya modus operandi scammer adalah, anda perlu membayar sejumlah wang untuk lock barang terlebih dahulu dan barang yang ditawarkan adalah pada harga yang sangat rendah. Akhirnya barang pun tak dapat dan wang anda pun lesap. Disebabkan itulah Shopee telah menghasilkan sistem ini. Untuk mengelakkan scammer dari menganiaya pembeli. 

Dengan sistem ini jugalah telah menyebabkan ramai yang merasakan jual beli di Shopee adalah lebih selamat berbanding dengan platform lain. Ia juga merupakan diantara sebab utama yang mampu membuat ramai penjual dapat menjana jualan sehingga RM1000 sehari.

Kalau anda berminat untuk tahu dengan lebih lanjut mengenai cara untuk berbisnes di Shopee, panduan Rahsia Shopee adalah yang terbaik dan sangat mesra pengguna. 

Jika anda tidak pernah mempunyai pengalaman melakukan bisnes online atau berjual beli di Shopee sekalipun, anda akan di”guide” oleh mentor-mentor yang pakar menerusi group support khas buat mereka yang mendapatkan Rahsia Shopee sahaja sehingga anda berjaya. So, jangan tunggu lama-lama kalau anda nak cepat-cepat berjaya.




Baju Kurung Raudhah


Assalamualaikum,

SweetMuslimah ada membuat Clearance Sales. Rugi sangat jika tidak mendapatkannya.

Klik jer link ni dan buat pesanan 

Produk disini sangat2 berkualiti dan sangat berbaloi. Tak seperti baju muslimah di luar yang nipis dan panas. Pada harga Clearance, kita boleh dapat dengan harga sangat murah.

Oh ye, kat sweetmuslimah ni kene cepat. sebab stok dia sangat2 cepat sold out. 








Kuey Teow Chicken With Ginger



Okey ... penat berjalan blum reda lagi .... dan tak lama lagi dah naik sekolah ... dan yang pasti tahun nie sekolah agama untuk darjah 4 dapat buku teks percuma ... dan yang pasti lagi anak2 tahun 4 sekolah agama akan belajar 15 mata pelajaran ... ala... macam sekolah agama 90-an dulu ....

okey ... hari nie adda nak share satu menu utk korang semua ... dan yang pasti adda blum cuba buat lagi ... klu tengok macam sodap je ...... 





(untuk 1 orang)

Bahan A
  • Kuey Teow (besar) ambik segenggam
  • Isi Ayam bahagian dada (agak2)
  • Taugeh (agak2)
  • Daun bawang 1 pokok
  • Cili padi 3 tangkai (ketuk)
  • Bawang putih 4 biji (parut)
  • Halia 2 inci (parut)

Bahan B
  • Kicap ABC 2sb
  • Minyak bijan
  • Minyak Zaitun
  • Flavoured pepper Aji Shio
  • Gula perang
  • Garam
  • Tepung jagung 1sb (bancuh air)

Cara Menyediakan
  1. Ambik kuey teow taruk kicap ABC 2sb, minyak bijan 1sb, minyak zaitun 1sb..campur semua..gaul2...panaskan kuali..goreng sekejap..terus angkat..letak dalam pinggan.. biarkan dulu..
  2. Taruk sikit minyak dkt kuali..terus tumis bawang putih dan halia..sampai wangi..pastu taruk air 1 cawan biarkan mendidih.
  3. Masukkan gula garam secukup rasa, Aji shio, cili padi..taugeh..daun bawang..dan tepung jagung..kacau2 kejap terus curah atas kuey teow... klu kurang air tambah sikit k.

Siapppppp...


sumber





Ramai Lagi Yang Tak Tahu Pasal Dropship Ni..

Dalam bisnes online, bisnes dropship sekarang ni boleh buat di pelbagai platform. Ramai yang buat di FB & IG.


Dan baru-baru ini makin ramai pulak yang take action dan buat dropship di marketplace. 

Yang paling trending sekarang, buat dropship di Shopee...

Kelebihannya:
  • Tak perlu website
  • Tak perlu close sale wasap
  • Tak perlu run FB Ads & Adwords
  • Tak perlu pening cari agen tolong jual
  • Tak perlu copywriting panjang berjela
  • Tak perlu susah-payah tarik trafik


Baca lebih details buat dropship di Shopee di sini.

Dalam link tu ada panduan lebih 20+ video yang akan guide step by step cara buat dropship di Shopee. Saya dah tengok semua dan memang praktikal tambah lagi untuk mereka yang baru nak mula..

Semoga berjaya ya




Rabu, 26 Disember 2018

UJIAN PSIKOMETRIK PEGAWAI BOMBA GRED KB19



Tak tahu nak prepare apa untuk UJIAN PSIKOMETRIK

Gagal ujian ini boleh menyebabkan anda gagal jawat jawatan yang didamkan. Usah risau. Rujukan PSIKOMETRIK ini khusus untyuk ujian tahun ini dan khusus untuk anda. 




TOMYAM SANTAN





Bahan A
  • Pes Tomyam 2 senduk
  • Santan kotak kara 1/2 je k
  • Air 5 Cawan
  • Gula perang (secukup rasa)
  • Garam (secukup rasa)
  • Jus Limau nipis (4 biji)

Bahan B
  • Sotong 2 ekor 
  • Udang 5 ekor
  • Cendawan butang 5 
  • Enoki Mushroom 1 bungkus
  • Carrot (agak2)
  • Baby corn (agak2)
  • Baby tomato 8 biji (belah 2)
  • Daun limau purut 5 helai (siat2)
  • Daun ketumbar 1 pokok
  • Serai 2 batang (ketuk)
  • Cili padi 5 tangkai (ketuk)
  • Bawang besar 1 biji (hiris)
Cara Menyediakan

  1. Satukan bahan A dalam periuk..masak hingga mendidih..kemudian masukkan semua bahan B... masak kejap je jangan lama sangat... siap






KENAPA JUAL BELI DI SHOPEE?

Shopee merupakan diantara platform online shopping yang terbaik dan menerima kunjungan daripada ramai pengguna setiap hari. Transaksi yang berlaku setiap hari juga sangat tinggi. Popularitinya juga semakin meningkat saban hari. Cuba tanya kawan-kawan atau ahli keluarga anda mengenai Shopee, paling kurang pun mesti pernah dengar mengenai Shopee.


Iklan promosi di media sosial juga terlalu banyak, ditambah pula dengan penajaan berskala besar oleh Shopee seperti penajaan Liga Malaysia, yang sekaligus menjadikan lebih ramai orang mula mengenali Shopee sebagai platform online shopping yang utama di Malaysia. Zaman sekarang ni terlalu ramai yang memilih untuk membeli secara online. Sebab tu kalau anda perhatikan di media sosial, anda jual jer apapun. Mesti akan ada orang yang berminat. 

Tapi, Shopee ni lain sikit. Ia tak sama dengan platform online shopping yang lain yang menyebabkan orang ramai berjual beli. 

5 Sebab Kenapa Jual Beli di Shopee:

  • Harga yang sangat murah dan berpatutan - Kalau anda cari barang yang sama di platform lain, anda akan lihat perbezaan harga yang sangat tinggi sehingga anda akan secara automatik terus beli di Shopee tanpa berfikir panjang. 
  • Terdapat ramai penjual yang menawarkan free shipping - Biasanya kos untuk shipping/pos ni yang membuatkan ramai pengguna tak jadi untuk meneruskan pembelian. Tapi, tidak di Shopee kerana terdapat ramai penjual yang menawarkan free shipping. Biasanya kalau dikenakan caj pun ramai yang masih beli sebab harga di Shopee dah sangat-sangat murah! 
  • Risiko untuk berjumpa dengan “scammer” adalah 0% - Jika di platform lain, anda pastinya pernah dengar mengenai kes dimana untuk membeli satu-satu barang dan COD (cash on delivery) anda perlu untuk bayar terlebih dahulu untuk lock barang, caj untuk COD dan sebagainya. Biasanya harga yang ditawarkan adalah sangat murah untuk memancing minat pembeli. Apa lagi, anda pun terus bank in dan akhirnya barang entah kemana dan duit anda pun lesap. Di Shopee, ada satu sistem yang akan memastikan anda selamat daripada scammer. Tengok point nombor 4.
  • Duit anda akan selamat didalam sistem Shopee sehingga anda menerima barang yang anda pesan - Sistem Shopee sangat berbeza dengan platform lain dimana jika anda melakukan pembayaran, Shopee akan “hold” dulu duit tersebut didalam sistem. Duit hanya akan diberikan kepada penjual sebaik sahaja anda mengesahkan penerimaan barang anda. 
  • Proses “refund and return” yang boleh dilakukan jika anda menepati terma dan syarat - Jika di platform lain, sangat sukar untuk anda dapatkan semula refund jika barang yang diterima tidak berada didalam kondisi seperti yang sepatutnya. Tapi tidak di Shopee. Jika anda memenuhi terma dan syarat, proses ini akan dilakukan dengan sangat mudah dan pantas. Begitu juga untuk penjual. Biasanya pembeli akan “claim” barang rosak dan sebagainya tetapi apabila anda meminta mereka untuk memulangkan barang, mereka tak nak buat. Selaku penjual, anda pastinya bimbang jika pembeli menipu anda dan sebagainya. Jadi, proses “refund and return” merupakan satu situasi yang win-win buat pembeli dan juga penjual.
Banyak lagi sebab utama yang membuatkan ramai orang berjual beli di Shopee. Jika anda berjaya untuk kenalpasti dan menggunakan sebab-sebab tersebut sebaiknya, anda bukan sahaja mampu untuk menjual apa sahaja di Shoppe. Anda juga mempunyai potensi untuk menjana sehingga RM1000 sehari dengan menjual di Shopee.

Syaratnya mudah sahaja. Anda perlukan ilmu dan mentor yang betul. Nak dapatkan personal coaching mungkin anda perlu laburkan sehingga ribuan ringgit. Tapi, ada satu lagi cara untuk anda dapatkan ilmu dan mentor yang tepat pada kadar yang sangat-sangat berpatutan iaitu menerusi Rahsia Shopee.

Dalam panduan ini, anda akan dimasukkan kedalam group support yang akan membimbing anda sepanjang “journey” anda selaku seorang seller di Shopee. Anda juga akan diberikan akses kepada video tutorial untuk memudahkan lagi proses pembelajaran anda. So, better dapatkan akses kepada panduan Rahsia Shopee sekarang juga!





Selasa, 25 Disember 2018

SHOPEE.. PLATFORM TERBAIK “ONLINE SHOPPING”

Kalau anda perhatikan, sekarang ini trend “online shopping” semakin mendapat tempat dan menjadi semakin popular terutamanya buat generasi muda. Ye la. Siapa yang tak nak bila anda hanya perlu “browse” website dan pilih apa yang anda ingin beli serta setelkan pembayaran hanya dengan duduk santai di rumah sahaja.


Tapi, anda pernah dengar tak ada juga platform yang bukan sahaja memudahkan urusan pembelian, malah proses untuk menjual juga sangat-sangat mudah? Yes, memang tiada yang lain kecuali Shopee!

Shopee ni apa sebenarnya?

Buat anda yang belum pernah dengar atau pernah dengar tetapi masih tak berapa jelas mengenai shopee, boleh baca sampai habis. Shopee adalah sebuah “marketplace” yang direka khas untuk pembeli dan penjual yang ingin menikmati transaksi yang pantas, lancar dan selamat. 

Dengan adanya pula app Shopee, anda boleh tukarkan apa sahaja menjadi duit. Mungkin ada sesetengah barang yang anda anggap langsung tidak bernilai buat anda tapi diluar sana terdapat begitu ramai orang yang sedang mencarinya dan sanggup untuk membayar anda bagi mendapatkan barang tersebut. Dengan shopee, semuanya boleh.

Ramai yang kata transaksi di Shopee ni sangat selamat, betul ke?

Well, kalau anda seorang pembeli dan pembayaran yang anda lakukan akan “dijaga” oleh Shopee dahulu sehingga anda menerima produk anda, cukup selamat tak? Kalau anda seorang penjual pula, anda hanya akan menerima tempahan sebaik sahaja pelanggan anda bayar, selamat kan? Ia sangat-sangat selamat dan risikonya sangat rendah berbanding dengan platform lain.

Barang-barang yang terdapat di Shopee dijual pada harga yang sangat murah sekaligus meningkatkan lagi popularitinya. Shopee juga sangat mementingkan kualiti produk yang dijual di platformnya. Jadi, tak kisah samada anda adalah pembeli atau penjual, anda boleh berasa yakin dengan Shopee.

Disebabkan oleh kelebihan dan keistimewaan yang ada pada Shopee ini jugalah ramai yang telah berjaya menghasilkan pendapatan 4-5 angka dan juga lebih setiap bulan. “Trust” oleh pembeli terhadap Shopee merupakan diantara salah satu faktor penting yang memudahkan ramai penjual yang mempunyai teknik dan strategi yang tepat dapat mengaut keuntungan menerusi platform ini. Apa yang lebih menarik adalah teknik dan strategi luarbiasa ini sangat mudah untuk dipelajari dan anda boleh mendapatkan akses pada harga yang sangat-sangat berbaloi. Bayangkan jika anda dapat buat sales sehingga RM1000 setiap hari, apa perasaan anda? 

Semuanya tidak lagi mustahil untuk anda menerusi Rahsia Shopee. Even newbie pun dah berjaya hasilkan pendapatan 4-5 angka setiap bulan, anda pun confirm-confirm boleh buat juga!

Ok. Sekian sahaja sharing untuk kali ini. Shopee… Platform terbaik untuk online shopping!





Jangan cuba minta bos naik gaji, SEBAB...

Tinggal beberapa minggu sahaja akan tamatlah tahun 2018. Saya rasa tahun depan beban semakin meningkat berikutan kos sara yang semakin hari semakin naik.


Janganlah harap bos akan naik gaji sebab kemungkinan anda akan dipecat. Gurau je...Tapi, jika kita tak minta bos naik gaji, apa yang kita boleh buat supaya dapat meningkatkan punca pendapatan kita??

Satu cara adalah kita buat kerja part-time. Tetapi kerja part-time akan kurang masa bersama keluarga serta part-time juga tidak menjaminkan pendapatan yang lumayan.

Jadi??


Sebenarnya banyak kerja kita buat buat selain cari kerja part-time. Kita juga boleh dapat hasil yang lumayan tanpa menjejaskan rutin harian kita.




Bisnes mengenai hubungan sesama manusia

Hubungan sesama manusia seperti kawan, keluarga dan cinta memang mempunyai permintaan yang banyak di dalam industri maklumat. Ini kerana manusia memang dahagakan perhubungan. Mereka mahu memiliki teman istemewa,kawan yang ramai serta keluarga yang bahagia.


Seorang lelaki mahu memiliki teman wanita, seorang ibu mahu suaminya setia, seorang perempuan mahu menawan lelaki idaman, seorang yang kesunyian dan pemalu mahukan kawan yang banyak. Potensi jualan adalah tidak terhad.

Terdapat banyak tajuk dan kaedah yang boleh anda ceburi. Bayangkan semua manusia mahukan kebahagiaan dan anda ada maklumat/produk tersebut. Dan anda jual maklumat/produk tersebut, LAKU habis!




Isnin, 24 Disember 2018

Bertindak sekarang demi masa depan keluarga

Salam sahabat yang sedang mencari-cari rahsia SEBENAR untuk menjadi kaya! 


Bayangkan sekarang ini anda sedang menjana pendapatan yang tak pernah anda fikirkan seumur hidup, bekerja cuma satu atau dua jam sehari, memiliki banglo mewah, kereta mewah yang tak perlu anda risaukan bayaran bulanannya dan hidup bahagia bersama orang tersayang dan keluarga tercinta.

Bayangkan anda sekarang tidak lagi risau tentang wang dan mulai nampak dengan jelas cara bagaimana untuk hidup senang tanpa perlu bersusah payah mencari duit semata-mata mahu jadi kaya!

Mahukah Anda Menikmati Kesemua Kesenangan Seperti Di Atas? 

Adakah anda mahu membiarkan rahsia ini hanya dimiliki oleh orang lain selain daripada anda, dan suatu hari nanti anda akan MENYESAL seumur hidup, kerana terlepas untuk membuat keputusan BIJAK untuk mendapatkan rahsia ini?

Bertindaklah sekarang..demi masa depan anda dan keluarga tercinta...



Ya!! 6 Angka sebulan!!!



Dengan hanya menggunakan HENDPHONE ANDA!!


anda mampu menjana pendapatan tambahan…. 


Ya!! tambahan sekurangnya 3 hingga 4 angka setiap bulan dan jika di lakukan dengan serius dan tidak mustahil pendapatan anda mampu mencecah 5 hingga 6 angka sebulan….. 

Ya!! 6 Angka sebulan!!!

Tiada yang TAK MASUK AKAL dalam dunia ini jika anda lakukannya degan serius 






KUEY TEOW KICAP



Bahan-Bahan
  • Kuey Teow kecik 1 paket
  • Ayam 1/2 ekor
  • Fish ball
  • Udang 5 ekor
  • Daun kucai
  • Taugeh
  • Bawang putih goreng
  • Minyak bawang putih
  • Kiub pati Ayam
  • Gula perang
  • Garam
  • Halia 2 inci (ketuk)
  • Bawang putih 3 biji (ketuk)

Bahan Kuah Kicap
  • Sos tiram 1sb
  • Kicap pekat manis 2sb
  • Minyak bijan 2sb
  • Minyak zaitun 2sb
  • Lada sulah 1sk
  • Gula perang 1sb
  • kiub pati ayam 1

Cara Menyediakan
  1. Campur semua bahan kuah kicap, masak hingga mendidih..taruk air sikit.. taruk minyak bawang putih dgn bawang putih tu sekali..kacau2...Letak tepi dulu..
  2. Bawang putih 6 biji..cincang2 pastu goreng hingga kekuningan.,angkat dgn minyak2 sekali..letak tepi dulu
  3. Bawang putih 4 biji..hiris nipis2.,goreng hingga kuning..angkat.. letak tepi dulu.
  4. Rebus Ayam sampai ayam empuk..pastu baru taruk udang dan fish ball, Halia, bawang putih..daun kucai, kiub pati ayam, gula garamsecukup rasa..minyak bijan..kuah lebihkan sikit k..rasa dulu apa yg kurang k.
  5. Ambik ayam rebusan tadi..siat2 isi ayam, keluarkan udang..
  6. Taruk kuey teow dalam mangkuk..curahkan kuah kicap..hiaskan isi ayam, udang, taugeh, bawang putih goreng, minyak bawang putih.
  7. Hidangkan bersama kuah sup..siap





Semua Perniagaan Akan Tertumpu Kepada Telekomunikasi

Jika anda sedar, semua perniagaan samada MLM, Restoran, Kedai Runcit, Shaklee Herbalife, CNI, HPA, SNE, Forex, Elken, public gold dan macam-macam lagi perniagaan menggunakan TELEKOMUNIKASI untuk mengembangkan perniagaan mereka, menghubungi pelanggan, supplier dan sebagainya.


Cara komunikasi menggunakan telefon bimbit adalah teknik utama yang digunakan.

Jadi, apa salahnya anda gunakan simkad tone wow untuk menambah lagi pendapatan anda? Walaupun anda sudah memiliki perniagaan sendiri.

Disamping mengembangkan perniagaan anda menggunakan telefon bimbit. Jangan buang masa anda lagi....Mulakan langkah kejayaan anda hari ini!







Ahad, 23 Disember 2018

MEE KARI PENANG







Bahan Utama
  • Mee kuning 1 paket (celur)
  • Isi Ayam (rebus/siat2)
  • Kerang (rebus)
  • Fish ball
  • Tauhu kering
  • Kacang panjang (celur)
  • Tauhu goreng
  • Lada merah
  • Taugeh

Bahan Kuah
  • Santan kotak kecik 1 (kara)
  • Rempah kari 1 paket kecik
  • Kiub pati ayam 1
  • Kerisik 2sb
  • Asam gelugor 2 keping
  • Daun kari 
  • Gula perang
  • Garam

Bahan Kisar
  • Bawang merah 6 biji
  • Bawang putih 4 biji
  • Serai 2 batang (ambik putih)
  • Ketumbar 1sb

Cara Menyediakan

  1. Panaskan minyak..tumis bahan kisar hingga wangi..taruk daun kari..kacau2 pastu taruk rempah kari..kacau lagi sampai wangi..
  2. Masukkan semua bahan kuah dan Air rebusan ayam/kerang, dan taruk fish ball,tauhu kering..biarkan mendidih..tambah perasa apa yg kurang.. siap






Ada tak bisnes PALING LAKU?

Apa itu bisnes keperluan?


Ia adalah bisnes yang paling LAKU dan paling senang dijual sebab kita semua akan menggunakannya setiap hari tanpa mengira umur, jantina, bangsa dan tempat!

Suka tak suka pun! anda tetap akan gunakanya! Tak tahu?





Abang Bomba, I Love You




Perkenalan Lily dengan Rayqal, seorang anggota bomba merapatkan hubungan mereka sebagai adik dan abang. Jasa baik Rayqal menyelamatkan nyawa Lily berkali-kali membuatkan Lily menganggap lelaki itu bagaikan superherodalam hidupnya. Lily sangat mengagumi kerjaya Rayqal dan teruja memandang lelaki itu sehingga sentiasa melakukan kejutan demi menarik perhatian lelaki itu. Namun, sayangnya Rayqal hanya menganggap Lily sebagai adik yang kurang perhatian dan kasih sayang keluarga.

Hubungan baik mereka terlerai tatkala Mawar, kakak kandung Lily dan Rayqal saling jatuh cinta. Mawar yang sememangnya mahu merampas segala kesayangan Lily kerana dendamnya, menyebabkan Lily patah semangat dan hubungannya dengan Rayqal rosak disebabkan fitnah yang Mawar lakukan.

Perkahwinan Rayqal dan Mawar yang bakal berlangsung membuatkan Lily membawa diri dan berazam melupakan cinta dalam arlogi masa. Salahkah seorang budak mentah jatuh cinta pada lelaki berkerjaya jika dia mampu memandu arah cinta itu? Mampukah Lily melupakan Rayqal, setelah sekian lama berkelana di bumi asing? Adakah kepulangannya mampu menghentikan gelora cinta di jiwanya?


Gagal itu biasa. Sanggupkah kita bangkit?

Dalam hidup ni, saya pasti ramai yang pernah gagal.


Thomas Alva Edison pun berpegang kepada falsafah gagal 10,000 kali gagal sekalipun, bukannya masalah untuk bangkit ...... sebelum akhirnya beliau berjaya mencipta lampu pertama di dunia.

Begitu juga pengasas Walt Disney yang pernah dikata sebagai orang paling tidak bijak dalam kelasnya ...... malah pernah tidak mampu membayar sewa bulanan sehingga terpaksa makan makanan haiwan. Oh! Lihatlah bagaimana Walt Disney sekarang. Berjaya menjadi antara perniagaan yang paling kreatif dan berjaya di dunia.

Tengok sajalah filem Frozen yang jadi gilaan anak-anak perempuan. Filem Frozen ini saja sudah cecah lebih USD 1 billion!

Kuncinya -> "Jangan mengalah selagi hidup".

GAGAL 10 KALI, BANGKIT LAH KALI KE-11

Mungkin ada di antara kita yang sudah buat macam-macam perniagaan dan pelaburan...... kemudiannya jatuh tersungkur.

Saya tumpang simpati atas apa yang berlaku. Sebabnya saya sendiri pun pernah gagal. Tapi, jangan difikirkan sangat atas kegagalan kita sebelum ni. Yang penting adalah semangat & kemahuan untuk berjaya.

Kalau dah gagal 10 kali, bangkitlah 11 kali. Pasti akan ada jalan menemui kejayaan.

'Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.'

Saya faham mungkin ada yang akan kata, "Cakap senanglah. Nak buat tu yang payah."

Tapi jika terlalu ikut perasaan, nanti kita juga yang rugi. Terlalu dengar sangat kata orang lain, nanti kita juga yang terus tidak berjaya.

Kita buat ni untuk keluarga kita juga. Ubahlah ekonomi keluarga kepada lebih baik dan selesa.




Sabtu, 22 Disember 2018

MEE BANDUNG BONDA



Malam nie adda nak share satu resepi ... mana tau kot2 malam korang lapar n tau nak makan ape kan 


(ini untuk 1 mangkuk)


  • Mee Kuning segenggam (celur)
  • Daging (Agak2/cincang)
  • Udang kering 3sb
  • Kacang tanah 1sb (tumbuk)
  • Chilie paste 3sb (dah ada bwg merah/putih)
  • Sos tomato 1sb
  • Sos cili 1sb
  • Telor 1 biji
  • Gula garam secukup rasa
  • Kobis
  • Sawi
  • Nak pedas ketukkan cili padi

Cara2 buat
  1. Rebus daging sampai empuk..
  2. Tumis chilie paste..taruk sos cili/tomato,
  3. Udang kering dan air rebusan daging dgn
  4. Daging sekali,kacang tanah..biar mendidih agak2 kuah dah pekat taruk sayur2, dan Pecahkan telor..telor dah masak..curah Atas mee.. cam dalam gambar tu k... 

SELAMAT MENCUBA







Aku Mahu Popular





Mengisahkan dua orang pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Sri Bangsar yang cemerlang dalam pelajaran tetapi tidak dikenali di sekolah itu. Bermula daripada rasa tidak puas hati dengan glamor dan populariti yang dikecapi oleh tujuh gadis lain yang menggelar diri mereka The Wannababes, Farah dan Ina bertekad merancang strategi untuk menjadi popular dan diminati.

Pelbagai insiden berlaku dalam proses untuk meletakkan diri mereka dalam kelompok pelajar glamor. Satu daripadanya bermusuhan dengan The Wannababes. 

Akhirnya, Farah dan Ina sedar yang glomar dan popular tidak bererti tanpa pencapaian akademik yang baik. Farah dan Ina kembali menumpukan perhatian kepada pelajaran dan berjaya mengecap popular apabila dinobatkan sebagai pelajar terbaik sekolah mereka.


Bagaimana Memilih Model Bisnes Terbaik?

Kita amat risau melihat perkembangan perkembangamn bisnes di Malaysia di mana terlalu banyak skim cepat kaya yang muncul akhir-akhir ini.



Bak kata orang, ia ibarat tumbuh bak cendawan.

Sayangnya kerana ramai yang tertipu. Ada yang sampai keluarkan modal RM10,000 - RM30,000 banyaknya. Sebabnya ada pihak upline yang janjikan untung 10% hingga 20% setiap bulan.

Melihatkan ramai yang dah berjaya, mulalah si kawan ni percaya dan terjebak.

Sebenarnya ...Konsep bisnes yang "Menjamin" keuntungan adalah bisnes yang berbahaya. Orang Islam sendiri mengharamkan bisnes yang MENJAMIN keuntungan secara tetap.

Sedangkan 'nature' sebuah bisnes adalah 'ada untung dan ada risiko rugi'. Jika tak, bukan bisnes namanya.

Saya beri nasihat ni, bukanlah paksaan. Tetapi ianya nasihat yang ikhlas sebab sudah ramai yang terkena. Ada kawan yang ditipu belasan ribu ringgit. Belum kira yang sudah ditipu sampai RM30,000.

Ini kisah benar. Ramai rakyat Malaysia yang dah terkena. Kawan kepada saya pun kena. Ini juga nasihat dari pakar kewangan, tuan Azizi Ali.

Saya berikan anda 2 petua untuk elak ditipu dalam bisnes atau pelaburan.

Elakkan terlibat bisnes yang menjanjikan keuntungan TETAP seperti 10% daripada pelaburan atau RM1,000 sebulan. Semua keuntungan bisnes hanya boleh ada anggaran keuntungan, sebab semua bisnes ada risiko. 

Elakkan terlibat bisnes yang bermodalkan belasan ribu atau puluhan ribu ringgit. 

Bukan tak boleh, tapi diri sendiri mesti kaya dan kukuh dulu. Baru boleh keluar modal banyak. Itupun jangan sesekali buat pinjaman bank semata-mata nak berbisnes.

Sebabnya pinjaman bank hanya untuk mereka yang nak kembangkan bisnes sedia ada yang dah berjaya.... pinjaman bank bukan modal untuk mereka yang baru nak mula bisnes. Sebabnya risiko terlalu tinggi.





Seroja Shawl