My Follower

Selasa, 25 Jun 2019

8 Tempat Borong Bundle Terbaik Thailand

Nak borong dari China jauh sangat. Nak borong dekat Thailand tak tahu tempat borong pulak? Itulah nasib peniaga yang baru nak start berniaga. Nak cari lubuk bundle pun perlu bayar orang untuk dapatkan maklumat tu je. Bukan semua orang nak kongsi Free kalau taka da bayarannya kan hehe..


Kenapa bundle Thailand?

Thailand adalah negara yang paling hampir dengan Malaysia (Semenanjung Malaysia). Boleh guna kereta je masuk Thailand, kalau ada bajet banyak sikit boleh naik Flight ke sana. Kenapa mesti bundle Thailand? Bundle Singapura tak ada ke? Atau bundle Indonesia? 

Ini semua kerana nilai mata wang!

Berapa duit Thai Baht berbanding ringgit Malaysia?

Ketika artikel ini ditulis, nilai 1 Baht bersamaan dengan RM 0.13 .... So, kalau 10 Baht duit kita baru RM 1.30 wow.. 

Lokasi atau Tempat Borong Murah Di Thailand 

Sebenarnya boleh je korang beli borong bundle tanpa pergi ke Thailand. Asalkan korang tahu siapa agent yang boleh dipercayai boleh bawa masuk barang bundle dalam kargo. Kalau tak memang habis barang di tahan pihak Kastam di kargo nanti. 

Jika korang bercadang untuk memborong barang bundle dari Thailand, dibawah ini adalah 8 tempat borong paling popular di Thailand: 

1. Pratunam Market Bangkok, Thailand

Pasar Pratunam adalah salah satu pasar utama Bangkok, dan merupakan pasaran pakaian terbesar di Thailand. Nama Pratunam bermaksud "pintu air". 

2. Rong Kluea Market, Aranyaprathet, Thailand

Pasar Rong Kluea , juga dikenali sebagai Pasar Klong Luek di Thailand , yang bermaksud Pasaran Gudang Salut. Ia terletak di Daerah Aranyaprathet , Wilayah Sa Kaeo 250 kilometer dari Bangkok . Terdapat 1380 kedai, kebanyakannya dari pihak Kemboja . Di pasaran ini terdapat banyak produk seperti tembaga yang digilap, lama dan baru. Porcelain pinggan mangkuk, pakaian, elektronik murah, bakul ikan, dan banyak lagi. Menjual beg fesyen, beg tangan, dan lain-lain.' 

3. Old Rong Kluea Market, Thailand

Fokus pada Produk Kedua dan Produk Borong. 

4. Dayt Thai Market, Thailand

Kebanyakan produk adalah kasut, fesyen, tentera walaupun lama dan baru atau diperbaiki.

5. Bayn-ja wan Market, Thailand

Penuh dengan produk baru dengan harga kilang, seperti beg, kain dan kasut.

6. Chatuchak Market, Thailand

Pasar Weekend Chatuchak, di Jalan Kamphaeng Phet 2, Chatuchak, Bangkok, adalah pasaran terbesar di Thailand. Juga dikenali sebagai Pasar JJ, ia mempunyai lebih daripada 15,000 gerai dan 11,505 vendor, dibahagikan kepada 27 bahagian. 

7. Bobae Market, Bangkok, Thailand

Bobae , adalah sebuah pasar yang terkenal untuk pakaian murah dan murah. Kawasan pasaran menawarkan dua tempat membeli-belah besar di pasar Bobae Market dan Menara Bobae, yang merupakan gedung besar.

Pasar Bobae diasaskan sekitar tahun 1927 oleh kumpulan Thai-Chinese yang berkumpul untuk menjual produk tempatan seperti air kelapa , teh , kopi , atau pelbagai produk pertanian. Sebelum bertukar kepada jualan barang atau barang bekas semasa Perang Dunia II dengan menjual gerai. Pada mulanya, pakaian yang dijual adalah orang yang mati dalam perang. Kemudian, apabila pasaran lebih makmur dan terkenal. Ia telah berkembang sebagai kedai runcit hari ini. Tetapi elang jalanan masih tetap unik. 

Pasar dibuka dari pukul 6:00 pagi hingga 6:00 petang setiap hari, Kemudian pada waktu malam, akan ada penjual lain untuk mewarisi dan akan menjual seperti ini hingga subuh hari yang lain. Terutama pada waktu malam, ini adalah pasaran yang sangat sibuk 

8. Khlong Ngae @ Krongek, Thailand

Orang Malaysia selalu panggil pasar Khlong Ngae sebagai Krongek. Pasar Krongek atau Nat Krongek atau Bundle Krongek merupakan salah satu tempat bagi peminat-peminat bundle yang ingin membeli barangan ini dengan harga yang lebih murah berbanding harga yang dipasarkan di Malaysia. Kedudukan kawasan ini terletak di wilayah Sadao, Songkhla Thailand dimana jarak diantara Padang Besar ke Khlong Ngae adalah 31.3KM manakala jika melalui pos imigresen Bukit Kayu Hitam jaraknya adalah 32.5KM. Boleh dikatakan 90% adalah barangan bundle sama ada kasut, baju, seluar, 

Semoga membantu. 

Tiada ulasan: