Bahan-bahan
Tulang lembu 6 ketul
Mee kuning 1 paket (celur)
Kentang 2 biji (rebus/blend)
Serai 1 batang (ketuk)
Serbuk kari 2sb
Gula melaka (agak2)
Garam
Kiub pati ayam 2
Kayu manis 1
Bunga lawang 2
Buah pelaga 3
Bahan Kisar
Lada merah 2 tangkai
Cili padi 5 tangkai
Halia 1 inci
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 4 biji
Udang kering 3sb
Bahan Hiasan
Daun bawang
Daun sup
Lada merah/hijau
Bawang goreng
Cara Penyediaan
- Rebus tulang sampai empuk..Air dalam 6 cawan..rebus sampai air tinggal 3 cawan..sebab nak air rebusan sikit utk kuah..Bila dah empuk letak tepi dulu
- Kisar kentang sampai halus..pastu satukan dengan Rebusan tulang
- Panaskan kuali dan minyak..tumis bahan kisar sampai pecah minyak..masukkan kayu manis bunga lawang, pelaga dan serai
- Masukkan serbuk kari..tumis kejap. pastu curahkan kedalam rebusan tulang tadi..
- Akhir sekali masukkan kiub, gula garam secukup rasa.. slowkan api..renehkan kuah sampai mesra semua bahan..tambah la apa yg kurang k
- Sedia hidangkan bersama mee dan hiaskan.. selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan