My Follower

Ahad, 16 Disember 2018

MEE RUSUK DAGING






Bahan-bahan
  • Mee kuning 1 paket (Celur)
  • Rusuk daging 1/2 kilo
  • Buah tomato 1 biji (belah 4)
  • Telur 1 biji

Bahan rencah
  • Kuah kacang 2 cawan
  • Sos tomato 5sb
  • Sos Cili 5sb
  • Kiub pati ayam maggie 2
  • Gula melaka (agak2)
  • Garam

Bahan kisar
  • Bawang merah 6 biji
  • Bawang putih 5 biji
  • Cili padi 5 tangkai
  • Halia 2 inci

Bahan hiasan
  • Telur Rebus
  • Sawi (Celur)
  • Taugeh (celur)
  • Tauhu (goreng)
  • Bawang goreng
  • Lada merah/hijau

Cara Penyediaan
  1. Rebus rusuk sampai empuk..Air letak lebih sikit..jangan buang air rebusan.
  2. Tumis bahan kisar sampai wangi dan masukkan bahan rencah pastu masukkan rusuk daging dan air rebusan..renehkan sekejap..
  3. Bila kuah dah agak2 sebati..Taruk lah apa yg kurang k..akhir sekali pecahkan telur sebiji..godak pelan kuah..tujuan nak pekatkan kuah.
  4. Bolehlah dihidangkan dan hiaskan dengan bahan hiasan.

Selamat Mencuba!!






Tiada ulasan: