My Follower

Ahad, 14 April 2019

MEE TULANG






Bahan-bahan

Tulang lembu 6 ketul
Mee kuning 1 paket (celur)
Kentang 2 biji (rebus/blend)
Serai 1 batang (ketuk)
Serbuk kari 2sb
Gula melaka (agak2)
Garam
Kiub pati ayam 2
Kayu manis 1
Bunga lawang 2
Buah pelaga 3

Bahan Kisar

Lada merah 2 tangkai
Cili padi 5 tangkai
Halia 1 inci
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 4 biji
Udang kering 3sb


Bahan Hiasan

Daun bawang
Daun sup
Lada merah/hijau
Bawang goreng

Cara Penyediaan

  1. Rebus tulang sampai empuk..Air dalam 6 cawan..rebus sampai air tinggal 3 cawan..sebab nak air rebusan sikit utk kuah..Bila dah empuk letak tepi dulu
  2. Kisar kentang sampai halus..pastu satukan dengan Rebusan tulang 
  3. Panaskan kuali dan minyak..tumis bahan kisar sampai pecah minyak..masukkan kayu manis bunga lawang, pelaga dan serai
  4. Masukkan serbuk kari..tumis kejap. pastu curahkan kedalam rebusan tulang tadi..
  5. Akhir sekali masukkan kiub, gula garam secukup rasa.. slowkan api..renehkan kuah sampai mesra semua bahan..tambah la apa yg kurang k
  6. Sedia hidangkan bersama mee dan hiaskan.. selamat mencuba









Tiada ulasan: