My Follower

Isnin, 29 Julai 2019

Qurban dan Aqiqah Kambing Musim Eiduladha





Fakta Tentang Beli Produk Di China Ini Pasti Mengejutkan anda

FAKTA BENAR Kos shipping dari China ke Malaysia hanyalah RM15 - RM16 untuk 1 KG.


Ini berbeza dengan kos shipping POSLAJU iaitu dah RM7.15 untuk 0.5KG di Semenanjung Malaysia. Kalau kos penghantaran ke Sabah dan Sarawak, lagi la jauh beza..Itu shaja boleh membuatkan korang bayangkan berapa berbaloinya beli produk dari China ini..

Murah kan.. Dan kos shipping dari China ke Malaysia itu siap sampai ke pintu rumah tau. Bukan sampai ke PORT KLANG lepas tue korang ke pergi ambil sendiri..

Ok2..

Harga stoller ini di China hanyalah RM86.81..Tunggang terbalik campur kos penghantaran semua, baru dalam RM40 - RM50. So total kos ialah RM120

Tengok pulak berapa kalau jual di market Shopee..RM187.50! Situ je dah untung RM60


Itu baru 1 produk. Dan boleh buat preorder pulak tue..Jual dulu di Shopee, dah ade orang beli, baru korang Mustapha beli dari China..Kan senang! 

Kalau nak tahu lebih lanjut, adda nak tunjuk korang, di mana korang boleh belajar semua nie.. 


disini => Channel X Pro







Ahad, 28 Julai 2019

Meehoon Goreng Tomyam







Meehoon 1 paket (rendam)
Udang & Sotong (agak2)
Petai (agak2)
Carrot 1 biji (hiris mancis)
Daun ketumbar

Bahan Tumis
Bawang besar 1 biji (cincang)
Tomato 1 biji (cincang)
Cili padi 7 tangkai (cincang)
Serai 2 batang (hiris nipis)
Daun limau purut 10 helai (siat2)


Bahan Perasa
Pes tomyam 3sb
Jus limau nipis 5 biji
Gula perang 4sb
Garam


  1. Rendam meehoon semalaman..pastu toskan, jangan rendam rendam dgn air panas k..
  2. Panaskan minyak dalam kuali..masukkan semua bahan tumis..masak hingga wangi.
  3. Masukkan semua bahan perasa..kacau2 hingga sebati..masukkan udang & sotong. kacau2 kejap..
  4. Masukkan meehoon, petai, carrot, daun ketumbar.. goreng sampai kering.. siap










Bagaimana Saya Boleh Letak 200 Produk DROPSHIP Dalam Akaun Shopee!!

APA YANG SAYA NAK SAMPAIKAN DI DALAM ARTIKEL INI SANGAT POWER! JADI SAYA HARAP andaDAPAT BACA ARTIKEL INI SEHINGGA HABIS!!



Bagaimana tuan zainol boleh bantu letakkan lebih 200 produk di akaun Shopee korang secara dropship!

Dari mana datangnya produk tue?

Daripada tuan zainol iaitu secara dropship!

Jika korang tak tahu, tuan zainol mempunyai kedai fizikal dengan lebih 200 produk yang di jual di Shopee, Lazada, 11street dan Lelong.

Tetapi apa yang lebih best, tuan zainol boleh muat naik semua produk tue dalam akaun Shopee korang dalam beberapa minit sahaja. Ringkasnya, dengan menggunakan fungsi di Shopee sendiri iaitu Shopee Mass Upload.

Tuan Zainol akan sediakan excel berkenaan produk dan korang hanya upload sahaja ke dalam akaun Shopee korang.

Tak faham? 

Takkan dah ade 200 produk dalam akaun Shopee masih tak boleh buat sales? Eh.. Tak logik tue..

Jika berminat, korang boleh dapatkan di link di sini.






Rabu, 24 Julai 2019

Spaghetti Atie Style



(utk 1 org)



Bahan A
Spaghetti (agak2)
Burger daging 1 keping
Fish ball 6 biji
Cendawan butang 8 (dlm tin)
Minyak Zaitun

Bahan B
Bawang Holland 1/2 biji (cincang)
Cili padi 3 tangkai (cincai)
Tomato Puree 3sb
Sos cili 2sb
Sos tomato 2sb
Gula perang
Garam

Bahan C
Parsley Flakes
Chilli Flakes
Thyme
Oregano

Cara Menyediakan
  1. Rebus Spaghetti sampai lembut..taruk minyak zaitun supaya tak melekat..
  2. Panaskan minyak zaitun..tumis bawang holland hingga wangi..taruk cili padi..dan daging..tumis sampai masak daging dan hancur2 kan daging tu..
  3. Masukkan cendawan fish ball dan semua bahan B, Air sikit..kacau2.. rasa apa yg kurang, masukkan Spaghetti..kacau2 sampai kering.
  4. Akhir sekali tabur bahan C...ambik secubit je semua bahan..gaul2.. siap










Selasa, 23 Julai 2019

3 STEP MUDAH CLOSE

3 step closing...


1) Ayat iklan yang bagus.

Ayat iklan jenis info juga salah 1 ayat iklan yang bagus digunakan. Kemas dan padat serta orang yang membaca mudah faham.

2) Kenali prospek dan ciri ciri mereka.

Tak kenal maka tak cinta. Barulah senang nak "tackle" prospek.

3) Layan prospek dan selesaikan masalah mereka.

Ayat ayat counter back, apa sahaja alasan pelanggan InshaaAllah, senang nak dijawab dan bolehlah mereka membeli dengan baik sekiranya kita betul betul dapat bantu selesaikan masalah mereka.






Isnin, 22 Julai 2019

Bagaimana Nak Mudah Close Sale?

Kalau anda rasa dah terer close sale, boleh skip tips ini. Hari nie saya nak kongsikan 4 faktor


Produk

Pemilihan produk banyak mainkan peranan. Selalunya, Produk A tak sama 100% cara closing dengan Produk B. Ada produk yang senang jual, laju je. Tapi ada jugak yang sales macam siput sedut.

Kena buat kajian sikit. Kenali faktor-faktor yang buatkan produk tu senang terjual. Produk yang lembab pun kena kaji jugak ya.

Audiens

Ni pun penting, pilihlah audiens yang betul. Cari dan kenalpasti pelanggan ideal anda, jangan terlalu umum.

Copywriting Iklan

Penulisan copywriting juga kena betul. Penjelasan ok, tawaran pun jelas. Lebih mudah prospek buat keputusan.

Triknya adalah dengan menulis kepada seorang pelanggan ideal anda, bukan tulis untuk semua.

Offer anda kena buatkan prospek yang mencari solusi itu bertindak dan respon.

Skrip

Sebenarnya anda tak perlukan skrip pun, cuma anda kena tahu apa yang nak ditulis/cakap dan bagaimana nak handle objection dari mereka.

Skrip yang ada emosi dan human touch lebih senang closing.


Itu saja 4 tips untuk hari ni






KUEY TEOW LADNA




(utk 1 orang)




Bahan A
Kuey Teow besar (segenggam)
Fish ball 2 biji (belah 3)
Fish cake (agak2)
Cendawan butang 3
Baby corn 2
Carrot
Sawi
Kobis


Bahan B
Kiub pati Ayam 1
Gula perang 1sb
Garam secukup rasa
Minyak bijan 1sb
Mintak zaitun 1sb
Serbuk lads putih
Cili padi 3 tangkai (ketuk)
Bawang putih 2 biji (ketuk)
Bawang merah 1 biji (cincang)
Halia 1/2 inci.. cincang
Tepung jagung 1sb (bancuh air)
Air 2 cawan


Bahan C
Kicap pekat manis 1sb
Soya Sause 1sb
Sos tiram 1sb
Minyak bijan 1sb
Minyak zaitun 1sb


Cara Menyediakan
  1. Panaskan kuali..taruk minyak zaitun (minyak apa pun boleh) Pastu masukkan kuey teow, kacau2 taruk semua bahan C...kacau2 kejap angkat letak kat pinggan.
  2. Basuh kuali..panaskan minyak..tumis bawang putih, bawang merah, halia.. sampai wangi..taruk Air 2 cawan dan Kiub pati ayam.. biarkan mendidih
  3. Air dah mendidih masukkan semua bahan sayur2... minyak bijan gula garam secukup rasa..pastu masukkan tepung  jagung., kacau2 kejap je..terus curahkan kuah ke ataskuey teow..taburkan serbuk lada putih..
  4. Siappppp...






Ebook Konsep Asas Matematik

Nak buat soalan no 16..Jawapan sng je..tak perlu buat jln kerja dh dpt jawapan.... yg penting konsep asas doh fhm..20 saat je jawab soalan tu.

.
Nak tau cara step by step?

Jom check link nie 



Mengapa anda gagal dalam closing?

Jawapan ringkas saya, anda tiada preparation untuk buat close sale! Anda tak ada skrip close sale dan anda tak ada flow close sale yang betul.


1) Anda tak ada skrip close sale.

Skrip close sale ini bukannya ayat power pujuk rayu prospek, untuk beli produk anda. Ia adalah ayat yang dirancang untuk memberikan info apa yang prospek mahu dengar.

Bila mereka berpuas hati, baru mereka yakin, bersedia dan tak sabar-sabar untuk mendapatkan produk anda.

Kita dengar masalah mereka & kita bantu selesaikan masalah mereka.

Anda perlu lakukan 3 langkah persediaan penting, sebelum siapkan skrip close sale anda. Secara ringkasnya persediaan tersebut adalah :

  • Profiling produk 
  • Testimoni 
  • FAQ – Frequently Ask Question 

2) Anda tak ada flow dalam close sale.

Jika anda tak ada flow dalam skrip close sale anda, anda telah rugi masa & wang iklan, bila prospek yang telah whatsapp anda akan pergi begitu sahaja. Kalau anda tidak jelas dengan flow close sale anda sendiri, anda pula akan melakukan banyak kesilapan seperti:

  • Terlalu cepat memberi tahu harga 
  • Terlalu lambat untuk buat closing 
  • Atau lakukan closing pada timing yang salah 

Ini adalah 7 langkah flow close sale yang boleh anda follow : 

  • Berkenalan + poster 
  • Manfaat produk 1 & 2 + poster 
  • Bertanya & selesaikan masalah 
  • Bertanya lagi 
  • Testimoni yang berkaitan + Tawaran 
  • Up-selling 
  • Cara pembayaran + poster 

Fahami strategie di sebalik flow close sale ini supaya ia betul-betul melekat dalam minda anda.

Biar prospek masuk dalam flow close sale anda step by step. Anda boleh kawal situasi ketika proses close sale. Anda juga tahu bila masa yang sesuai untuk lakukan closing.




KUEY TEOW KARI








Bahan bahan

Kuey Teow Kecil 1 paket (celur)
Udang (suka nk byk mana)
Cendawan kering (rendam/rebus)
Taugeh (celur)
Tauhu Kering
Fish Ball
Taugeh
Daun kucai
Rempah kari 1 paket kecil (bancuh air panas)
Santan kotak 1 (ambik 1/2 je)
Asam gelugor 2 keping
Minyak sapi 1sb
Gula perang
Garam


Bahan Kisar
Bawang merah 4 biji
Bawang putih3 biji
Halia 1 inci
Lengkuas 1/2 inci
Cili kering 6 tangkai


Cara Menyediakan
  1. Udang kupas kulit..pastu goreng udang kejap, angkat..Kuey teow celur.
  2. Panaskan minyak sapi dgn minyak masak..Tumis bahan kisar sampai pecah minyak.. Taruk asam gelugor..rempah kari.. kacau2 jap.
  3. Masukkan Air dalam 2 cawan dan santan.. santan taruk 1/2 kotak je..sebab kuah nak pekat jangan cair..
  4. Masukkan tauhu, fish ball, daun kucai gula garam secukup rasa..didihkan kejap je.
  5. Curahkan ke atas kuey teow..taruklah udang cendawan dan taugeh.. nak pedas potongkan cili padi.. 
  6. Siap








Ahad, 21 Julai 2019

WANTAN MEE





Bahan Sup
Isi Ayam bahagian dada 1 ketul
Fish ball (apa2 pun boleh)
Minyak bawang putih 1sb
Kiub pati Ayam 2 ketul
Minyak bijan 2sb
Minyak zaitun 2sb
Air 5 cawan
Bawang putih 10 biji
Gula perang 1sb
Garam secukup rasa

Cara Menyediaakan
  1. Kita buat minyak bawang putih dulu, ambik 10 biji bawang putih..cincang2 tak halus tak kasar..Panaskan minyak 4sb kemudian Goreng bawang sampai kekuningan..pastu angkat dgn minyak2 sekali letak dlm mangkuk.
  2. Kuali goreng bawang tadi taruk air..pastu pindahkan ke periuk..Taruk Ayam, kiub, Rebus ayam sampai lembut..Pastu taruk minyak bijan, minyak zaitun, gula garam dan fish ball...
  3. Akhir sekali taruk minyak bawang putih dalam 1sb...keluarkan isi ayam..sejukkan, pastu siat2...

Bahan Mee

Wantan Mee
Kicap pekat manis ABC 1sb
Soya sause Yeo's 1sb
Minyak bijan 1sb

Caranya
  1. Siat2 dulu wantan mee..pastu masak air hingga mendidih..taruk wantan mee..rebus dalam 2 minit..agak2 lembut terus angkat..pastu cuci je dengan Air paip..kalau rajin rendam dalam ais batu yg ada air.. tujuan supaya tak melekat masa panas.
  2. Campurkan kicap ABC, soya sause minyak bijan..kacau2..taruk wantan me.. Gaul2 sebati..taruk atas pinggan..
  3. Taburkan daun bawang, minyak bawang putih, Taruk isi Ayam, Sawi...lada jeruk..cendawan kering..atau apa saja ikut suka..sedia dimakan bersama dengan sup tadi...
  4. Siap







10 Teknik Close Sale Gaya K!

Baca dulu tips bawah ni.. 10 tips close sales 


  1. Elak gunakan skrip. Pembeli ni manusia, dia nak berurusan dengan manusia jugak. Bukan robot. 
  2. Sentiasa visualize. Bayangkan flow masa kita close pelanggan. 
  3. Beranikan diri untuk closing melalui panggilan telefon. 
  4. Korek masalah dan kemahuan pelanggan. 
  5. Serang masalah mereka dan apa impian mereka. 
  6. Tahu objektif close sales kita. 
  7. Jangan buang harga, tapi tambah nilai. 
  8. Bagi tawaran gila jika mereka setuju bank in dalam 24 jam. 
  9. Sentiasa tanya masalah dan keraguan pelanggan. 
  10. Mindset: Jual lebih dari 1 unit. 


Inilah close sale gaya Konsultan! Cukup tak 10 tips ni?






Khamis, 18 Julai 2019

MEE RACUN









Bahan
Mee kuning 1 paket (celur)
Daging batang pinang (agak2 dan hiris nipis)
Tomato 2 biji (belah 2)
Kiub pati ayam 1
Sos tomato 2sb
Sos cili 3sb
Gula perang (agak2)
Garam secukup rasa
Tepung jagung 1sb (bancuh air)


Bahan Kisar
Cili kering 10 tangkai
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 4 biji
Halia 1 inci
Belacan 1 inci


Bahan Hiasan
Telor rebus
Tauhu goreng
Sawi (celur)
Lada merah
Lada hijau
Bawang goreng
Daun bawang
Daun sup
Limau kasturi


Cara Menyediakan

  1. Hiris daging dan rebus sampai empuk..letak tepi dulu..
  2. Panaskan minyak..tumis bahan kisar sampai betul2 pecah minyak..kemudian masukkan sos cili, sos tomato, kiub ayam dan Air dalam 4 cawan.. biarkan mendidih.
  3. Kemudian masukkan daging..gula garam secukup rasa.. buah tomato dan tepung jagung, kacau2 sampai kuah pekat sikit.. jgn pekat sangat k... 
  4. Sedia dihidangkan bersama mee kuning.. dan letak bahan hiasan.. siap








Dulu nak close 1 klien pun seksa

Melalui formula close sales Tuan Aqif perkenalkan ini, ia dapat membantu kita menghasilkan banyak skrip close sales supaya prospek membuat keputusan membeli tanpa ada unsur memaksa.




Rabu, 17 Julai 2019

Strategi Perang Gerilla Teknikal Wasap





Siapa Lagi Nak Belajar Dapat Income Macam Ni?


Ini kisah Syasya Elmi.. Sis ni bila mula-mula belajar teknik FB Hero dulu rasa macam was-was sikit. Dalam hati rasa.. Em.. Betul ke boleh buat duit teknik ni?


Rasa macam simple sangat je teknik ni.. Tapi lepas tengok Ticer Faz, owner FB Hero tunjuk video yang dia dapat customer berderet-deret, tak guna fb ads pulak tu, dia rasa kagum..

Haa.. lepas tu apa lagi, dia pun tekad ambil masa untuk take action. Alhamdulillah, sekarang dia antara yang TOP dalam kalangan student-student FB Hero.

Ada ke yang nak take action macam Syasya? Mana tau rezeki anda kan..










Selasa, 16 Julai 2019

Kuey Teow Goreng Udang





Bahan
Kuey teow halus 1 paket
Udang 20 ekor
Daun kucai
Lada merah 1 tangkai (hiris)
Bawang besar 1 biji (cincang)

* Sos Tiram 2sb
* Sos cili cap arnab 2sb
* Kicap pekat manis 1sb
* Gula perang 1sb

Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak..tumis bawang dgn lada...pastu taruk udang..masak kejap
  2. Taruk semua bahan ***** dan air sikit.. pastu taruk kuey teow dan daun kucai.. goreng sampai kering.. siap






Kisah kak D guna teknik FB Hero

Ini cerita Kak D sewaktu awal-awal menggunakan teknik FB Hero oleh Ticer Faz. Waktu tu Kak D masih mencari rentak... Maklumlah.. Dengan busy jaga anak..



Tapi slow-slow Kak D take action. Time ni, dia baru dapat RM6k dalam masa sebulan setengah. Tapi lepas-lepas tu, result makin naik, jadi RM12k lagi..

Lepas tu raya, mesti mencanak-canak naik income dia. Teknik senang je. Cuma kena berulang-ulang kali buat.. Takpe.. Tak rugi pun sebab tak perlu keluar duit nak beli barang ke nak buat iklan berbayar ke.

Tak perlu k..

Ada yang rasa nak belajar macam yang Kak Di buat ni?





Sabtu, 13 Julai 2019

Teknik terbaru lajukan sales untuk tahun 2019!

Ebook kali ini adalah khas untuk golongan peniaga yang dah pening kepala mencari jalan dan ikhtiar untuk melonjak kan lagi jualan produk mereka. 

Usah risau! Kini dah ada sebuah ebook yang akan memberikan panduan, bagaimana mahu melajukan sales menggunakan teknik iklan di Instagram! Memang amat sesuai untuk mereka yang berniaga secara online. 

Tak mahu cakap banyak.. Info lanjut boleh klik pada link dibawah!







Apa fungsi web untuk bisnes?

Kalau anda tanya soalan tu, ada banyak jawapan. Tapi jawapan paling utama ialah untuk dapatkan trust & sales.


Web ni ibarat kad pengenalan kepada produk & penjual. Kalau ada web, trust meningkat. Kalau tak ada web, masih ada keraguan.

Sebab apa?

Kalau orang tak puas hati dengan produk, dia akan cari web dulu untuk report (hahaha)

Jadi di situ la trust akan wujud. Dia akan rasa selamat bila tahu ada tempat rujukan kalau ada masalah.

Bayangkan kalau Zalora tu tak ada web, main jual di Fb je, susah dia nak popular begitu. Fashion valet pun kalau tak ada web, main jual di IG je, tak kaya la Vivi tu.

Semuanya bergantung kepada website

Untungnya anda hari ini ialah anda tak perlu lagi upah orang lain buatkan web, boleh terus belajar di sini & buat web anda sendiri slow-slow sampai jadi cantik.





Jumaat, 12 Julai 2019

pilih yang mana ... Nak Cantik Atau Nak laju?

Dalam dunia web ni, ada 2 benda yang orang bincangkan. Nak buat web yang cantik atau web yang laju, mana menjadi keutamaan?


Bagi saya, web cantik atau laju tak penting, yang penting boleh buat sales.

Betul?

  • Sia-sia ada web cantik, tapi tak boleh buat sales
  • Sia-sia ada web laju, tapi tak boleh buat sales

So, sales la paling penting. Kalau hodoh tapi dapat sales, masyuk tuh.

Setuju?

Dalam panduan Divixpress ni, anda akan diajar untuk buat web yang cantik, laju dan boleh buat sales. 

Nah, 3 sekaligus kita tapau dalam web. Baru mengancam!

Panduan ni dibuat oleh orang yang memang kerjanya buat website, jadi ianya memang proven. Anda boleh dapatkan di sini




Rabu, 10 Julai 2019

WITWIT .... Siapa Terer, Memang Berduit

Kemahiran buat web ni bukan semua orang boleh buat. Pasang web memang senang, beli domain, masuk hosting, siap. Tapi nak design, nak buat pakai builder, nak susun layout, yang tu agak sukar.


Kena ada kemahiran dan latihan.

Kalau anda pergi kelas buat web asas, modul yang diajar hanya pasang website biasa. Simple je, sudah kena caj Rm400-700 sehari. Kalau web advance, lagi la mahal.

Tetapi panduan ni harganya murah melampau, tak luak pun duit kalau dapatkan panduan ni.

Anda boleh belajar buat web
  • Boleh buat latihan kemahiran
  • Boleh mula ambil upah
  • Boleh mula jana income

Hanya perlu keluarkan sedikit modal pembelajaran sahaja hari ini. Boleh?

Dapatkan panduan Divixpress ni sekarang juga





Perlu ke website untuk bisnes?

Ramai orang tanya, perlu ke website untuk bisnes?


Katanya nak buat bisnes di fb pun dah cukup. Tapi yang peliknya ialah, masa FB down aritu, dia juga gelabah biawak maki Mark Zuck (haha)

Begini ....

Web tu perlu kalau nak kembangkan bisnes pergi lebih jauh.

Simple math. 

Kalau kita nak beli produk, apa yang kita buat untuk kaji produk?


Kita akan cari di google dulu, di situ la akan jumpa web official. Antara 2 produk yang anda nak beli, satu ada web professional, satu lagi tak ada web, mana yang anda akan beli?

Sudah tentu produk yang ada website, sebab di situ anda boleh dapatkan semua maklumat produk & penjualnya.

Trusted!

Tu je fungsi website.... Kalau anda nak belajar buat website, tak perlu dah pergi kelas mahal-mahal. Belajar je dari panduan ni





200,000 dalam masa 6 minggu

Jika anda owner produk , atau stokis, mahupun dropshipper, maka anda perlu ambil perhatian kerana ini bakal mengubah cara anda berniaga.

Teknik ini terbukti berkesan dan telah diakui keberkesanannya oleh beberapa student modul ini. Bayangkan mereka boleh buat RM200k sales dalam masa 6 minggu sahaja. Dan mereka melakukannya tanpa FB Ads.

Boleh lihat buktinya di sini

Teknik yang diajar adalah gerila marketing. Semua orang tahu apa tu gerila marketing tetapi bagaimana cara yang betul untuk buat sales dengan teknik ni?




SENANG SANGAT NAK BUAT MINISITE & LANDING PAGE

RUPANYA DAH SENANG SANGAT NAK BUAT MINISITE & LANDING PAGE SEKARANG NI


Dulu nak buat minisite ni susah sebab:
  • Kena bayar upah web developer 
  • Kena maintenance hosting & domain
  • Nak buat pun ambil masa lama
  • Nak buat kena ada kemahiran 


Tapi sekarang dah mudah
  • Pilih template
  • edit content
  • publish


Dah siap minisite produk dan KELEBIHANNYA adalah
  • Tak perlu lagi upah web developer, buat sendiri je
  • Boleh buat sendiri walaupun tiada kemahiran IT & coding
  • Sangat mudah nak guna, hanya drag & drop, kemudian edit content
  • Tak perlu beli hosting & domain, publish terus di situ juga








Ahad, 7 Julai 2019

RESEPI LAKSAM





Tepung beras 3 cawan
Tepung gandum 1 cawan
Garam
Air 4 cawan (atau agak2 k..jgn pekat)

  1. Satukan semua bahan pastu blender..klu nak buat kaler2... Asingkan buat 3 mangkuk..taruk kaler apa yg disuka k.
  2. ambik 1 senduk..Letak kat loyang..kukus..kat loyang tu...sapu minyak dulu..Masak dlm 5 minit..angkat sejukkan..
  3. pastu gulung.Buatlah lembut2 cam buat kuih gulung tu k.
Bahan Kuah Laksam
Ikan kembung 4 ekor
Santan kotak kecil 2
Asam gelugor 7 keping
Gula melaka/Nise (agak2)
Lada hitam 3sb (blend)
Garam

Bahan KisarBawang besar 3 biji
Bawang putih 5 biji
Halia 1 inci
Belacan 1 inci

Caranya
  1. Basuh ikan dan rebus..ambik isi ikan kisar halus...tulang ikan kisar pastu tapis.
  2. Satukan ikan yg dah dikisar dengan  bahan kisar.,dan semua bahan.,masak hingga mendidih...kacau selalu..tambah apa yg kurang k... siap..

Bahan SAMBAL LAKSAM
Lada merah 4 tangkai
Cili padi merah 3 tangkai
Limau kasturi 1 biji (buang biji)
Cuka makan 1/2 cawan
Gula 1/2 cawan
Belacan 1/2 inci

Caranya
Hiris lada cili limau..kemudian campur semua sekali bahan..kisar jgn halus sangat. tambah apa yg kurang... siap.







CAra Mudah Extrak Nombor Wasap




Panduan ni sangat mudah, memang dibuat khas untuk newbie. Anda hanya perlu ikut langkah satu per satu sehingga selesai










BAWA CINTA KITA KE SYURGA








Manusia secara fitrahnya inginkan cinta. 

Tetapi, Cinta semata-mata tidak cukup untuk mempertahankan keharmonian sesebuah rumah tangga, terutamanya apabila pasangan sudah jemu dan mula berubah. 

Maka, adakah kita sudah tersilap memilih pasangan?

Haruskah rumah tangga berakhir dengan hilangnya cinta? 

Buku ini mengajak kita untuk membetulkan sikap dan cara pandang terhadap perkahwinan dimana matlamat utamanya adalah menuju Allah S.W.T. Penulis memberi nasihat bagaimana kita harus mengemudi bahtera sehingga akhirnya, kita mencapai matlamat perkahwinan yang sering disebut-sebut iaitu SYURGA. 

KANTONIS YEE MEE



Untuk 1 orang makan



1 sanggul yee mee
Telur 1 biji
Kobis
Sawi
Baby corn
Lada merah
Sos tiram 3sb
Lada sulah 1sb
Tepung jagung 1sb (bancuh Air)
Bawang putih 3 biji (ketuk)
Udang 4 ekor
Isi Ayam (agak2)
Fish cake (agak2)

Cara2 buat
  1. Tumis bawang putih, ayam, udang, fish cake 
  2. Taruk Air..dah mendidih taruk sos tiram,lada sulah, Baby corn..pastu pecahkan telur..taruk tepung jagung, Sawi, kobis..kacau sekejap je..terus angkat..
  3. tuangkan Atas yee mee..okey camtu je..







Kaedah Mudah Melabur Saham



Selama ini anda bekerja untuk dapatkan wang betul tak? Kalau tak kerja, tak dapat gaji, tak ada pendapatan. Pendapatan yang jenis ‘anda buat, anda dapat ni’ dipanggil sebagai pendapatan aktif.

Dengan adanya pelaburan, anda dapat tambahkan side-income anda melalui pendapatan pasif. Sebagai contoh, kalau anda ada RM50,000 dan laburkan duit itu dalam instrumen pelaburan yang dapat memberikan pulangan 10% setahun, anda dengan mudah dapat RM5,000 setahun tanpa perlu melakukan sebarang kerja. Simpan dan lupa.

Jika anda merasakan yang gaji tak naik-naik walaupun dah lama bekerja di tempat sedia ada, daripada merungut lebih baik anda mula melabur untuk menambahkan pendapatan. Kadang-kadang tak semua orang minat berniaga atau ada masa untuk buat 2-3 kerja memandangkan sudah berkeluarga.








Merawat Cinta Dalam Rumah Tangga







Akan ada ketika, kita terasa seperti tidak mengenali pasangan kita. Dia menjadi ‘orang lain’, seakan-akan kita belum pernah mengenalinya walaupun telah berumah tangga setelah sekian lama.

Apabila usia perkahwinan semakin bertambah, dirasakan tiada lagi kemanisan, kehangatan dan keharmonian seperti yang pernah dilalui sebelum itu. Segala-galanya menjadi semakin suram.

Melalui buku ini, Ustaz Pahrol Mohamad Juoi membawa kita meniti makna dan definisi cinta yang sebenar seterusnya memberi nasihat bagaimana untuk merawat keretakan cinta dalam rumah tangga.


Kelebihan unit amanah

Unit amanah digermari oleh ramai golongan professional yang bekerja dan tidak punyai masa yang banyak untuk memantau perkembangan pelaburan mereka. Jika anda masih belum mengenali, unit amanah adalah salah satu peluang pelaburan tersembunyi. Tujuan utama pelabur melabur dalam unit amanah adalah untuk mengurangan risiko dan memaksimumkan potensi pulangan mereka.


Kepelbagaian Aset

Unit amanah menyediakan satu platform yang membolehkan pelabur melabur dalam pelbagai jenis aset seperti saham, bon dan sukuk, precious metal, komoditi dan sebagainya. Dalam membina portfolio yang seimbang, fund manager akan cuba menggabungkan aset-aset yang mempunyai hubungkait yang negatif. Ini bermaksud apabila satu aset mengalami kejatuhan, satu aset lagi akan mengalami peningkatan. Contoh paling baik adalah antara bon dan saham. Apabila bon mengalami kejatha, saham akan mengalami peningkatan. Ini akan membolehkan risiko pelabur dikurangkan kerana kedua-dua aset mempunyai negative correlation.

Contoh lain adalah antara emas dengan ringgit. Apabila aset emas mengalami peningkatan harga, ringgit akan mengalami penyusutan harga. Strategi ini dapat memastikan potensi pelaburan pelabur dapat dioptimumkan dengan risiko yang diambil.

Geografi

Selain daripada membolehkan pelabur melabur di pelbagai jenis aset, unit amanah juga menyediakan peluang untuk pelabur melabur di pelbagai jenis negara. Ini amat penting dalam pengurusan risiko pelaburan kerana jika pelabur hanya melabur di satu negara, mereka akan terdedah kepada kerugian jika berlaku ketidak seimbangan ekonomi dalam negara tersebut. Sebaliknya, jika pelabur melabur di beberapa negara ini akan mengurangkan kerugian pelabur tersebut jika salah satu negara mengalami ketidakseimbangan ekonomi.

Kemampuan modal

Jika seorang pelabur hendak membeli syarikat-syarikat yang besar atau blue chip company memerlukan modal yang besar. Sebagai contoh syarikat Nestle didagangkan pada harga RM140 seunit. Dalam Bursa Malaysia, pelabur perlu membeli mengikut lot yang mengandungi 100 unit. Jadi seorang yang ingin melabur dalam syarikat Nestle perlu mempunyai modal sekurang-kurangnya RM140 x 100 unit= RM14000! Bagi kebanyakkan retail investor, mereka tidak mempunyai modal sebesar itu. Tetapi dengan unit amanah, mereka boleh melabur dalam syarikat Nestle dengan modal serendah RM100.

Pengurus dana professional

Bagi kebanyakkan pelabur baru, mereka tidak mempunyai pengalaman dan pengetahuan yang banyak. Selain itu, kebanyakkan pelabur juga mempunyai kekangan dari segi masa untuk melabur. Oleh itu mereka menggunakan unit amanah untuk melabur kerana pelaburan mereka diuruskan oleh pengurus dana yang professional. Pengurus dana ini mempunyai kelayakan dan bertauliah. Mereka dikawal selia dari masa ke masa bagi mengelakkan berlakunya penipuan. Dengan pengalaman dan kepakaran mereka yang diyakini dapat membantu pelabur untuk melabur dengan lebih mudah. 






Jumaat, 5 Julai 2019

Jangan Buat 5 Kesilapan Biasa Pelabur Unit Trust Berikut

Pelaburan unit trust adalah satu alat pelaburan yang baik.


Namun, sama seperti apa-apa peralatan yang lain ia perlu diuruskan dengan cara yang betul.

Memandangkan pelaburan adalah cerita tentang masa depan, kita tidak dapat tahu dengan pasti adakah pelaburan unit trust itu pasti untung atau tidak. Dengan mengelakkan dari buat 5 kesilapan ini, kita dapat urus risiko pelaburan dengan lebih baik seterusnya menambah kebarangkalian untuk untung.

Silap #1 Beli Unit Trust Yang Macam Pisang Goreng Panas

“Fund kami beri return 47% pada tahun lepas!”

Barangkali kita pernah terbaca brosur, flyers pelaburan unit trust seperti ini.

Beli fund tersebut tidak salah. Apa yang tidak betul ialah kita beli fund tersebut semata-mata fund tadi DAH buat untung pada tahun lepas. Dan kita ada persepsi yang fund tadi pasti mengulangi keuntungan macam itu juga pada tahun-tahun akan datang.

Ini tandanya kita TAK BACA disclaimer berikut yang ditulis dalam dokumen-dokumen rasmi yang disediakan.

“Past performance is no guarantee of future results.”

Dan ayat yang sama waktu dengannya.

Silap #2 Jual Sebab Harga Unit Trust Tengah Jatuh

Tidak ada orang yang nak pelaburan dia rugi.

Dan apa yang kita perlu faham dalam apa-apa pelaburan, turun naik harga itu adalah perkara yang normal.

Waktu bull market tengah bersemangat, harga memang akan naik cepat. Waktu bear market pula tengah power, harga pasti jatuh dengan cepat. Dalam dunia yang sempurna, kita pasti nak beli pada harga paling rendah dan jual semula pada harga paling tinggi. Malangnya, dunia tersebut tidak wujud.

Jadi kita kena faham, bersedia dengan fenomena turun naik harga ini. Kalau kita “takut” sebab harga jatuh dan terus nak jual maka barangkali sebab …

Silap #3 Beli Unit Trust Yang Tak Sesuai Dengan Diri Sendiri

Secara umumnya unit trust ni ada beberapa jenis.
  • Melabur dalam saham medium to small-cap
  • Melabur dalam saham bluechip
  • Melabur dalam bond / sukuk
  • Beli money market
Kombinasi semua di atas

Ingat kata-kata yang ramai orang sebut ni:

“High risk, high (potential) return”

Unit trust kategori yang fokus beli saham medium to small-cap ini selalunya yang disebut sebagai fund yang mempunyai higher risk berbanding fund yang beli bond / sukuk.

Jadi, kalau untung pun fund dalam kategori ini yang dapat bagi return paling banyak. Dan kalau rugi pun selalunya inilah kategori fund yang bagi rugi paling besar. Fair tak?

Kalau kita bukan pelabur agresif, sebenarnya kita tak sesuai beli fund yang macam itu. Sebab tu tak sanggup tengok ‘kerugian’ yang sedang berlaku.

Masa berbincang, fokus kepada berapa yang kita sanggup rugi dulu dan bukan nak nak kejar untung aje. Sanggup rugi cuma 5% tapi berharap dapat return 30% ?

Berbincang… eh bincang dengan siapa? Baca seterusnya.

Silap #4 Tak Tahu Pilihan ‘Advisor’ Yang Ada

Seterusnya tepuk dada tanya ilmu.

Untuk pelabur yang dah power, maka barangkali dia sesuai beli unit trust secara online. Tak payah guna ejen. Pelabur ini dikenali sebagai pelabur DIY (Do-It-Yourself).

Tapi jika perlukan seseorang untuk membantu maka ini pilihan-pilihan yang ada:

1. Menerusi Ejen

Ada kira-kira 60,000 ejen unit trust di Malaysia.

Ejen ini mewakili syarikat untuk memasarkan produk unit trust kepada bakal pelabur. Oleh sebab ejen ini sangat ramai dan aktif maka ramai pelabur unit trust cuma terdedah untuk melabur melalui ejen sahaja.

Antara sebab lain kenapa pelabur masih pakai ejen juga adalah disebabkan online platform yang ada tak menawarkan fund yang dia nak beli. Jadi kena cari ejen syarikat tersebut juga.

Cara menggunakan ejen ialah cara yang paling mudah untuk bermula dengan modal kecil.

2. Menerusi Licensed Financial Planner

Jumlah Licensed Financial Planner ketika artikel ini ditulis tak sampai 1,000 orang.

Licensed financial planner mewakili klien untuk mencari pelaburan yang terbaik. Setelah membuat official engagement (sudah tentu ada advisory fee), maka licensed financial planner dapat mencari dan seterusnya mencadangkan beberapa pilihan yang bersesuaian tanpa terikat dengan mana-mana syarikat unit trust.

Licensed financial planner mesti ada sijil profesional macam Certified Financial Planner (CFP), Islamic Financial Planner (IFP), Registerd Financial Planner (RFP), Shariah RFP atau Chartered Financial Consultant (ChFC). Tak boleh berhenti setakat ada sijil. Kemudian mesti berlesen bawah Suruhanjaya Sekuriti.

3. Menerusi Asset Management Companies

Fund manager pun boleh bantu pelabur unit trust.

Nak jadi fund manager pun bukan senang. Kebiasaannya mereka yang jadi fund manager ini memang ada ijazah dalam bidang berkaitan kewangan (jadi mereka memang benar-benar minat bidang ni) dan ada exam khas yang wajib lulus menerusi Suruhanjaya Sekuriti.

Pendek cerita, technical knowledge dan competency seorang fund manager ini memang lebih berbanding dengan yang lain. Iyalah, dah itu kerja mereka. Hari-hari buat.

Harus difahami, modal yang diperlukan untuk cara ini adalah lebih tinggi ya, tuan puan.

Silap #5 Tak Urus Bakul Telur Dengan Betul

Asset allocation.
Portfolio management.
Risk management.

Benda-benda macam itulah.

Pelabur DIY dia dah tahu benda-benda ni. Nak jadi pelabur DIY, maka kena lah ada ilmu pelaburan. Tidak ada kena belajar. Baru boleh jadi your own investment advisor.

Kalau bukan jenis pelabur DIY, maka ini ialah intipati perbincangan dengan ‘advisor’ masing-masing. Bukan sekadar jumpa untuk sign form sahaja.

Contohnya, ada RM 100 ribu. Tak kisah lah guna duit KWSP atau tunai. Macam mana rupa bentuk ‘bakul telur’ yang dicadangkan tu? Apa nak buat kalau ada telur ayam tembelang? Telur itik boleh campur tak?

Ya. Benda-benda macam itu!