My Follower

Ahad, 25 Ogos 2019

Manggo Cheese Cake




Sumber: Facebook




Bahan2 untuk base
Biskut marie 200g
Butter 100g


Bahan2 untuk filling cheese
Cream cheese 250g
Gula castor 70g
Buah mangga 3 biji (1 didadu..2 di blend buat puree)
uht whipping cream 200ml
Gelatin 2sb
Air suam 125ml


Bahan2 untuk topping
Puree mangga
Air suam 50ml
Gelatin 1sb
Gula castor 2sb


Cara Menyediakan
  1. Mula2 cairkan butter..gaulkan dengan biskut marie yg dah dihancurkan..masukkan terus  dalam loyang springform sebagai base..tekan2 sampai padat.. masukkan dalam freezer..
  2. Sementara tu boleh siapkan lapisan cheese.. masukkan 2sb gelatin ke dalam air suam.. biarlan larut..okey... putar whipping cream sampai kental dan letak tepi..
  3. Lepas tu pukul cream cheese dengan gula castor sampai berkrim, masukkan puree mangga separuh..gaul2...
  4. Masukkan whipping cream ke dalam adunan cheese tadi..gaul sebati pakai spatula.,masukkan larutan gelatin tadi.. gaul sebati lagi..
  5. Adunan cheese boleh masukkan kedalam loyang yang dah siap buat base biskut marie..rata2 kan.. simpan dalam freezer..
  6. Untuk buat topping pulak..larutkan 1sb gelatin ke dalam air 50ml air suam..Buat lambat sikit..sebab nak bagi adunan cheese sejuk dulu..
  7. Masukkan gelatin yang dah dilarut tadi ke dalam puree mangga dan gaul sebati.. kemudian curahkan ke atas cheese.. taruk mangga yg dipotong dadu.. okey.. masukkan dalam freezer..








Tiada ulasan: