My Follower

Jumaat, 31 Mei 2019

Temu Duga Penolong Pegawai Laut Gred A29

Adakah nama anda di panggil? 

Buat semakan terus di laman online.spa.gov.my 



KEK GULA HANGUS








Bahan
Tepung gandum 1 cawan
Gula pasir 1 1/2 cawan
Butter 125g
1/4 Susu pekat manis
Telor gred A 4 biji
Serbuk koko 1sk
Esen vanilla 1sk
soda bikarbonat 2sk
1 cawan Air panas

Cara Penyediaan
  1. cairkan dulu gula buat gula hangus, jangan kacau biarkan gula tu cair , dah cair bubuh air panas 1 cawan. bubuh sikit2, kacau perlahan2, masukkan serbuk koko,pastu sejukkan dulu..
  2. dalam bekas yang lain cairkan butter.. pastu sejukkan dulu..Bila gula dan butter dah sejuk, baru sediakan bahan yang lain.
  3. Pecahkan telor kacau2 sebati..Jangan pukul telor tu..kacau2 je dengan whisk
  4. Pastu masukkan susu pekat kacau2 pelahan2..bila dah rata masukkan esen vanila dan butter cair..
  5. pastu masukkan tepung dan soda bikabornat..ayakkan dua2 bahan nii. kacau2 hingga adunan sebati.
  6. Akhir sekali masukkan gula hangus dan gaul2 hingga rata..Dan tuangkan kedalam loyang..sebelum tu loyang alaskan dulu dgn parchment paper.
  7. Perap 3 jam..selepas 3 jam boleh la dibakar sampai masak..






Video Marketing Memang Power

“Video marketing sangat berkesan untuk awareness produk dan boleh bantu jana lebih banyak sales”


Siapa yang boleh bangkang ayat ni?

  • Cuba anda buka facebook, dah ada menu khas untuk video
  • Cuba anda buka Instagram, dah ada pun IG TV

Semua platform media social dah utamakan video sebagai media utama.Cuma satu je masalah dengan video ni, ianya agak sukar untuk dihasilkan.


  • Nak kena belajar guna software video, susah juga tu
  • Kena ada basic storyboard, nanti boring pula video

Agak leceh kan?

SEKARANG TIDAK LAGI!


Hari ini, saya nak perkenalkan satu software baru yang boleh bantu anda hasilkan video untuk marketing dengan beberapa klik sahaja. Ini bukan hype. Ini betul-betul mudah.

Hanya perlu pilih template, edit text, kemudian render & download. Sangat mudah nak buat video.







Khamis, 30 Mei 2019

LOMPAT TIKAM







Bahan Tepung Hijau
Tepung beras 1 cawan
Tepung jagung 1sb
Santan kotak kecil 1
Pewarna hijau
Kapur 1sk
Air 2 cawan


Caranya:
Satukan semua bahan blender sampai sebati. Masak sekejap pastu masukkan dalam loyang terus kukus..buat cam kuih  kaswi tu k.. dah masak sejukkan.


Bahan Tepung Putih
Tepung beras 1/2 Cawan
Tepung Jagung 1st
Santan 1 kotak kecil
Air 2 cawan
Garam


Caranya:
Satukan semua bahan blender k. pastu masak dalam kuali biasa, tak payah kukus..godak2 je jgn berhenti k..Tepung nii nak cair  je k.. jgn pekat..masa masak tu kalau pekat sangat tambah Air pastu blender lagi.. dan rasanya mesti masin2 sikit.


Bahan pulut merah
Pulut 2 cawan
Pewarna merah
Santan 4sb


Caranya:
Basuh beras bersih pastu rendam dgn Air bubuh pewarna. rendam 1 jam..pastu kukus..bila dah masak bubuh santan..kukus lagi..


Bahan Air Gula
Gula merah 3 cawan
Gula pasir 2 cawan
Air 2 cawan
Daun pandan


Caranya:
Satukan semua dan masak sampai pekat sikit je..



SeLamat mencuba!!







Puaka Dobi Layan Diri





I’m a Backpacker Thailand






Selatan Thailand bermula dari wilayah Chumpon hingga ke wilayah Songkhla yang bersempadan dengan Malaysia. Kawasan ini sangat terkenal dengan pantai dan pulau-pulau yang indah. Di sebelah barat menghadap Laut Andaman, manakala di sebelah timur terletak Teluk Thailand (Gulf of Thailand). Sebut sahaja Thailand, pasti akan teringatkan makanan yang sedap, shopping dengan harga murah dan keindahan pulau di Phuket dan Krabi. Sebenarnya ada banyak lagi tempat yang anda belum teroka. Jika sudah tahu Thailand terkenal dengan syurga makanan, ke mana kita harus pergi mencuba masakan-masakan sedap ini? Jenis masakan apa yang wajib kita cuba? Tempat tinggal di Thailand bukan satu masalah, tetapi di mana yang paling sesuai? Buku ini akan menjawab persoalan itu. Sediakan wang dan tandakan cuti di kalendar sahaja.


Temu Duga Jurutera Gred J41

Adakah nama anda di panggil? 

Buat semakan terus di laman  online.spa.gov.my



Kelebihan software Vidclassio Xpress

Video sangat berguna untuk kempen marketing. Sejak tahun 2012, video memainkan peranan penting untuk membuatkan prospek membuat keputusan membeli suatu produk. Menurut statistik, 80% pelanggan menyatakan mereka membeli produk atas bantuan video. 

Walaupun berlaku peningkatan yang tinggi dalam penggunaan video sebagai alat marketing, namun tidak ramai yang tahu cara untuk hasilkan video. Ironik kan?

Artikel ini ialah artikel berkenaan satu aplikasi online yang digunakan untuk menghasilkan video bertaraf hollywood, tetapi sangat mudah digunakan iaitu Vidclassio Xpress. 

Berikut ialah 5 kelebihan software penghasilan video Vidclassio Xpress.

Vidclassio Xpress sudah dilancarkan di Malaysia sekitar bulan April 2019 dan mendapat respon positif dari peniaga online yang menggunakan medium video dalam kempen pemasaran mereka. Vidclassio dicipta untuk memudahkan proses penghasilan video tanpa perlu kemahiran IT yang tinggi.

#1 Hanya 3 Langkah Mudah

Jika penghasilan video secara tradisional memerlukan kemahiran IT yang tinggi berserta penggunaan software video yang sukar digunakan seperti Sony Vegas, Camtasia, Filmora dan sebagainya. 

Namun Vidclassio Xpress sangat berbeza. Pengguna boleh menghasilkan video berdurasi 10 saat hingga 2 minit dengan 3 langkah mudah sahaja. Too good to be true?

Ianya memang mudah seperti yang anda gambarkan. Hanya perlu pilih template, edit dan render. Dalam masa beberapa minit sahaja video tersebut sudah boleh dimuat turun dari dalam dashboard Vidclassio Xpress.

Lihat video demo berikut untuk melihat betapa mudahnya penghasilan video professional menggunakan sistem ini.






#2 Template Yang Banyak & Pelbagai

Vidclassion Xpress adalah satu-satunya software video editor online Malaysia yang memberikan ratusan template dalam pelbagai kategori. Antara kategori yang disediakan ialah video explainer, video logo intro, logo outro, video promo, video fashion dan sebagainya. 

Setiap kategori boleh digunakan dalam apa jua jenis bisnes dan produk. Anda boleh edit template tersebut dengan menukar ayat dan gambar. Kemudian render dan download selepas siap.

Template yang banyak akan memberikan anda lebih banyak pilihan dan kepelbagaian dalam kempen pemasaran anda. Iklan akan dapat lebih banyak tontonan jika anda pelbagaikan video berbanding video statik yang tidak berubah sejak beberapa tahun sebelumnya.

#3 Cloud Based Software

Perkara paling menarik mengenai Vidclassio Xpress ialah ianya sistem ini tidak perlu dipasang atau install di laptop anda seperti software video editor yang lain. Anda hanya perlu login menggunakan ID yang diberikan dan boleh mula hasilkan video anda.

Vidclassio menggunakan sistem cloud based yang popular dan menjadi pilihan kebanyakan penyedia sistem kerana ianya memudahkan pengguna. Vidclassio boleh digunakan di telefon dan tablet anda sahaja, asalkan ianya bersambung dengan capaian internet.

Anda boleh login vidclassio di mana-mana sahaja anda berada. Walaupun anda dalam perjalanan yang panjang dan jauh, anda boleh login ke dalam sistem ketika berada di dalam kenderaan.

Semuanya lebih mudah dengan sistem cloud based seperti Vidclassio Xpress. 

#4 Hak Komersial

Kenapa perlu buat video untuk diri sendiri jika anda boleh hasilkan pendapatan menggunakan sistem Vidclassio Xpress?

Setiap akses yang diberikan kepada pengguna adalah termasuk sekali dengan lesen komersial. Lesen ini membolehkan anda menghasilkan video dan menjualnya kepada orang lain (pelanggan). Malah anda boleh menubuhkan satu syarikat khas untuk servis penghasilan video sahaja.

Video logo intro dianggarkan berharga usd5-20 setiap satu jika anda upah di platform popular seperti fiverr dan toptal. Anda juga boleh mendapat upah seperti itu dengan menghasilkan video di dalam sistem Vidclassio Xpress.

Anda boleh ambil upah Rm100-150 untuk satu set logo intro, atau boleh caj lebih mahal untuk video yang panjang seperti video promo dan explainer. Anggaran harga untuk video berdurasi lebih 30 saat ialah Rm300-400. 

Kebanyakan software video tidak disertakan dengan lesen komersial dan ia membataskan kreativiti dan peluang pendapatan anda. Hanya vidclassio Xpress yang menyediakan lesen komersial walaupun anda hanya melanggan sistem ini dengan harga terendah yang dinyatakan di laman web.

#5 Template Tambahan Bulanan

Anda tidak akan kebosanan dengan template yang disediakan kerana template akan ditambah dari semasa ke semasa. Setiap bulan anda boleh menikmati template yang baharu tanpa sebarang caj tambahan.

Anda boleh hantar video baru setiap bulan kepada pelanggan dan kenakan caj bulanan kepada mereka untuk setiap video tersebut. 

Template baru akan dimasukkan terus ke dalam dashboard anda. Anda boleh terus login dan semak template tersebut di setiap kategori. 

Menarik kan?

6# Image Editor

Ini merupakan salah satu fungsi tambahan dalam Vidclassio Xpress yang sangat berguna untuk menghasilkan video. 

Jika anda nak edit suatu imej yang akan digunakan dalam video, anda boleh terus edit gambar tersebut di dalam dashboard sistem ini. Sangat memudahkan kerja anda dalam pelbagai aspek.

Tak perlu lagi guna software lain seperti photoshop & coral draw untuk edit gambar. Hanya dalam satu login yang sama, anda boleh edit gambar dan masukkan gambar tersebut terus ke dalam video.

Antara fungsi yang ada dalam image editor Vidclassio Xpress ialah potong gambar, pusing gambar, ubah saiz dan tukar warna. Kemudian anda juga boleh letak filter & perkataan pada gambar. Fungsi asas ini sudah mencukupi untuk anda dapatkan hasil yang menarik.

#7 Integrasi Pixabay Untuk Gambar Stok

Satu lagi fungsi menarik dalam Vidclassio Xpress ialah anda boleh dapatkan gambar stok (stock photo) dari pixabay terus dari dalam dashboard ketika anda menghasilkan video. Anda hanya perlu pilih sumber gambar sama ada mahu muat naik gambar sendiri atau dari pixabay.

Kemudian anda boleh buat carian mengikut keyword gambar yang anda mahu. Pixabay akan menyenaraikan gambar yang bersesuaian dengan keyword dan anda boleh pilih terus untuk diletakkan dalam video.

Sangat mudah, tak perlu lagi masuk ke laman web stock photo untuk mendapatkan gambar yang cantik. Semua boleh dapat dari dalam dashboard Vidclassio Xpress.

Akhir kata 

Anda boleh gunakan apa jua software untuk edit video secara online tetapi Vidclassio Xpress mempunyai kelebihan berbanding software lain. Dengan dashboard yang mesra pengguna dan penghasilan video yang mudah menjadi kelebihan utamanya, Vidclassio Xpress juga boleh digunakan untuk buka servis video kepada pelanggan tanpa sebarang kos tambahan.

Anda boleh buka servis di platform antarabangsa seperti Fiverr dan Craiglist atau di platform malaysia seperti Bantu.my dengan mengenakan caj berpatutan bagi setiap video. Jika anda lihat di platform tersebut, setiap video berdurasi 5-10 saat pun boleh dikenakan caj $100.

Video yang mereka hasilkan dengan kos tersebut boleh dihasilkan dengan mudah menggunakan Vidclassio Xpress. Jadi anda juga boleh tawarkan servis yang sama kepada pelanggan di Fiverr dengan harga dan kualiti yang sama.

Vidclassio Xpress sememangnya perlu menjadi pilihan utama kepada peniaga online yang menggunakan video sebagai medium pemasaran dan penyedia servis. 

Anda boleh dapatkan akses tahunan Vidclassio Xpress di sini





FORMULA BELI KERETA – HARGA KERETA SETAHUN GAJI

Ini satu formula yang boleh dijadikan panduan untuk memastikan ‘Cashflow’ kita sihat setiap bulan.


Apabila beli kereta pastikan kita mampu bayar balik hutang kereta tersebut. Mampu bayar ansuran bulanan tanpa menjejaskan perbelanjaan dan keperluan sara hidup yang lain.

Formula nya, beli kereta berharga tak lebih setahun gaji bersih kita.

  • Kalau gaji kita RM4,000 sebulan, beli kereta berharga tak lebih RM48,000 (RM4,000 x 12 bulan).
  • Kalau gaji RM8,000 sebulan, baru boleh beli kereta tak lebih RM96,000 (RM8,000 x 12 bulan).
  • Kalau nak beli kereta RM200,000, pastikan gaji bersih kita sekurang-kurangnya RM16,000 sebulan.


Kalau harga kereta lebih setahun gaji, tak boleh beli ke?


Boleh je…tapi ianya akan jadi kereta MAMPU BELI tapi tak MAMPU BELA…


Akhirnya menjadi tak MAMPU MILIK!


BELI KERETA HARGA SETAHUN GAJI!





Rabu, 29 Mei 2019

Uruslah Wang Dengan Lebih Efektif!

Hari ini ramai yang merasa cukup selesa dan gembira kerana memperolehi pendapatan bulanan yang stabil dengan jumlah gaji yang baik dan lumayan.


Ramai juga berjaya meraih pendapatan sampingan mencecah ribuan hingga belasan ribu ringgit sebulan. Bahkan ada yang boleh berbangga dengan kejayaan mereka yang pernah mengaut keuntungan RM1 juta dalam perniagaan mereka.

Namun begitu, itu kisah memperolehi pendapatan.

Ramai yang berjaya mendapatkan pendapatan dan wang yang banyak tetapi berapa ramai yang boleh menguruskan wang mereka dengan lebih baik dan efektif?

Saya percaya tidak ramai bukan?

Ini kerana ilmu mendapatkan wang dan juga ilmu pengurusan wang adalah dua perkara yang berbeza.

Mendapatkan wang satu perkara yang penting tetapi menguruskan wang dengan efektif adalah perkara yang lebih penting!

Memperolehi wang yang banyak belum tentu membuatkan kewangan kita berada dalam kedudukan kewangan yang baik dan stabil.

Ini kerana lebih ramai orang yang berhadapan dengan masalah kewangan sebaik sahaja memperolehi wang yang banyak.

Kenapa begitu? Mungkin ada di antara kita yang tertanya-tanya. Sudah tentu jawapannya kerana gagal menguruskan wang dengan baik dan teratur.

Semua orang tahu yang wang itu tidak mudah untuk diperolehi. Ini kerana ianya tidak tumbuh semudah daun-daun di pohon kayu.

Namun begitu adalah tidak mustahil untuk kita membuatkan ianya tumbuh dengan baik jika kita tahu teknik bagi menguruskannya dengan bijaksana.

Persoalannya "Bagaimana untuk menguruskan wang dengan efektif?"

Masih ramai yang tidak jelas dengan perkara ini. Kita dapat lihat ramai orang yang membuat wang dan menguruskannya dengan cara yang tersendiri tetapi hakikatnya tidak faham dengan apa yang telah mereka lakukan.

Dengan mengetahui bagaimana untuk menguruskan wang dengan baik dan teratur, secara tidak langsung ianya akan membantu kedudukan kewangan kita berada dalam keadaan yang lebih baik dan menguntungkan.

Pengetahuan ini amat penting dalam kehidupan kita kerana tanpanya sudah pasti hidup kita dilanda masalah kewangan yang membebankan.

Kita dapat lihat, mereka yang berhadapan dengan masalah adalah terdiri daripada mereka yang tidak tahu atau dengan lain perkataan tidak memilki ilmu pengetahuan tentang pengurusan kewangan, baik simpanan, perlindungan insurans/takaful dan juga pelaburan.

Untuk menguruskan kewangan, kita tidak perlu menjadi seorang yang pakar dalam kewangan atau memiliki Master untuk menguruskan kewangan dengan baik, tetapi sekurang-kurangnya kita perlu menguasai asas-asasnya, itu sudah memadai.

Bagi tahap keperluan yang lebih advance kita serahkan sahaja kepada pakar. Apa gunanya jika kita tahu tapi kita gagal melaksanakannya. Apa gunanya jika kita menguasai teori tetapi gagal dalam pelaksanaannya.

Begitulah juga keadaannya dalam menguruskan kewangan terutama sekali dalam membuat simpanan, menguruskan hutang, membeli polisi insurans/takaful dan membuat pelaburan.

Memadailah untuk kita mengetahui beberapa asas-asas kewangan yang betul (termasuk pengetahuan untuk menyediakan pelan perancangan) apa yang lebih penting kita sanggup untuk mematuhinya.







PUDING RAJA





Bahan Jala Emas
Telor kuning 7 biji
Gula pasir 1 1/2 Cawan
Air 1/2 cawan
Daun pandan 1 helai (ikat)


Cara buat:
  1. Ambik betul2 telor kuning..jgn ada sikit pun telor putih..sebab nnt berketul2 jadi tak cantik..Pukul sebati pastu masukkan dalam acuan roti jala..
  2. Satukan gula air dan daun pandan. masak sampai mendidih,, bila dah berbuih buang daun pandan..
  3. Buat telor mcm buat roti jala tu..pusing2kan 3x..dalam 5 saat angkat telor tu dan letak dalam tapis..toskan.
  4. Buatlah sampai abes telor tu..kalau gula jadi pekat sangat tambah air panas. dan buat ulang2 k.. 😀


Bahan Kastard
Susu cair 1 tin
Kuning telor 2 biji
Air 1/2 cawan
Gula 2sb
Tepung kastard 1sb
Daun pandan 1 (ikat)


Cara buat:

  1. Campurkan semua bahan, Ramas2 tepung tu jgn kasi bergentel.
  2. Masak dengan api yg perlahan, kacau je jangan berhenti..Dah mendidih terus angkat..sejukkan..Simpan dalam peti ais.. Siap 😀


Bahan Hiasan
Pisang Abu (Goreng sebiji2)
Buah prune
Cherry merah/Hijau
Gajus (Goreng)


Cara Penyediaan
  • masukkan bahan kastard dalam mangkuk, 
  • masukkan jala emas dan bahan hiasan. 
  • simpan dalam peti ais.. makan masa sejuk.


SELAMAT MENCUBA!!






SUHUN GORENG PAD THAI






Bahan A
Suhun 1 mangkuk (rendam jgn celur)
Udang 6 ekor - buang kulit
Sotong 1 ekor
Carrot
Baby corn
Kobis
Taugeh
Daun kucai


Bahan B
Padthai paste 3sb
Gula perang
Garam


Bahan C
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 4 biji
Halia 1 inci
Cili padi 5 tangkai

(Semua bahan cincang) 

Cara Menyediakan
  1. Panaskan kuali..taruk minyak..tumis bahan C sampai wangi..masukkan udang dan sotong ..kacau2 kejap... masukkan  semua bahan B... taruk air sikit...
  2. Akhir sekali masukkan semua bahan A kecuali taugeh/daun kucai.....kacau2 hingga semua bahan sebati...baru taruk taugeh/daun kucai... kacau2 kejap... siap








MEE UDANG BITCOIN





BAHAN BAHAN
Mee kuning 1 paket - celur
Kentang 1 biji
Udang kecik 12 ekor buang kulit
Udang besar 4 ekor - jgn buang kulit
Kobis sikit je - hiris kecik2
Carrot sikit je - potong kecik2
Gula melaka - agak2
Garam - agak2
Sos tomato - 2sb
Rempah sup - 1sb
Rempah kari - 1sb

BAHAN KISAR
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 5 biji
Lada besar merah 2 tangkai
Cili padi 3 tangkai
Belacan sikit

BAHAN HIASAN
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Telor rebus
Lada hijau
Lada merah
Limau kasturi

CARA MEMASAK
  1. Rebus kentang dulu sampai empuk kemudian masukkan udang kecik rebus kejap je..terus angkat..kisar sampai halus.. letak tepi dulu...
  2. Panaskan minyak terus tumis bahan kisar hingga pecah minyak..masukkan rempah sup, rempah kari, sos tomato.. kacau2 2 minit..
  3. Masukkan kentang/udang yg dikisar tadi bersama gula dan garam.. carrot.. biarkan sampai mendidih.. taruk air agak2 lah yeee
  4. Kemudian masukkan udang besar biarkan sampai udang masak.. tutup api
  5. Sedia dihidangkan bersama mee kuning dan taburkan bahan hiasan... Siap!!






Anda Dah Plan Nak Balik Raya?

Masuk tahun ni, saya tak perlu nak plan sangat pasal nak balik raya sebab rumah mak mertua dekat je.


Sebelum ni .... Setiap kali nak dekat raya je mesti pening nak kemas beg. Biasa saya dan suami serta anak packing awal sebab takut tertinggal barang.

Masa nak balik kampung seronok gila rasa tapi bila nak patah balik ke Johor lepas habis raya, pergghhh punyalah malas.. huhu..

Tu belum kira pasal duit yang dah habis tu.. huhu.. Sekali balik raya, mahu 4 angka belanjanya. 

Tapi biasanya saya dah ada plan lepas raya. Ye lah, nak ada juga backup plan belanja. Mau tak berasap dapur kalau takde duit tepi.

Anda ada sediakan backup plan lepas raya tak? Kalau takde, saya sarankan anda backup dengan buat bisnes Buat Aplikasi Games Raya ni. 

Semoga bermanfaat.







Jom buat RM50,000 setiap bulan! Ini Caranya.

Okla, hari ini nak share kat anda peluang buat duit hingga RM50k setiap bulan.



Ini bukan scam,memang ada bukti pendapatannya. Lagi cepat join lagi untung. Dapatla beraya sakan nanti.


Taknak cerita panjang, info lanjut BOLEH KLIK DISINI


UJIAN PSIKOMETRIK PENGUASA KASTAM GRED WK41


Adakah anda calon Ujian Psikometrik tahun 2019? 

Tahniah diucapkan kepada calon yang dipanggil untuk menduduki Ujian Psikometrik.
 
Buat semakan terus di laman online.spa.gov.my





Temu Duga Penolong Pegawai Perhubungan Perusahaan Gred S29

Adakah nama anda di panggil? 
Buat semakan terus di laman online.spa.gov.my




Temu Duga Latihan Separa Perubatan Bertaraf DiplomaSesi Julai 2019


Adakah nama anda di panggil? 
Buat semakan terus di laman 




Berapa Banyak Income Boleh Dihasilkan Melalui Apps?

Menurut statistik, Billion Dolar boleh dihasilkan melalui Apps.


Banyak apps yang ada di luar sana menghasilkan income jutaan Dolar. Ada yang jana income sederhana. Malah ada yang tak jana sebarang keuntungan langsung.

Aplikasi games adalah antara yang paling banyak menghasilkan pendapatan tinggi.

Kajian menunjukkan $188.9 billion akan dihasilkan menjelang 2020 melalui apps di mana aplikasi games yang mendominasi.

Antara platform yang popular adalah Android dan IOS.

Peluang terbuka luas. Bayangkan jika anda adah salah seorang daripada mereka yang menjana $1,000 sebulan dengan games apps.

Rangkuman cara, tips dan pengalaman dalam BM boleh dibaca di sini:





MEE LADNA



(untuk 1 orang)


Bahan Bahan
Mee Kuning segenggam - celur
Udang 4 ekor
Bawang putih 4 biji - ketuk
Cili padi 3 tangkai - ketul
isi ayam - agak2
Sawi
Carrot
Bunga kobis
Baby corn
Tepung jagung 1sb - bancuh air
Minyak bijan 1sb
Kiub pati ayam 1
Gula garam secukup rasa

Cara Memasak
  1. Panaskaj minyak 3sb.. goreng bawang putih hingga kekuningan masukkan ayam goreng lagi sampai ayam kekuningan
  2. Masukkan air 2 glas..udang, carrot, kiub pati ayam, gula garam, minyak bijan biarkan sampai mendidih...
  3. Masukkan semua sayuran..sayur tu semua agak2 lah yee utk 1 orang makan.. okey biarkan mendidih sekejap..
  4. Akhir sekali masukkan tepung jagung.. kacau2 hingga pekat sikit.. terus tutup api dan curahkab kuah ke atas mee kuning.. siap untuk disediakan... nak lagi sedap makan la dengan cili api kicap






Selasa, 28 Mei 2019

MEE SUP







Bahan Bahan
Mee Kuning 1 paket - Celur
Sotong 4 ekor
Udang 5 ekor
Isi Ayam 3 ketul
Fish cake 1
Fish ball 8
Tomato 1 biji
Sawi 1 pokok
Carrot
Daun sup
Daun bawang
Bawang Goreng
Kiub pati ayam Knorr
Gula garam secukup rasa
Minyak bijan
Bawang puitih 4 biji - ketuk
Bawang besar 1/2 - hiris
Halia 2 inci
Lada merah 1 tangkai- hiris
Rempah Sup mak siti 1 sudu


Cara Menyediakan
  1. Rebus isi ayam dengan kuib knorr, Air agak2 k... bila ayam dah lembut.. angkat sejukkan pastu siat2 isi ayam...pastu goreng.. letak tepi dulu..air rebusan jangan buang...
  2. Panaskan minyak...tumis bawang besar bawang putih dan halia yang telah dikisar, tumis sampai wangi..pastu masukkan rempah sup...kacau2...curahkan ke air rebusan tadi
  3. Masukkan carrot, fish cake, fish ball.. sotong udang...ayam,gula garam secukup rasa..minyak bijan dan tomato..biarkan mendidih
  4. Akhir sekali masukkan sawi, mee..didihkan kejap je..matikan api..taburkan bawang goreng, daun sup daun bawang yg telah dihiris..SIAP




p/s: kalau suka telor pecahkan telor dan makan bersama cili potong kicap



Nak Berjaya Peperiksaaan Pembantu Perhubungan Perusahaan S19?

Jangan salahkan orang lain jika anda gagal peperiksaan Peperiksaan Pembantu Perhubungan Perusahaan S19


Bunyi sedikit kasar tetapi itulah hakikatnya. Tanya diri anda soalan ini.. 
  • Apa aku dah buat untuk exam ini? 
  • Apa mereka dah buat untuk berjaya peperiksaan yang lalu? 

Dan anda ada peluang memiliki naskhah Pakej Rujukan Peperiksaan







RUGI KALAU TAK TAU

Musim raya kali ni saya tenang² je...Tak perlu rushing nak balik hari or tumpang tido umah sedara.

Bukan sombong...Tapi family besaq bang...Kalau tumpang, penuh umah orang walaupun tido luar...Faktor keselesaan dan aurat pun kena ambil kira jugak

Sebelum ni homestay lah jadi pilihan dengan harga kapak RM300 - RM700 semalam...Tapi sekarang tak perlu pening²...Check in hotel je pun dah berbaloi sangat

Dengan kos bawah RM50 untuk family suite, ada banyak hotel yang boleh kita check in.



MACAM MANA NAK DAPAT HARGA MURAH?

Actually sy pun baru je tahu beberapa bulan lepas...Rupanya ada cara untuk kita dptkan harga super murah dari normal price...Trick ni ade di ajar dalam Panduan Hotel

Sy dah try dua kali kat Melaka...InsyaAllah pas raya ni nak ke KL pulak lepak kat kondo² mewah...Bayar baru bape hengget je pun...Normal price mmg 3-4 ratus per night...

Raya tahun ni saya ada dekat sekitar JB - Pontian...So mungkin akan check in beberapa hari...Silap hari bulan, tak sampai RM100 pun...

KUEY TEOW SOUP





Bahan Soup
Air 2 mangkuk - agak2 la k
Pati ayam knorr 2 ketul
Minyak bijan 2sb
gula garam secukup rasa
Peha & betis Ayam 1 ketul
Fish ball
Fish cake
Daun kucai sikit

Bahan Tambahan
Kuey teow- celur
Sawi - celur
Togey - mentah je
Minyak bawang putih
cincang bawang putih pastu goreng.
Cili api kicap


Cara Menyediakan
  1. Bahan soup tu rebus sampai ayam empuk, matikan api keluarkan ayam..biarkan sejuk pastu siat2 isi ayam tu..
  2. Sedia dihidangkan.taruk la semua bahan tambahan tu..kalau suka masam perahkan limau nipis.. siap






"6 KESILAPAN MUDAH KIRA CUKAI PENDAPATAN..."

  1. Kesilapan memilih jenis taksiran bersama sedangkan memilih taksiran berasingan adalah lebih menjimatkan. Jauh lebih jimat.
  2. Kesilapan dalam menuntut pelepasan anak yang belajar di matrikulasi atau program asasi dengan menuntut pelepasan anak belajar di universiti.
  3. Kesilapan ketika membuat tuntutan takaful hayat yang mana polisi tersebut adalah untuk anaknya, bukan diri atau pasangannya. Jika untuk anak, maka anda tidak boleh menuntut atas pelepasan cukai takaful hayat
  4. Kesilapan dalam membuat tuntutan pelepasan gaya hidup dimana pembelian pakaian dan kasut tidak termasuk dalam definisi peralatan sukan.
  5. Kesilapan menuntut belanja perubatan (bagi penyakit kritikal & sukar diubati) di mana bayaran rawatan pesakit biasa di klinik pun anda tuntut.
  6. Kesilapan dalam menuntut rebat zakat dimana zakat tersebut adalah zakat yang dibayar oleh isteri yang tidak mempunyai pendapatan.



Tuan/puan, apabila mahu belajar ilmu cukai usahlah sekadar berpandukan grafik ringkas semata-mata. Ada ketikanya anda perlu memahami lebih dari sekadar tahu. Untuk mendalaminya sila klik di sini




Pakej Rujukan Peperiksaan Online Pembantu Perhubungan Perusahaan S19



Masa sudah suntuk untuk membuat persediaan. Jalan pintas ialah dengan mendapatkan rujukan yang telah disiapkan untuk anda termasuk nota-nota dan juga contoh soalan peperiksaan SPA.

Dapatkan segera sebelum ianya ditutup jualan.






Isnin, 27 Mei 2019

Tahniah untuk calon Pembantu Perhubungan Perusahaan S19



Sebenarnya, ramai yang telah mendahului anda sejak semalam, melakukan persediaan semaksimum mungkin.

Tak perlu marah kepada mereka jika mereka mempunyai peluang yang lebih cerah daripada anda. Mereka telah mula melangkah untuk berjaya. Anda bila lagi?





Sabtu, 25 Mei 2019

MEE KARI NYONYA BABA








Bahan Chilli Paste

Lada kering 3 genggam - rebus dulu
Bawang holland 1 biji
Bawang besar 2 biji
Belacan 2 inci
Udang kering 4sb - rendam dulu


Kisar semua bahan sampai halus kemudian tumis sampai betul2 pecah minyak, masukkan gula melaka (agak2) dan garam secukup rasa... 


BAHAN MEE KARI

Mee kuning 1 paket - celur
Ayam (agak2) cincang kecik2
Kerang 1 cawan
Tauhu pok
Fish cake
Fish ball
kerisik 3sb
Santan kotak kecik 1
Rempah kari 1 paket - bancuh dulu (kari apa2 pun boleh )
Kacang panjang 
Daun kesum segenggam
Telor rebus
Gula melaka (agak2)
Garam


CARA CARANYA

  1. Sediakan periuk...masukkan chilli paste dalam 2 senduk, air panas 3 cawan..santan...masak hingga mendidih
  2. Masukkan ayam, gula garam secukup rasa...masukkan kerang, tauhu pok, fish cake, fish ball, dan daun kesum Akhir sekali masukkan kerisik, kacang panjang..
  3. sedia dihidangkan bersama mee, hiaskan telor dan chilli paste.. siap






Anda DAH BUAT MACAM-MACAM SIDE INCOME TAPI TAK BERJAYA?

Anda Semangat Membuak-buak Nak Jana Pendapatan 5 Angka Macam Orang Lain Tapi, Tiada Siapa Yang Boleh Guide?


Anda Dah Berhabis Banyak Duit Tapi Hasilnya Kurang Memberansangkan? 

Nak Saya Tunjukkan Caranya? 

Semua orang ada keinginan nak tambah income, nak bantu keluarga, nak nafkah keluarga dan nak tolong suami atau isteri.

Dah lah sekarang ni beberapa minggu lagi nak RAYA, alahai banyak nak pakai duit tu.

Tapi bila dah mula berniaga, dah macam-macam cara guna untuk promote produk, tapi tiada siapa minat nak beli. Niat dah betul tapi akibat tiada ilmu, tiada support,semangat untuk berbisnes mula hilang.

Anda akan bertambah stress... kemudian anda akan lebih cenderung untuk berputus asa dan buat perkara lain pula dan proses diatas akan berulang lagi, lagi & lagi... 

Anda boleh click link ni


 

INI ANTARA PERKARA YANG BAKAL PELAJARI UNTUK JIMATKAN CUKAI?

  • Apa Manfaat Menjadi Seorang Pembayar Cukai Ketahui 6 kelebihan menjadi pembayar cukai yang sebenarnya menguntungkan anda dan bisnes anda. Anda juga diberikan carta alir panduan pendaftaran cukai pendapatan secara online.
  • Apa Rekod Yang Saya Perlu Simpan? Ketahui lebih 20 jenis rekod atau penyata yang wajib anda simpan jika anda mahu menggunakan sepenuhnya fasiliti pengurangan cukai
  • Apakah Pendapatan Yang Tak Dikenakan Cukai? Ketahui 13 jenis pendapatan yang dikecualikan daripada dikenakan cukai.
  • Yuran Pendidikan – Belajar Sampai Liang Lahat. Jika anda sedang melanjutkan pelajaran, ketahui jumlah maksimum pelepasan yang anda boleh masukkan.
  • Pelepasan Gaya Hidup – Jangan Terlebih Sudahlah
  • 5 pelepasan cukai terhadap pembelian atau langganan tertentu yang boleh dituntut.
  • Derma Dibenarkan – Faedah Dunia Akhirat. Ketahui bagaimana untuk menuntut pengurangan cukai melalui derma-derma yang telah dilakukan


Dan banyak lagi kaedah dan cara-cara yang dapat mengurangkan cukai

Sumber




Jumaat, 24 Mei 2019

3 PERKARA BIJAK CUKAI YANG BOLEH ANDA BUAT





1. Hantar Borang Cukai

Ini adalah PENTING! Tak kisah RUGI atau UNTUNG! Kalau takut kena bayar banyak BELAJAR cara nak jimatkan CUKAI anda.

Kalau rugi, declare sahaja rugi.


2. Pastikan pelepasan cukai anda tidak melebihi daripada 6 perkara

Ini kerana kalau lebih daripada 6, sistem LHDN akan trigger. Nama Anda akan masuk dalam senarai menunggu untuk semakan tahunan. Surat selalu dapat dalam masa 5 tahun akan datang.

3. Pastikan Simpan Resit Softcopy

Scan dan simpan softcopy resit anda sebaikkanya. Boleh buat satu email khas untuk simpan atau boleh guna google drive. Mudah dan tersusun. LHDN terima bukti gambar. Kalau simpan resit, 5 tahun lagi kemungkinan tinggal kertas kosong sahaja.


Sumber

Instant Hijab Maryam







Instant Hijab Berdagu





Khamis, 23 Mei 2019

Ilmu ini memang wajib untuk peniaga!

Hari ni saya nak share satu ebook yang dikenali sebagai 101 Rahsia Penjimatan Cukai!

e-Book ini adalah satu-satunya panduan yang anda perlukan untuk membantu anda mengenalpasti dan menggunakan segala tawaran yang disediakan oleh LHDN untuk mengurangkan jumlah cukai melalui pelepasan, pengecualian, insentif dan galakkan cukai.

Sebagai peniaga, kita memang tak dapat lari dari membayar cukai. Jadi ilmu ni memang wajib dipelajari jika anda nak run bisnes untuk tempoh jangka masa panjang.






MEE ZALIM






Bahan A

Mee kuning 1 paket - Celur
Udang 15 ekor -Buang kulit
Telor rebus
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Carrot - hiris panjang
Kobis
Sawi
Tepung jagung 1sb - bancuh air


Bahan B

Bawang besar 1 - hiris
Bawang putih 4 - ketuk
Halia 2 inci - hiris nipis
Cili padi 3 tangkai - ketuk
Lada merah 1 - hiris


Bahan C

Rempah kari 2sb - bancuh air panas
Sos tiram 2sb
Sos cili cap Arnab 2sb
Gula secukup rasa


Cara Menyediakan

  1. Panaskan minyak...tumis bahan B hingga wangi... masukkan rempah kari. kacau2 kejap..
  2. Masukkan semua bahan C ...taruk air dalam 3 cawan...biarkan mendidih..
  3. Masukkan udang, carrot, kobis, sawi.. akhir sekali masukkan tepung jagung.. jangan lama sangat..kacau2 je.. rasa apa yang kurang... terus angkat kuah.. curahkan kat mee yang dah di celur
  4. Taburkan bawang goreng, daun sup daun bawang... taruk telor rebus... siap! kalau nak lagi sedap makan dengan sambal kicap....








UDON BLACK PEPPER





Bahan-bahan

Mee udon 1 mangkuk sederhana
Udang 4 ekor
Kobis sikit
Sawi sikit
Serbuk lada hitam 1sb
Sos tiram 2sb
Sos cili 2sb
Kicap ABC 2sb
Gula perang 1sb
Bawang holland 1/2 biji - cincang
Bawang putih 3 biji - cincang
Cili padi 4 tangkai -cincang

Cara menyediakan

  1. Panaskan minyak..tumis bawang putih, bawang holland dan cili api..masukkan udang...kacau2 kejap
  2. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap, gula dan serbuk lada hitam...air sikit.. kacau2 kejap
  3. Akhir sekali masukkan mee udon kobis dan sawi..masak sampai kering.. angkat..taburkan bijan.. siap






Rahsia Jana 3k dlm 7 hari

Affendy Zain, jutawan muda dari Malaysia mendedahkan rahsia bagaimana beliau menjana jutaan ringgit bekerja hanya beberapa jam seminggu di duitcloud.com


Buat pertama kalinya, Affendy Zain mendedahkan rahsia yang beliau simpan erat selama ini. Sistem Duit Cloud Affendy telah disenaraikan nombor satu oleh banyak ulasan dalam internet dan telah dipaparkan di dalam majalah-majalah Usahawan.

Anda boleh menjana pendapatan sebanyak RM100, RM500, ataupun RM1,000 dengan hanya berkerja di rumah atau di mana-mana sahaja menggunakan komputer atau telefon bimbit anda. Ingin tahu bagaimana? 


Sila Layari duitcloud.com