My Follower

Sabtu, 1 Jun 2019

BIKA AMBON








Bahan
Kuning Telor 10 biji
Tepung Ubi Kayu 125g
Gula Pasir 250g
Pewarna kuning 1st
Santan kelapa ori 500ml
Daun limau purut 3 helai
Serai 1 batang (ketuk)
Daun pandan 2 helai

Bahan
Air panas 50ml
Tepung gandum 2sb
Gula pasir 2sb
Yis mauripan 1sb
Satukan semua bahan ... Pukul sekejap pastu perap 15 minit
Cara Penyediaan
  1. Satukan santan, daun limau purut, serai dan daun pandan dalam periuk, masak hingga mendidih pastu matikan api. Buang daun pandan/purut dan serai tu.
  2. Pukul telor kuning sampai berbuih.. kembang sikit je..pukul2 manja je.
  3. Masukkan gula tepung ubi kayu dalam telor..santan yg dah dimasak tadi serta bahan yg dah diperap tadi..pewarna.
  4. Tepuk2 adunan kasi sebati k..Pastu perap 5 jam..selepas 5 jam bakar sampai masak k..
  5. Sebelum nak bakar..loyang tu sapu minyak dulu..







Tiada ulasan: