Bahan-bahan
- Meehoon (celur)
- Pes sarawak 5sb
- Kuib pati ayam 2
- Santan pekat 3sb
- Sos tiram 3sb
- Gula/garam secukup rasa
Bahan Hiasan
- Udang 8 ekor
- Isi daging ayam
- Telor dadar (hiris nipis)
- Daun ketumbar (hiris)
- Limau kasturi
- Taugeh
Cara Penyediaan
- Rebus air dalam 2 mangkuk sederhana, taruk ayam..rebus sampai empuk..angkat, siap2 daging ayam..pastu masukkan udang..rebus kejap..angkat..
- Air rebusan jangan buang..terus masukkan pes sarawak, santan, sos tiram, kiub , rebus sampai mesra..tambah perasa apa yg kurang..
- Curahkan diatas meehoon dan hiasakan dengan bahan hiasan..sedia dihidangkan.
SAMBAL BELACAN
Bahan
- Cili merah 8 tangkai
- Cili padi 4 tangkai
- Belacan 3 inci
- Minyak 1 cawan
Caranya
- Blender semua bahan dengan minyak..pastu terus tumis sampai pecah minyak..taruk gula sikit..siap
PES LAKSA SARAWAK
Bahan Kisar
- Cili kering 12 tangkai (rebus dulu)
- Bawang besar 3 biji
- Bawang putih 5 biji
- Halia 2 inci
- Lengkuas 1 inci
- Serai 2 batang
- Belacan 1 inci
- Serbuk jintan manis 3sb
- Serbuk ketumbar 3sb
- Udang 4 ekor (buang kulit)
- Kacang tanah 4sb (sangai)
(...kisar semua sampai halus...)
Bahan Perasa
- Gula melaka/Nise secukup rasa
- Garam secukup rasa
Cara Penyediaan
- Panaskan minyak..Tumis bahan sampai betul2 pecah minyak..masak dalam 20 30 minit.. dah siap.. sejukkan.
Selamat mencuba!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan