Bahan-bahan
- Mee kuning 1 paket (Celur)
- Rusuk daging 1/2 kilo
- Buah tomato 1 biji (belah 4)
- Telur 1 biji
Bahan rencah
- Kuah kacang 2 cawan
- Sos tomato 5sb
- Sos Cili 5sb
- Kiub pati ayam maggie 2
- Gula melaka (agak2)
- Garam
- Bawang merah 6 biji
- Bawang putih 5 biji
- Cili padi 5 tangkai
- Halia 2 inci
Bahan hiasan
- Telur Rebus
- Sawi (Celur)
- Taugeh (celur)
- Tauhu (goreng)
- Bawang goreng
- Lada merah/hijau
Cara Penyediaan
- Rebus rusuk sampai empuk..Air letak lebih sikit..jangan buang air rebusan.
- Tumis bahan kisar sampai wangi dan masukkan bahan rencah pastu masukkan rusuk daging dan air rebusan..renehkan sekejap..
- Bila kuah dah agak2 sebati..Taruk lah apa yg kurang k..akhir sekali pecahkan telur sebiji..godak pelan kuah..tujuan nak pekatkan kuah.
- Bolehlah dihidangkan dan hiaskan dengan bahan hiasan.
Selamat Mencuba!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan