My Follower

Ahad, 3 November 2019

7 TIPS TINGKATKAN SALE

Ada pelbagai cara yang boleh digunakan oleh usahawan internet untuk tingkatkan sales mereka di media sosial. Dalam tips kali ini, saya berikan 9 teknik simple yang boleh anda gunakan untuk tingkatkan sales di facebook.

1.Gambar yang menarik

Gambar memainkan peranan yang penting untuk menarik perhatian audiens pada iklan anda kerana gambar adalah komponen iklan pertama sekali yang akan dilihat oleh audiens anda. Gambar yang berkualiti juga dapat meningkatkan kepercayaan audiens kepada fanpage anda.

2.Headline(tajuk ) yang memukau

Headline yang memukau adalah Headline yang menyokong gambar iklan yang digunakan. Headline ditulis bertujuan untuk menarik perhatian prospek dan membuatkan mereka membaca ayat iklan yang seterusnya. Anda hanya ada 3-5 saat sahaja untuk membuatkan prospek terus membaca ayat iklan anda ataupun tidak.

3.Masukkan link testimoni

Anda boleh masukkan link koleksi album testimoni anda di post iklan. Dengan memberi link testimoni, audiens akan lebih yakin untuk membeli dari anda. Anda boleh lihat contoh gambar di bawah…

Contoh link testimoni ebook RMR & KMR :

4.Post secara konsisten

Saya sarankan anda post secara konsisten sekurang-kurangnya 1 kali sehari, maksimum 4 kali sehari. Jangan update post anda terlalu rapat tempoh masanya, jika anda update post pada pukul 9 pagi, anda boleh update post kedua pada pukul 2 petang dan post ketiga pada pukul 8 malam pula.

Untuk mendapatkan respons dari audiens, anda perlu galakkan audiens untuk berikan komen pada post yang dibuat dalam fanpage. Bina post yang relevan dengan bisnes dan audiens anda, kemudian minta mereka beri respon. Anda boleh buat post berbentuk soalan, perkongsian dan galakkan audiens untuk beri pendapat.

5.Add Friend jika ada yang like atau komen post anda

Tambah prospek yang komen di post promosi sebagai kawan anda. Gunakan nama sebenar FB Profile anda. Selepas add friend, anda perlu kenalkan diri dengan PM Nama, Fanpage dan beritahu apa tawaran anda. Contoh ayat PM yang boleh anda gunakan…

“Salam tuan, saya Ali dari Projek e-Rezeki.my. Terima kasih kerana komen dan berminat dengan tawaran kami, kami [tawaran anda]…”

6.Follow up prospek yang pernah pm anda sebelum ini.

Follow Up prospek yang pernah anda PM pada waktu yang sesuai seperti pada hari gaji. Anda hanya perlu tanya soalan mudah seperti…

“Salam sis, maaf menggangu. Saya cuma ingin tanya jika sis masih berminat lagi dengan tawaran kami mengenai [tawaran anda]…?”

7.Offer terhad

Anda boleh buat offer terkejut dalam tempoh masa yang terhad. Anda boleh guna ayat Urgency seperti “Tawaran diskaun 50%, Hanya pada Hari Jumaat, pukul 9am-1pm”. Umumkan sehari awal sebelum hari offer tiba supaya prospek mempunyai masa untuk bersedia mendapatkan offer anda tersebut.

Moga bermanfaat. 

Nak tips kombo PERCUMA Magnet Rezeki?


Jemput dapatkan Magnet Rezeki Cara Allah, iaitu SOP 555 (Workbook RMR+KMR) sekarang.




Nak dapatkan ilmu sharing seperti ini dan sebarkan Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my anda sekarang disini 

Ada masalah hutang? baca ni dulu. Langkah nak selesai hutang cepat !

KENAPA SEMUA BENDA TAK SEMPAT?

Solat tak sempat, baca Al-Quran tak sempat, puasa sunat tak sempat, sedekah tak sempat ?

Sebab hidup tak berkat. Sebelum tu, Berapa ramai nak tahu kenapa kita rasa masa berlalu dengan pantas..??

Bila kita buka whatsapp dan FB terasa masa sangat pantas..??

Bila kita buka Al-quran terasa masa sangat lama..??

Berapa ramai perasan itu.?

Ketika kita membaca Al Qur’an, minimun kita melibatkan 3 indera yaitu mata untuk melihat mushaf, Lidah (mulut) untuk melafalkan lafazh-lafazh Al Qur’an dan telinga untuk mendengarkan suara bacaan kita. Lebih mantap kalau melibatkan otak dan hati, otak untuk menterjemahkan dan hati untuk merasakan dan menghayati tiap ayat yang dibaca, seolah-olah kita sedang berbicara langsung dengan Allah Subhanahuwata’ala.

‘Utsman bin ‘Affan pernah mengutarakan,

“Seandainya hati kita bersih, tentu kita tidak akan pernah puas bersama Al-Qur’an (kalamullah). Sungguh aneh, bagaimana seseorang mampu puas mendengar kalimat indah dari yang ia cintai.” (Al-Jawab Al-Kafi, hlm. 170)

tapi, bila kita sibuk dengan urusan dunia layan whatsapp sbg contoh, masa akan berlalu pergi dengan begitu pantas sekali.

"YA ALLAH!! Kenapa selalu tak cukup masa ni???" 

Selalu terasa 24 JAM sehari memang tak cukup untuk selesaikan semua urusan, walaupun dah bangun awal dan stay up hingga lewat malam...

Pernah terfikir tak kenapa?

Okay, stop dulu, jom luangkan masa sikit untuk baca kisah pendek di bawa ni... 

Ada seorang guru yang berpesan kepada anak muridnya :

"Jangan engkau tinggalkan membaca Al-Quran, semakin banyak engkau membacanya, engkau akan mendapati urusanmu akan bertambah mudah".

Lalu anak murid itu mengikut apa yang dinasihatkan oleh gurunya, pada permulaannya dia mampu membaca 3 juz Al-Quran sehari. Lalu dari hari kehari, jumlah helaian yang mampu dibacanya bertambah, dan dia mendapati urusannya semakin dimudahkan oleh Allah

Kemudian dia bertanya kepada gurunya :

"wahai guruku, aku mendapati jumlah helaian Al-Quran yang mampu aku baca semakin meningkat, sedangkan aku seorang yang sibuk dengan kerjaku".

Maka gurunya berkata "waktu seharianmu menjadi berkah, kerana banyaknya engkau membaca Al-Quran, engkau terasa seakan-akan mampu melakukan banyak urusanmu walaupun hanya waktu yang singkat.."

Subahanallah. Secara logiknya, bila kita membaca banyak helaian Al-Quran, ia akan mengambil masa yang lama. Dengan kuasa Allah, bila kita baca Al-Quran, waktu kita menjadi lebih berkat. Semakin banyak kita baca Al-Quran, kita akan dapati semakin banyak urusan yang mampu kita lakukan.

Bukan kerana waktu 24 jam itu bertambah, tetapi kerana berkatnya waktu, dan kerana urusan kita dipermudahkan oleh Allah, Penjaga Masa kita. InsyaAllah

Rasulullah saw bersabda;

"Barangsiapa yang bangun di pagi hari, dan hanya dunia yang difikirkan olehnya, sehingga seolah-olah ia tidak melihat hak Allah keatas dirinya, maka Allah akan menanamkan 4 penyakit padanya;

  1. Kebingungan yang tiada putusnya. 
  2. Kesibukan yang tidak ada hujungnya.
  3. Keperluan yang tidak pernah merasa cukup.
  4. Angan-angan yang tiada penghujungnya.

(HR MUSLIM)

Jom rutinkan bacaan Al-Quran! jangan lupa juga lakukan Solat Sunat Dhuha!


Nak tips kombo PERCUMA Magnet Rezeki?


Jemput dapatkan Magnet Rezeki Cara Allah, iaitu SOP 555 (Workbook RMR+KMR) sekarang.




Nak dapatkan ilmu sharing seperti ini dan sebarkan Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my anda sekarang disini 



Nak ikuti Laporan harian Projek Bahtera ?


RAHSIA YANG BUKAN RAHSIA

Rezeki tu Allah yang tentukan.

Buat apa lah risau pasal rezeki orang lain lebih banyak dll. Kita tak dapat apa kita nak sebab kita malas. Mereka dapat apa mereka nak sebab mereka rajin.

Tak berhenti usaha. Tak berhenti tambah ilmu.

Kita tengok rezeki orang, kita terbakar. Tak senang duduk. Baguslah. Tapi tang tak bagusnya bila tak buat apa-apa untuk ubah tahap rezeki kita.

Usah cemburukan rezeki orang. Bersyukur dulu dengan apa kita ada. Nanti Allah tambah lagi.

Yes!

Hanya semudah bersyukur dan serahkan pada Allah sahaja hasil usaha kita.

Rezeki itu sebuah kesabaran.

Rezeki itu sebuah kesyukuran.

Rezeki itu sebuah ketenangan.

Perbanyakkan amal ya. Ianya hanya milik orang yang yakin dengan rezeki Tuhan. Rahsia yang bukan rahsia pun. Jaga mental blok. Jaga hati. Bantu orang.

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Nota : Tugas saya menyampaikan pesanan dan nasihat telah selesai bila saya kongsikan ilmu ini. Hak ilmu ada dua. Pertama beramal. Kedua menyampaikan pada orang lain. Sekarang bergantung pada anda pula. Sama ada nak tunaikan dua hak ilmu ini atau tidak. 

Nak tips PERCUMA Rahsia Magnet Rezeki?


Jemput dapatkan Ebook Rahsia Magnet Rezeki (Workbook RMR+KMR).





Nak dapatkan ilmu sharing(copywriting ilmu) seperti ini dan Copy Paste Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my sekarang 

Ikuti Laporan harian Projek Bahtera (Sedekah Nasi Tengah Hari di Masjid & Sekolah Tahfiz ) ?

HIJRAH DIRI KITA

Hanya apabila orang baik berhijrah menjadi lebih baik, barulah orang kurang baik boleh menjadi baik. Justeru, orang yang baik perlu berterusan hijrah... untuk menjadi lebih baik.

Caranya?

Jangan pernah merasa baik. Itulah kunci untuk istiqamah melakukan hijrah. Hijrah itu satu proses bukan natijah!

Nak tips kombo PERCUMA Magnet Rezeki?



Jemput dapatkan Magnet Rezeki Cara Allah, iaitu SOP 555 (Workbook RMR+KMR) sekarang.






Nak dapatkan ilmu sharing seperti ini dan sebarkan Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my anda sekarang disini & pm saya untuk bawa masuk ke group khas :

Nak ikuti Laporan harian Projek Bahtera ?






Ilmu serta Action

Beliau adalah "pioneer" atau "Otai" dalam industri bisnes online di Malaysia, di mana beliau telah bermula sejak tahun 2000 lagi.

Namun, belum pernah lagi beliau dedahkan pengalaman dan rahsia beliau dalam membina Empayar bisnes beliau sehingga ke tahap Global.

Saya rekomen sangat2 anda  dapatkan ebook tersebut sekarang dan ketahui segala kisah dan strategi bisnes beliau yang cukup Luar Biasa!

Korang boleh dapatkannya DI SINI. Nak berjaya? 

Kena mantapkan ILMU dan Take Action!

Itu jer Rahsianya.






PEPERIKSAAN ONLINE PEMBANTU ANTIDADAH GRED S19

Adakah nama anda di panggil? 

Buat semakan terus di laman e-semakan.spa.gov.my




Khamis, 31 Oktober 2019

KEKURANGAN DIRI APABILA ISTIQOMAH

Terkadang kita ini manusia biasa, bukannya malaikat dan para wali, mudah tergelincir dan sukar dalam istiqomah secara tetap.

Jadi, apa yang boleh menutupi kekurangan ini?

Al-quran menJawabannya adalah pada firman Allah Ta’ala,

“Katakanlah: “Bahawasanya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaku bahwasanya Rabbmu adalah Rabb Yang Maha Esa, maka tetaplah istiqomah pada jalan yang lurus menuju kepada-Nya dan mohonlah ampun kepada-Nya.” (QS. Fushilat: 6).
Ayat ini memerintahkan untuk istiqomah sekaligus merupakan isyarat bahawa seringkali ada kekurangan dalam istiqomah yang diperintahkan.

Yang menutupi kekurangan ini adalah istighfar (memohon ampunan Allah).

APA YANG AKAN MEMBUATKAN KITA SENANTIASA KEKAL DALAM KEADAAN ISTIQOMAH

Ada beberapa sebab utama yang akan membuat seseorang tetap teguh dalam keimanan.

1. MEMAHAMI & MENGAMALKAN KALIMAH SYAHADAT

Allah Ta’ala berfirman,

“Allah meneguhkan (iman) orang-orang yang beriman dengan ucapan yang teguh itu dalam kehidupan di dunia dan di akhirat; dan Allah menyesatkan orang-orang yang lalim dan memperbuat apa yang Dia kehendaki.” (QS. Ibrahim: 27)

Qotadah As Sadusi mengatakan, “Yang dimaksud Allah meneguhkan orang beriman di dunia adalah dengan meneguhkan mereka dalam kebaikan dan amalan solih. Sedangkan di akhirat, mereka akan diteguhkan di kubur (ketika menjawab pertanyaan malaikat Munkar dan Nakir, pen).” Perkataan semacam Qotadah diriwayatkan dari ulama salaf lainnya. [Tafsir Al Qur’an Al ‘Azhim, 4/502.]

Mengapa Allah teguhkan orang beriman di dunia dengan terus beramal solih dan di akhirat (alam kubur) dengan dimudahkan menjawab pertanyaan malaikat “Siapa Rabbmu, siapa Nabimu dan apa agamamu”?

Jawabannya adalah kerana pemahaman dan pengamalannya yang baik dan benar terhadap dua kalimah syahadat.

Memenuhi rukun dan syaratnya.

Serta dia pula tidak melakukan larangan Allah berupa menyekutukan-Nya dengan selain-Nya, yaitu berbuat syirik.

2. MENGKAJI, MENGHAYATI, & MERENUNGKAN AL-QURAN

Allah menceritakan bahwa Al Qur’an dapat meneguhkan hati orang-orang beriman dan Al Qur’an adalah petunjuk kepada jalan yang lurus. Allah Ta’ala berfirman,

“Katakanlah: “Ruhul Qudus (Jibril) menurunkan Al Qur’an itu dari Rabbmu dengan benar, untuk meneguhkan (hati) orang-orang yang telah beriman, dan menjadi petunjuk serta kabar gembira bagi orang-orang yang berserah diri (kepada Allah)”.” (QS. An Nahl: 102)

“Al Qur’an itu adalah petunjuk dan penawar bagi orang-orang yang beriman.” (QS. Fushilat: 44)

Al Qur’an adalah jalan utama agar seseorang bisa terus kukuh dalam agamanya, karena Al Qur’an adalah petunjuk dan ubat bagi hati yang sedang ragu-ragu dan was-was. Bayangkan kalau diri kita ini jauh dari Al-quran. Agak-agak macam mana perjalanan hidup kita..??

3. ILTIZAM (KONSISTENSI)

Maksudnya di sini adalah seseorang dituntut untuk konsisten dalam menjalankan syari’at atau dalam beramal dan tidak putus di tengah jalan. Ini kerana konsistensi dalam beramal lebih dicintai oleh Allah daripada amalan yang sesekali saja dilakukan.

Sebagaimana disebutkan dalam hadits,

“Amalan yang paling dicintai oleh Allah Ta’ala adalah amalan yang konsisten walaupun itu sedikit.” [HR. Muslim no. 783]
Selain amalan yang konsistensi dicintai oleh Allah, amalan tersebut juga dapat mencegah masuknya virus “futur” (jenuh dan malas untuk beramal).

Jika seseorang beramal sesekali namun banyak, kadang akan muncul rasa malas dan jenuh. Sebaliknya jika seseorang beramal sedikit namun terus menerus, maka rasa malas pun akan hilang dan rasa semangat untuk beramal akan selalu ada.

Itulah mengapa kita dianjurkan untuk beramal yang penting konsistensi walaupun jumlahnya sedikit.

4. MEMBACA & MENELADANI KISAH-KISAH ORANG SHOLIH

Dalam Al Qur’an terlalu banyak diceritakan kisah-kisah para nabi, rasul, dan orang-orang yang beriman yang terdahulu.

Kisah-kisah ini Allah jadikan untuk meneguhkan hati Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam dengan mengambil teladan dari kisah-kisah tersebut ketika menghadapi permusuhan orang-orang kafir.

Allah Ta’ala berfirman,

“Dan semua kisah dari rasul-rasul Kami ceritakan kepadamu, ialah kisah-kisah yang dengannya Kami teguhkan hatimu; dan dalam surat ini telah datang kepadamu kebenaran serta pengajaran dan peringatan bagi orang-orang yang beriman.” (QS. Hud: 11)

Lihatlah di dalam Al-Quran bagaimana keteguhan Nabi Ibrahim dan Nabi Musa dalam menghadapi ujian dan ketika berada dalam situasi sempit.

Mereka menyandarkan dan berserah segala urusannya secara total pada Allah, sehingga mereka pun selamat. Begitu pula kita ketika hendak istiqomah. Dan masih banyak lagi cerita-cerita orang solih dalam Al-Quran yang boleh kita jadikan tauladan (uswah).

Dalam Al-quran itu ada cerita, dalam cerita itu ada kisah kita, dalam cerita kita ada cerita orang lain.

Itulah orang-orang solih yang kemungkinan mereka sudah tidak hidup di dunia ini, namun jika dipelajari jalan hidupnya akan membuat hati semakin hidup. Berbeda halnya jika yang dipelajari adalah kisah-kisah orang-orang fasik, para artis, yang menjadi public figure yang hidup dalam gemerlapnya dunia. Walaupun mereka saat ini mungkin masih hidup, malah membuat hati semakin mati, membuat kita semakin tamak pada dunia dan gila harta. Wallahul muwaffiq.

5. PERBANYAK DOA AGAR ISTIQOMAH

Di antara sifat orang beriman adalah selalu memohon dan berdo’a kepada Allah agar diberi keteguhan di atas kebenaran.

Allah Ta’ala berfirman,

“Ya Rabb kami, limpahkanlah kesabaran atas diri kami, dan teguhkanlah pendirian kami dan tolonglah kami terhadap orang-orang kafir.” (QS. Al Baqarah: 250)
Do’a lain agar mendapatkan keteguhan dan ketegaran di atas jalan yang lurus adalah,

“Ya Rabb kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (kurnia).”
Do’a yang paling sering Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam panjatkan dan juga menjadi amalan sifu sendiri adalah,

“Ya muqollibal qulub tsabbit qolbi ‘alaa diinik (Wahai Dzat yang Maha Membolak-balikkan hati, teguhkanlah hatiku di atas agama-Mu).”

Yang memegang hati untuk senantiasa berada dalam kekal dalam istiqomah adalah Allah SWT. Yang nak membolak-balikkan pun Allah jua.

Fahamilah Ayat Al-Fatihah itu

Iyyakana'budu wa iyya kanasta'in

(Hanya Engkaulah yang kami ibadahi dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan).

Tuhan akan tolong pada hamba yang sujud kepada DIA.

Tuhan akan tolong pada hamba yang merayu kepada DIA

Mintalah pada DIA, Kunci Istiqamah ada pada DIA. sedarilah hakikat diri kita ini....kita ini La Haulawala Kuwata Illa Billah sifatnya

usah lagak "Sado", usah sombong kita nie malas nak mohon pada DIA

kita nak kelip mata sendiri pun tak mampu melainkan dengan izin dan kehendakNya.

6. BERGAUL DENGAN ORANG-ORANG SHOLIH DAN SENANTIASA BERADA DALAM CIRCLE YANG POSITIF DAN BERPESAN-PESAN KE ARAH KEBAIKAN

Allah memerintahkan agar selalu bersama dengan orang-orang yang baik. Allah Ta’ala berfirman,

“Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah, dan hendaklah kamu bersama orang-orang yang benar(jujur).” (QS. At Taubah: 119)

Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam juga mengajarkan kepada kita agar bersahabat dengan orang yang dapat memberikan kebaikan dan sering menasihati kita. Terutamanya dalam konteks mengingati dan mendekatkan diri kepada Allah SWT.

“Seseorang yang duduk (berteman) dengan orang sholih dan orang yang pelik di mata adalah bagaikan berteman dengan pemilik minyak wangi dan tukang besi. Jika engkau tidak dihadiahkan minyak wangi olehnya, engkau boleh sahaja membeli darinya atau paling tidak pun dapat baunya. Adapun berteman dengan tukang besi, jika engkau tidak mendapati badan atau pakaianmu hangus terbakar, paling tidak pun engkau dapat baunya yang tidak enak.” [HR. Bukhari no. 2101]

Itulah pentingnya bergaul dengan orang-orang yang sholih. Oleh karena itu, sangat penting sekali mencari lingkungan atau circle yang baik dan mencari sahabat, teman dekat apalagi pasangan hidup yang semangat dalam menjalankan agama sehingga kita pun boleh terasa aroma kebaikannya.

Jika lingkungan kita adalah baik, maka ketika kita keliru, ada yang selalu menasihati dan menyemangati kepada kebaikan. Sifu doakan semoga teman-teman yang berada dalam circle e-Rezeki ini, Trib Rahsia Hikmah Diri, RMR & KMR yang baik baik dan soleh ini semuanya kekal hingga ke akhir hayat sifu insyaallah.

Semoga Allah senantiasa meneguhkan kita di atas ajaran agama yang hanif (lurus) ini. Wahai Dzat yang Maha Membolak-balikkan hati, teguhkanlah hati kami semua di sini tetap di atas agama-Mu.

Wallahu a’lam bish shawab


Nak tips kombo PERCUMA Magnet Rezeki?


Jemput dapatkan Magnet Rezeki Cara Allah, iaitu SOP 555 (Workbook RMR+KMR) sekarang.

Nak dapatkan ilmu sharing seperti ini dan sebarkan Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my anda sekarang disini & pm saya untuk bawa masuk ke group khas :