Bahan A
Mee kuning 1 paket - Celur
Udang 15 ekor -Buang kulit
Telor rebus
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Carrot - hiris panjang
Kobis
Sawi
Tepung jagung 1sb - bancuh air
Bahan B
Bawang besar 1 - hiris
Bawang putih 4 - ketuk
Halia 2 inci - hiris nipis
Cili padi 3 tangkai - ketuk
Lada merah 1 - hiris
Bahan C
Rempah kari 2sb - bancuh air panas
Sos tiram 2sb
Sos cili cap Arnab 2sb
Gula secukup rasa
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak...tumis bahan B hingga wangi... masukkan rempah kari. kacau2 kejap..
- Masukkan semua bahan C ...taruk air dalam 3 cawan...biarkan mendidih..
- Masukkan udang, carrot, kobis, sawi.. akhir sekali masukkan tepung jagung.. jangan lama sangat..kacau2 je.. rasa apa yang kurang... terus angkat kuah.. curahkan kat mee yang dah di celur
- Taburkan bawang goreng, daun sup daun bawang... taruk telor rebus... siap! kalau nak lagi sedap makan dengan sambal kicap....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan