- Mee 1 paket (celur)
- Daging 500g (hiris nipis/rebus)
- Keledek 1 biji (rebus/blender)
- Telur rebus
- Sawi (celur)
- Tauhu (goreng)
- Lada merah/Hijau
- Serai 1 batang (ketuk)
Bahan Pes
- Lada besar 2 tangkai
- Cili api 2 tangkai
- Bawang besar 1 biji
- Bawang putih 3biji
- Belacan sikit
- Rempah 4 sekawan (sikit je)
- Serbuk Kari 2sb
- Kiub pati ayam maggie 1
- Gula melaka
- Garam
Caranya
- Celur Mee..Hiris daging dan rebus dgn air 2 cawan.. Air rebusan jgn buang.
- Tumis bahan pes sampai naik bau taruk rempah 4 sekawan dan serbuk kari,
- Taruk daging dan air rebusan, keledek, gula melaka, kiub ayam dan garam.. Renehkan selama 1/2 jam..slow api
- Kalau pekat tambah air..dan tambah apa yg patut ikut citarasa sendiri..
- Curahkan kuah ke atas mee dan hiaskan dgn telur sawi lads dan tauhu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan