Bahan bahan
- Laksa Lembut 1 paket (celur)
- Ketam 3 ekor
- Santan kotak kecik 1
- Gula perang 2sb
- Asam gelugor 2 keping
- Garam secukup rasa
- Serai 1 batang (ketuk)
- Bunga kantan 1 (hiris)
- Daun kesum segenggam (ambik daun je)
Bahan Kisar
- Bawang merah 4 biji
- Bawang putih 3 biji
- Lengkuas 1 inci
- Halia 1 inci
- Serai 1 batang (ambik yg putih)
- Kunyit hidup 1 inci
- Belacan sikit
- Cili padi 8 tangkai
Bahan Hiasan
- Kacang panjang
- Telor rebus
- Bawang besar
- Cili padi
- Bunga kantan
- Daun kesum
- Basuh ketam bersih2..jgn potong biarkan sekor je..letak tepi dulu..
- Panaskan minyak jagung..tumis bahan kisar sampai betul2 pecah minyak..
- Masukkan serai, asam gelugor, Air dalam 2 cawan..biarkan mendidih..pastu masukkan Santan daun kesum, bunga kantan..biarkan mendidih dulu..
- Masukkan gula garam dan ketam.. tunggu sampai ketam masak...
- Sedia dihidangkan bersama Laksa dan taruk bahan hiasan ..Siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan