My Follower

Jumaat, 14 Disember 2018

MEE DAGING



  • Mee 1 paket (celur)
  • Daging 500g (hiris nipis/rebus)
  • Keledek 1 biji (rebus/blender)
  • Telur rebus
  • Sawi (celur)
  • Tauhu (goreng)
  • Lada merah/Hijau
  • Serai 1 batang (ketuk)

Bahan Pes
  • Lada besar 2 tangkai
  • Cili api 2 tangkai
  • Bawang besar 1 biji
  • Bawang putih 3biji
  • Belacan sikit
(blender halus)

  • Rempah 4 sekawan (sikit je)
  • Serbuk Kari 2sb
  • Kiub pati ayam maggie 1
  • Gula melaka
  • Garam

Caranya
  1. Celur Mee..Hiris daging dan rebus dgn air 2 cawan.. Air rebusan jgn buang.
  2. Tumis bahan pes sampai naik bau taruk rempah 4 sekawan dan serbuk kari,
  3. Taruk daging dan air rebusan, keledek, gula melaka, kiub ayam dan garam.. Renehkan selama 1/2 jam..slow api
  4. Kalau pekat tambah air..dan tambah apa yg patut ikut citarasa sendiri..
  5. Curahkan kuah ke atas mee dan hiaskan dgn telur sawi lads dan tauhu





Tiada ulasan: