(untuk 10 orang)
- Mee kuning 5 paket (celur)
- Taugeh
- Daun sup
- Daun Bawang
- Kacang goreng
- Bawang goreng
- Isi Ayam
BAHAN KISAR (basah)
- Bawang merah 8 biji
- Bawang putih 4 biji
- Halia 2 inci
BAHAN KISAR (kering)
- Jintan putih 1sb
- Jintan manis 1sb
BAHAN LAIN
- Santan pekat 3sb
- Gula melaka (agak2)
- Kiub pati ayam
- Kayu manis 2
- Bunga lawang 5 kuntum
- Buah pelaga 6 biji
CARA
- Potong ayam ikut suka..atie potong kecik2..hiris semua bagan hiasan letak tepi dulu..
- Panaskan minyak.. tumis kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga
- Masukkan bahan kisar basah.. tumis hingga wangi..masukkan bahan kisar kering.. masukkan Air (agak2)
- Bila air mendidih masukkan ayam, santan, gula garam, kiub pati ayam.
- Bila ayam dah empuk angkat toskan, pastu goreng ayam tu.. bila sejuk siat2 isi ayam,. untuk hiasan .
- Tambah la apa yg patut pada kuah soto ikut citara sendiri.. boleh la dihidangkan dan hiaskan..
- Makan bersama bergedil dan sambal kicap.. okey siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan