My Follower

Khamis, 17 Oktober 2019

Cinderella sebuah perbandingan dunia

baiklah, pagi nie saya nak kupas tentang cerita "CINDERELLA", nak dengar tak..??


Berapa ramai pernah menontoh cerita dongeng "CINDERELLA"..??

Kalau yang dah tengok, apakah pengajaran kisah "CINDERELLA" itu..??

Baiklah, bila kita ditanya tentang pengajaran daripada kisah Cinderella, ramai antara kita akan menjawab begini,"Pengajaran terbesar adalah menepati masa dan rezeki tidak dapat diduga.", dan "Kalau sudah jodoh, tidak ke mana,"...betul betul..??

Jika kehidupan kita ini benar-benar unik, maka tentunya setiap yang sampai di telinga kita ada pengajaran besar untuk kita ambil iktibar dalam meniti hidup. Walaupun apa yang sampai itu sekadar kisah dongeng, tentu ada..!!

Teman teman semua, dalam kisah Cinderella, pari-pari mengingatkan Cinderella bahawa dia akan bertukar menjadi comot semula selepas jam 12 tengah malam. Namun Cinderella yang ketika itu telah bertukar menjadi seorang gadis jelita, lupa akan kata-kata pari-pari itu. Dia leka menari bersama putera raja sehinggalah dikejutkan oleh bunyi loceng jam. Lalu dia berkejaran melarikan diri kerana dirinya akan bertukar comot semula. Akibat daripada kekalutan itu, kasutnya tertanggal, dan disebabkan kasut itu, dirinya dapat dicari semula oleh putera raja itu...betul kan..??

Bukan kah itu perlambangan kehidupan dunia? Tuhan mengirim kita ke dunia dan mengingatkan kita bahawa dunia ini adalah sementara. Carilah bekal yang berguna, gunakan kesempatan selagi ada. Bekal itu semuanya sudah ada dalam SOP Buku 555(Workbook RMR+KMR), tinggal nak buat atau tak sahaja. Usah leka ditipu keindahan dunia yang sementara ini kerana apabila "Loceng Ajal" sudah berbunyi, kita tidak lagi sempat untuk berbuat apa apa. Fastabaqul Khairat.

Rasulullah SAW juga bersabda, dalam Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi

"Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Pertama, masa sihat sebelum sakit. Kedua, masa kaya sebelum datangnya miskin. Ketiga, masa lapang sebelum tiba masa sibuk. Keempat, masa muda sebelum datang masa tua. Kelima, masa hidup sebelum tiba masa mati."

Pernah dengar kan sabda rasulullah itu sebelum ini..

Rasulullah SAW berpesan kepada kita agar merebut peluang selagi ada. Hidup ini bergerak dan tidak pernah menunggu kita. "Cinderella" yang baik adalah "Cinderella" yang merancang perkara yang perlu dilakukan pada kesempatan sementara. Daripada dia leka menari sehingga jam 12 tengah malam, adalah lebih baik dia menggunakan kesempatan itu bagi mencaritakan kepada putera raja siapa dirinya yang sebenar.

Begitu jugalah dengan kita. Daripada leka dihanyutkan penipuan dunia ini, lebih baik kita menggunakan kesempatan masa yang ada dan sementara ini untuk mencari keredhaan di sisi-Nya. Dalam cerita dongeng, Cinderella meninggalkan kasutnya di istana. Di alam realiti kehidupan kita, segala-galanya kita tinggalkan di dunia walau stokin buruk pun tak boleh dibawa. Kita pulang kepadaNya sehelai sepinggan seperti mana kita datang. Buatlah pilihan anda, iaitu sama ada mahu menjadi "Cinderella" yang bijak merancang, ataupun "Cinderella " yang berkejaran tidak cukup tanah sana dan sini apabila "masa itu" datang.

Jika ditanya cara menyimpulkan seluruh kehidupan di dunia ini, iaitu tawa ria, suka duka, kerjaya, keluarga dan segalanya dalam satu perkataan, maka jawapannya adalah SEMENTARA. Jika kita didendang kebahagiaan, buatlah persediaan untuk menghadapi saat duka.

Apabila kita berduka, yakinlah kelak kita tetap akan dapat keluar daripadanya. Jika insan mengerti hakikat fananya dunia ini, nescaya apa jua pun yang menimpa akan membuatkan dia senyum dan melangkah lagi.

Belajar sesuatu dari kisah Cinderalla ini, apa pilihan kalian semua..??

Jemput dapatkan Magnet Rezeki Cara Allah, iaitu SOP 555(Workbook RMR+KMR sekarang.

Semoga bermanfaat buat anda semua. Semoga semua murah rezeki duit, anak pun jadi baik, senang nak urus.


Sebelum itu baca kisah saya ini dahulu:



Nak tips kombo PERCUMA Magnet Rezeki?





Apakah Nilai RM5 Kepada anda?

Satu soalan saya nak ajukan, apakah nilai RM5 kepada korang?

Ya, nilainya berbeza bergantung kepada situasi dan tahap kehidupan kita ni sebenarnya. Nilainya berbeza kepada seorang kanak-kanak, pelajar uni, ibubapa dan majikan. Setiap satu menilainya secara berbeza kan?

Nilai ini juga bergantung kepada apa pertukaran yang kita dapat sama ada barang, servis atau apa sahaja sekalipun.

Jika korang seorang peniaga, sanggupkah anda belanjakan RM5 sehari untuk lonjakkan sales anda berkali ganda pada bulan ini? 

Bayangkan, dengan ilmu senilai RM5 sehari korang dapat buat marketing dan sales lebih hebat dari sebelum ni, tanpa gunakan iklan berbayar, tanpa perlu, rekrut sales team dan staf, tanpa perlu followers yang ramai dan juga tanpa acah-acah buat personal branding...

Malah ada newbie yang tiru sebijik apa yang diajar pun dah berhasil pulangan RM1k dalam sehari

Lihat ilmu mahal yang bakal anda belajar di membership ni.



Semoga bermanfaat.






Selasa, 15 Oktober 2019

Saya Bisnes di FB dan IG, Cukup Le Kan?

Saya dah buat bisnes di FB dan IG, cukup lah kan? Kenapa perlu ecommerce pulak?


Bagi saya memang dah cukup kalau anda gunakan teknik VIRAL HERO NI

Tapi kalau anda nak bisnes anda sustain dan go to the next level, sesuai untuk anda mempunyai web ecommerce. Banyak kelebihannya berbanding bisnes di platform media sosial sahaja. Antaranya:

  1. Platform. FB dan IG ni platform bersosial, jadi mungkin ada banyak kekangan dari platform tu sendiri. Anda boleh guna medsos ni untuk tarik trafik ke web ecommerce anda.
  2. Database. Lebih mudah nak simpan database pelanggan anda untuk kegunaan akan datang. Kalau di FB dan IG, kena guna software/apps pihak ketiga atau catat sendiri. Banyak kerja tu..
  3. Penat Melayan. Dengan web ecommerce, anda boleh set ke auto atau semi auto. Tapi kat FB dan IG, kena lah layan PM dan wasap sebagainya. Makan masa dan tenaga semua tu.
  4. Daya Tahan. Sampai bila FB dan IG akan bertahan? Ingat apa jadi kat Friendster dan Myspace? Kalau ada web ecommerce, tak kisahlah apa apa jadi dengan FB dan IG ... bisnes anda tetap wujud..
  5. Diversify. anda boleh urus jumlah produk yang lebih besar/banyak. Tambah fungsi menarik seperti diskaun, baucer, dan banyak lagi secara auto. Ikut kreativiti dan bajet anda..

Mudah kata, anda mudahkan pelanggan membeli dan anda menyenangkan kerja anda berkali ganda. 




Penyelesaian Segala Masalah Hidup

Ketika kita ada dilanda masalah (menurut fikiran kita, sesuatu yang menimpa itu masalah), kita datang ke Allah. Ternyata sekali ketika kita berdoa, jiwa lebih terasa sempit dan akhirnya menangis. Menangisnya kita kerana masalah yang menimpa.


Ini adalah sering terjadi pada kita. betul kan.?

Apakah yang menyebabkan semakin berdoa, semakin jiwa berasa lebih sempit?

Kita memohon kepada Allah agar masalah kita dapat diselesaikan. Kita mohon agar diberikan jalan agar masalah kita dapat diselesaikan dengan kadar yang segera. Harapan ini menyebabkan jiwa kita semakin terhimpit.

Kita memohon segala aturan, takdir dan qada' kita ditentukan dengan cara kita. Akhirnya jiwa kita semakin parah Bagaimanakah cara nak menyelesaikannya?

Fahamilah bahawa masalah yang sebenarnya adalah bukan masalah yang kita hadapi itu. Bukan masalah yang kita harapkan ia selesai itu.

Masalah UTAMA kita adalah TIDAK MAMPU MENERIMA KEHENDAK ALLAH.

Itu sahaja sebenarnya

Yang harus didoakan adalah memohon agar diperkuatkan jiwa untuk mampu menerima kehendak Allah. Mampu menerima apa yang telah terjadi.

Ketika jiwa ini tidak mampu menerima kehendak Allah, Allah makin sempitkan jiwa kita. Semakin degil, semakin dihimpit dan terus dihimpit hingga akhirnya kita penat dan letih. Ketika penat dan letih, di sinilah hati akan berkata.... "lantaklah.... biarlah.... sudahlah.... ect".

Inilah tanda jiwa sudah menyerahkan semuanya pada Allah.

Ia kelihatan seperti putus asa, namun me'lantak'lah itu lah permulaan untuk jiwa bangun semula. PERSOALANNYA.? 

Adakah kita ingin hingga benar-benar rasa terhimpit dan kemudian baru ingin berserah? Bukankah jika awal-awal lagi berserah lebih membahagiakan. Tidaklah jiwa terhimpit menahan sakit yang pasti memakan masa berhari- hari malah bertahun Lalu ketika ada masalah,

PERTAMA KENA LAKUKAN adalah datang ke Allah dan MEMOHON MAAF kepada Allah kerana jiwa tidak mampu menerima.

"ya Allah, hambaMu memohon maaf ya Allah kerana tidak mampu menerima kehendakMu ya Allah.

Ya Allah maafkan hambaMu ini ya Allah kerana tidak mampu menerima takdirMu ya Allah. Ya Allah........ maafkan hambaMu ini ya Allah..... maafkan ye ya Allah... maafkan..."

KEDUA mohonlah agar jiwa diperkuatkan oleh Allah untuk menerima kehendakNya kerana yang mampu menguatkan jiwa HANYA ALLAH SWT.


"Ya Allah hambaMu mohon ya Allah agar jiwa ini dikuatkan ya Allah. HambaMu mohon ya Allah agar jiwa ini mampu menerima kehendakMu ya Allah. Ya Allah aku terima kehendakMu ya Allah. Aku terima ya Allah.... aku terima. Aku redha ya Allah.... aku pasrah ya Allah.... aku pasrah... Allahuakbar.... Subhanallah... Alhamdulillah..... ya Allah..... "

Semoga bermanfaat untuk semua.

Silakan #SHARE dan tag orang yang anda sayang.

Jom sama2 saya dalam group vip RMR untuk belajar Magnet Rezeki Cara Allah. Klik je link ni ye e-Rezeki.my

KHAS BUAT ANDA PEMBACA ARTIKEL... Anda tak perlu buat promosi sorang-sorang. Untuk yang belum tahu, kami ada buka peluang untuk kita tambah jumlah simpanan sambil berkongsi rezeki dengan ramai orang.

Kami ada buka program affiliates di bawah projek E-Rezeki. (Komisyen setinggi RM76) Pendaftaran pun FREE saja.

Anda hanya perlu ikut arahan dan buat saja. Semua affiliates dan HQ akan buat promosi serentak bersama.

Dengan cara ini kami dapat percepatkan anda sebagai affiliates untuk dapat pendapatan. Daftar di sini sekarang: e-rezeki.my

"Ya Allah, jika apa yang aku jual ini dapat memberi manfaat kepada pelanggan ini, engkau bukakanlah hatinya untuk membeli denganku.”

Tetapi jika tidak ya Allah, redhakan lah aku dan Engkau datangkanlah mereka yang lain yang memerlukan manfaat dari apa yang aku jual ini ya Allah"

Teringat ada seseorang share dengan saya doa ini, dan saya amalkan tiap kali nak close sale.

Alhamdulillah rasa lapang dada dan redha kalau ada customer tak jadi beli.

Jom kita belajar lagi tentang Magnet Rezeki Cara Allah dan berubah hidup dan kewangan kita dengan mengamalkan RMR.

Nak berubah hidup, mulai dengan berusaha bangun untuk solat tahajud, bentang marketing plan pada Allah waktu tahajud. Cerita pada Allah impian nak apa, bermanja dan berminta-minta dengan Allah, seperti anak kecil waktu tahajud. Tak tahu nak solat tahajud? Atau tak nak perbaiki cara solat tahajud? Jemput dapatkan panduan solat tahajud disini. Saya sediakan percuma download terus & boleh amal terus : e-rezeki.my/ebook_percuma
Jom kita sama sama klik link ini

KONGSI ARTIKEL INI DENGAN SEBARKAN MELALUI MEDIA SOSIAL ANDA SUPAYA LEBIH RAMAI LAGI MENDAPAT MANFAAT.


Nak tips kombo PERCUMA Magnet Rezeki? Klik link ini dan download di laman e-rezeki.my/kombo







Ahad, 13 Oktober 2019

Cara mudah MENAMBAH REZEKI!

Tahniah kepada Guru saya, sifu IK Irfan Khairi yang diberikan kemurahan rezeki untuk berpindah ke ofis baru di Dubai dan Damansara.

Ilmu yang diajar dan paling terkesan kepada saya ialah rahsia untuk menguasai SEO secara mudah. Walaupun terdapat lebih daripada 200 faktor SEO, tetapi IK berjaya mengenalpasti beberapa faktor dominan yang mampu meletakkan page kita di 1st Page Google dengan melakukan beberapa faktor/perkara tersebut.

Saya kongsikan di bawah coretan, perkongsian serta tips-tips perniagaan daripada beliau:

Sejak beberapa hari ini, ramai yang mengucapkan tahniah pada saya atas "upgrade" pejabat baru dan training center baru, IKSB Signature yang eksklusif. Ada ala2 design "hipster" lah dikatakan!

Special shout-out kepada pelajar-pelajar saya yang datang merasmikan IKSB Signature pada malam Jumaat di majlis Doa selamat dan bacaan Yasin!

Sejak 20 tahun lalu, syukur Alhamdulillah dilimpahi rezeki dalam bidang perniagaan, bermula sebagai seorang SOLOpreneur, hanya menjalankan perniagaan kecil-kecilan dengan laptop seorang diri dari rumah. Sehingga kini GLOBALpreneur mempunyai perniagaan di Malaysia dan juga di Dubai, UAE.

Suka saya ingin kongsikan dan juga beringatkan pada diri saya sendiri 3 cara mudah menambahkan rezeki di sini. Bunyinya agak mudah... tetapi ada kalanya kita terlupa. Dan ini yang sering saya amalkan dari dulu hingga kini...

1. Sering SENYUM!

Imej mungkin mengandungi: 1 orang, tersenyum, duduk dan dalaman


Ya, seperti dalam gambar, InshaAllah muka saya tak lekang dek senyuman. Lebih-lebih lagi apabila bersama orang. Ramai yang menonton video-video yang saya hasilkan, sering memberi komen.

IK ni selalu happy sahaja! Selalu tersenyum sahaja! Tak pernah down ke???

Saya ni manusia juga, memang ada ketika down. Memang ada ketika sedih. Ada masa rasa geram. Cuma rasa marah saya cuba jauhkan. Tetapi, bila terasa down atau sedih, tidak lah senyum sahaja. Mestilah kita pun sedih kan. 

Cuma maksud saya, apabila bersama orang lain, sering berikan senyuman. Jika berniaga, apabila menjual, murahkan dengan senyuman. Apabila melakukan business networking, banyak bersenyum. InsyaAllah, ia akan menarik lebih banyak rezeki pada anda sama ada rezeki perniagaan, dan juga rezeki hubungan sesama manusia. 

Bila kita sentiasa senyum dan ceria sahaja, kita akan lupakan segala yang sedih dan membuatkan kita down. Inilah penarik rezeki!

2. Sentiasa BERSYUKUR!

Sentiasa bersyukur. Bangun pagi, ucapkan Alhamdulillah kerana masih bernafas, sebelum tidur ucapkan Alhamdulillah oleh kerana hari anda telah dilalui dengan penuh makna. Kalau hari anda tak best pun, perlu bersyukur juga oleh kerana pastinya ada orang lain yang dalam keadaan yang lebih tak best dari anda!

Bersyukur adalah penarik rezeki. Cuma adakalanya apabila kita mendapat sesuatu dan menerima sesuatu sahaja kita beringat untuk bersyukur. Tetapi apabila kita diambil sesuatu, kira tidak bersyukur, malah merasa down pula.

Seorang usahawan yang jatuh gagal, pastinya perasaan bersyukur itu tidak ada dalam hati. Tetapi untuk mendapat lebih rezeki, jadikan kegagalan itu sebagai peluang untuk bersyukur kerana anda ia adalah peluang mempelajari sesuatu dari kegagalan tersebut.

Dan satu lagi...

3. Sentiasa MEMBERI!

Lebih banyak kita memberi, maka lebih banyak rezeki yang kita akan dapat. Fikirkan hidup kita adalah "abundance". Memang pelbagai yang boleh diberikan, bukan sahaja pada harta, tetapi apa sahaja yang boleh diberikan seperti berikan senyuman, berikan sokongan, berikan bantuan dan sebagainya.


Sumber






Rasa sia-sia dan putus asa

Bila Plan A jumpa jalan mati, jangan lah matikan impian. Janganlah pula mula jadi bangau jadian. Lebih baik refleksi diri. Audit diri. Tenang diri. Mohon petunjuk dari ILAHI.

Petunjuk ada pelbagai rupa. Ada dalam bentuk ilmu. Ada dalam bentuk guru. Ada dalam bentuk pengajaran. Ada dalam bentuk ilham. Ada dalam bentuk keyakinan. Sebab itulah, bila doa, kita mesti mohon diberi Hidayah (petunjuk) dan taufik (kekuatan) oleh Allah.

Petunjuk perlu dilaksana dengan kekuatan. Kekuatan itulah TINDAKAN. Kena berani untuk bertindak. Taufik juga adalah keberanian untuk bertindak.

Rumusan adalah:

"minta doa untuk Allah bagi HIDAYAH (petunjuk) dan TAUFIK (kekuatan/keberanian) untuk teruskan dengan PLAN B untuk capai impian."

Yang dah give up atau terfikir macam nak give up, fikirlah dua kali. Tanya diri, aku give up dengan siapa?

Diri sendiri?
Orang?
Bisnes?
Yang Maha Memberi Hidayah & Taufik?


Mendoakan sama-sama bermanfaat.


Amalan murah rezeki, manfaat ilmu, dan ibadah diterima setiap hari?

Amal doa yang Nabi Muhammad SAW ajar ini setiap kali lepas solat subuh.


‎اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا، وَرِزْقًا طَيِّبًا، وَعَمَلاً مُتَقَبَّلاً


Allahumma inni as aluka 'ilman nafi'aa, Wa rizqan toyyiba, wa 'amalan mutaqabala.


Ertinya:

“Ya Allah, sungguh aku memohon kepada-Mu ilmu yang bermanfaat (bagi diriku dan orang lain), rezeki yang baik dan amal yang diterima (di sisi-Mu dan mendapatkan ganjaran yang baik).” [HR. Ibnu Majah no. 925 dan Ahmad 6: 305, 322]


Kekuatan jiwa itu ibu kepada segala kekuatan kerana tanpanya tidak akan terhasil kekuatan fizikal, tidak akan terhasil kekuatan ilmu dan tidak akan terhasil juga kekuatan minda.

Jika kekuatan jiwa itu dipandang remeh maka kelemahan sudah pasti ada.....


Semoga bermanfaat untuk semua.

Jom sama2 saya dalam group vip RMR untuk belajar Magnet Rezeki Cara Allah. Klik je link ni ye e-Rezeki.my

KHAS BUAT ANDA PEMBACA ARTIKEL DI FB SAYA INI :

Anda tak perlu buat promosi sorang-sorang. Untuk yang belum tahu, kami ada buka peluang untuk kita tambah jumlah simpanan sambil berkongsi rezeki dengan ramai orang.

Kami ada buka program affiliates di bawah projek E-Rezeki. (Komisyen setinggi RM76)

Pendaftaran pun FREE saja. Anda hanya perlu ikut arahan dan buat saja.

Semua affiliates dan HQ akan buat promosi serentak bersama. Dengan cara ini kami dapat percepatkan anda sebagai affiliates untuk dapat pendapatan.

Daftar di sini sekarang di e-rezeki.my

"Ya Allah, jika apa yang aku jual ini dapat memberi manfaat kepada pelanggan ini, engkau bukakanlah hatinya untuk membeli denganku.”

Tetapi jika tidak ya Allah, redhakan lah aku dan Engkau datangkanlah mereka yang lain yang memerlukan manfaat dari apa yang aku jual ini ya Allah"

Teringat ada seseorang share dengan saya doa ini, dan saya amalkan tiap kali nak close sale.

Alhamdulillah rasa lapang dada dan redha kalau ada customer tak jadi beli.

Rezeki dari Allah kan?

Bermanfaat? Nak test Allah lagi?

Nota : Tugas saya menyampaikan pesanan dan nasihat telah selesai bila saya kongsikan ilmu ini. Hak ilmu ada dua. Pertama beramal. Kedua menyampaikan pada orang lain. Sekarang bergantung pada diri anda pembaca pula. Nak tunaikan dua hak ilmu ini atau tidak.

Di sini, izinkan saya untuk belajar dan berkongsi sesuatu bersama kalian...

Kita di sini, Sama² kita belajar untuk mengenali diri dalam kembali jalan mengenal Allah..,

"BARANGSIAPA MENGENAL DIRINYA, MENGENALLAH ALLAH AKAN DIA"

Dan juga sepertimana yang sudah digariskan dalam Al-Quran perlunya "KENAL DIRI" dalam Surah 51 ayat 49

"Segala sesuatu Kami ciptakan dua jenis yang berpasang-pasangan agar kalian ingat sehingga percaya kepada kekuasaan Kami.

Jika kalian berasa kurang selesa. Saya sekali lagi menyusun 10 jari ingin meminta maaf. Salam perkenalan dari saya semua ya, yang hanya sekadar sarung bernyawa sahaja, tiada daya tiada kuasa melainkan semua dengan izinNya..

Silakan #SHARE dan tag orang yang anda sayang.

Jom kita belajar lagi tentang Magnet Rezeki Cara Allah dan berubah hidup dan kewangan kita dengan mengamalkan RMR.

Nak berubah hidup, mulai dengan berusaha bangun untuk solat tahajud, bentang marketing plan pada Allah waktu tahajud. Cerita pada Allah impian nak apa, bermanja dan berminta-minta dengan Allah, seperti anak kecil waktu tahajud. Tak tahu nak solat tahajud? Atau tak nak perbaiki cara solat tahajud? Jemput dapatkan panduan solat tahajud disini. Saya sediakan percuma download terus & boleh amal terus :



KONGSI ARTIKEL INI DENGAN SEBARKAN MELALUI MEDIA SOSIAL ANDA SUPAYA LEBIH RAMAI LAGI MENDAPAT MANFAAT.

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” 

Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Nak tips kombo PERCUMA Magnet Rezeki? Klik link ini dan download :




Tiada penerangan foto disediakan.



Sabtu, 12 Oktober 2019

JANGAN BERHENTI, TERUSLAH BERLARI

inilah HAKIKAT Rukun Haji & Umrah iaitu Saie Di Antara Safa dan Marwah.


Apakah kita sudah berhenti dari berlari (berusaha) dan berputus asa?

Siti Hajar terus berlari dan berlari dalam sedar penuh pada Allah. Tidak hanya duduk berdoa di sisi anaknya Ismail mengharapkan sesuatu dari Allah.

Siti Hajar tidak meminta makanan mahupun minuman dari Allah sedangkan itulah yang diperlukan dia dan anaknya.

Yang dimohon Siti Hajar adalah....

"Wahai Tuhan, ampunilah kami, rahmatilah kami, maafkanlah kami, kurniakanlah kami kemudahanMu dan ampunilah kami segala apa yang Engkau ketahui. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui apa yang kami tidak ketahui, dan Engkaulah Allah Yang Maha Mulia Lagi Maha Pemurah"

Siti Hajar memohon keampunan dan rahmat dari Allah ketika dia diduga Allah. Cukup berbeza dengan kita ketika kita memiliki masalah, kita utamakan masalah kita dengan memohon agar Allah selesaikan masalah kita itu.

Kita bagaikan mengaturkan hidup kita dan mengarahkan Allah untuk mengikut kehendak kita. Akhirnya kita lupa memohon dengan bersungguh-sungguh keampunan dan rahmat dari Allah ketika kita berdoa kepadaNya.

Mengapa kita perlu memohon keampunan ketika kita diduga Allah sedangkan apa yang berlaku bukan kehendak kita sendiri?

Kesalahan kita iaitu tidak mahu menerima kehendak Allah sehingga sesuatu dugaan itu dilihat sebagai suatu masalah buat diri kita. Ini kesalahan jelas kita kepada Allah ketika datang kepadaNya dengan hati yang gelisah dan khuatir.

Mohonlah keampunan dan rahmat Allah ketika kita diduga Allah. Kerana ketika diduga itu barangkali kita hilang kesedaran kepadaNya disebabkan kekhuatiran dan kegelisahan akibat tidak mampu menerima kehendakNya.

Untuk seterusnya kita bersandarkan kepada Allah untuk mengaturkan hidup kita ini dengan memohon rahmatNya. Ketika rahmatNya tiba, kita pasti akan didorongkan dengan ilham iaitu petunjuk dan kekuatan dariNya dalam menyelesaikan masalah kita

Kita pasti digerakkan dan alam ini diaturkan indah oleh Allah seolah-olah segalanya seperti kebetulan ketika masalah kita selesai. Hakikatnya Allah jua yang mengaturkan semuanya dengan jalan penyelesaian yang tidak pernah kita fikir dan sangkakan.

Allahurabbi, sungguh indah pengajaran dari kisah Siti Hajar dan Nabi Ismail ini. Sederhana tetapi penuh bermakna inshaAllah.

BERSANGKA BAIKLAH KEPADA PEMBERI REZEKI

Allah telah menetapkan kurniaan rezeki setiap makhluknya yang melata di bumi ini, tidak terkecuali kita juga sebagai manusia. Oleh itu, bersyukurlah kita dan bersangka baiklah dengan setiap pemberian Allah. Sesungguhnya setiap kesenangan dan kesusahan, kedua-duanya adalah ujian.

Mudah-mudahan dengan semua amalan ini, bukan saja urusan dunia kita dipermudahkan, tetapi juga urusan di akhirat.

"Ilmu ini bukan tentang saya, tapi ianya tentang Anda, bagaimana diri Anda menjadi SUPER MAGNET REZEKI. Ianya satu ilmu di mana kita menarik rezeki dengan cara Allah. Hanya duduk diam, rezeki akan datang menghampiri. Kalau dengan diam sahaja, rezeki sudah berkejaran datang menghampiri, bagaimana kalau kita bergerak, berkerja dan berbisness..??"



Moga bermanfaat buat anda semua. Nak tips kombo PERCUMA Magnet Rezeki?


Jemput dapatkan Magnet Rezeki Cara Allah, iaitu SOP 555(Workbook RMR+KMR sekarang.

Nak dapatkan ilmu sharing seperti ini dan sebarkan Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my anda sekarang 

Nak ikuti Laporan harian Projek Bahtera ?


JEMPUTAN KHAS BUAT ANDA

Ikut saja arahan yang diberikan dan dapat komisyen setinggi RM76?

Kami akan buka peluang untuk kita berkongsi rezeki dengan lebih ramai orang. Anda hanya perlu ikut arahan dan tiru semula iklan yang kami bagi.

Affiliates dan HQ akan buat marketing sama-sama dalam 1 waktu. Cara ini dapat bantu semua affiliate dapat pendapatan dengan cepat dan dalam tempoh masa yang singkat.

Nak jadi affiliate pun percuma saja. Daftar affiliate e-rezeki sekarang & Semak email(spam) terus untuk dapatkan link ke group khas: