Bahan-bahan
- Mee Kuning 1 paket (celur)
- Daging 1 mangkuk kecil (hiris halus)
- Keledek 5 biji (rebus/blend)
- Bunga lawang 2 kuntum
- Kayu manis 1 batang
- Buah pelaga 5 biji
- Kiub pat ayam 2
- Serbuk kari 1sb
- Gula melaka
- Garam
Bahan Kisar
- Cili kering 15 tangkai
- Bawang merah 5 biji
- Bawang putih 3 biji
- Belacan 1 inci
- Udang kering 2sb
Bahan Hiasan
- Telor rebus
- Tauhu goreng
- Taugeh
- Bawang goreng
- Daun sup
- Lada hijau/ merah
- Limau kasturi
Cara Penyediaan
- Rebus daging sampai empuk..letak tepi dulu..Pastu rebus keledek..kisar letak tepi dulu..
- Panaskan minyak..Tumis b.lawang, kayu manis dan pelaga.. pastu masukkan bahan kisar..tumis sampai wangi
- Masukkan serbuk kari..tumis 1 minit..pastu masukkan keledek dan daging.. taruk air (agak2)...
- Masukkan kiub pati ayam..gula garam, masak sampai kuah mendidih.
- Kuah dah masak hidangkan bersama mee kuning.. dan hiaskan dgn bahan hiasan.. siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan