Bahan-Bahan
- Kuey Teow kecik 1 paket
- Ayam 1/2 ekor
- Fish ball
- Udang 5 ekor
- Daun kucai
- Taugeh
- Bawang putih goreng
- Minyak bawang putih
- Kiub pati Ayam
- Gula perang
- Garam
- Halia 2 inci (ketuk)
- Bawang putih 3 biji (ketuk)
Bahan Kuah Kicap
- Sos tiram 1sb
- Kicap pekat manis 2sb
- Minyak bijan 2sb
- Minyak zaitun 2sb
- Lada sulah 1sk
- Gula perang 1sb
- kiub pati ayam 1
Cara Menyediakan
- Campur semua bahan kuah kicap, masak hingga mendidih..taruk air sikit.. taruk minyak bawang putih dgn bawang putih tu sekali..kacau2...Letak tepi dulu..
- Bawang putih 6 biji..cincang2 pastu goreng hingga kekuningan.,angkat dgn minyak2 sekali..letak tepi dulu
- Bawang putih 4 biji..hiris nipis2.,goreng hingga kuning..angkat.. letak tepi dulu.
- Rebus Ayam sampai ayam empuk..pastu baru taruk udang dan fish ball, Halia, bawang putih..daun kucai, kiub pati ayam, gula garamsecukup rasa..minyak bijan..kuah lebihkan sikit k..rasa dulu apa yg kurang k.
- Ambik ayam rebusan tadi..siat2 isi ayam, keluarkan udang..
- Taruk kuey teow dalam mangkuk..curahkan kuah kicap..hiaskan isi ayam, udang, taugeh, bawang putih goreng, minyak bawang putih.
- Hidangkan bersama kuah sup..siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan