My Follower

Sabtu, 30 November 2019

Kisah Ahmad

Pada suatu hari, Ahmad ini seorang ilmuan aliran sufi telah didatangi oleh seorang pakar fizik lulusan luar negeri. Sebab Ahmad ini mengaji metafizik juga.

Pakar itu seorang Muslim namun ilmunya yang terlalu tinggi dan banyak sedikit pun tidak membuatkan beliau hampir dengan Allah SWT, malah makin hari makin jauh. Makin temboh berhala dunia dalam diri iaitu AKU. Pakar itu percaya bahawa Tuhan itu tidak wujud, dan semua kejadian di bumi ini berlaku dengan sendirinya.

Sisa iman pakar itu masih mahu mendengar penjelasan yang dapat memuaskan hatinya yang resah gelisah. Kesian dia, jauh perginya belajar di seberang laut, bahasa melayu pun dah bunyi slang British. Puas dia hadiri kuliah dan ceramah, banyak lembaran kitab sudah disemak, namun hatinya masih belum menyakini kewujudan Tuhan yang mewujudkan seluruh alam.

Kesimpulannya, segala keterangan tentang Tuhan hanyalah untuk mewujudkan semangat spiritual dan moral dalam diri manusia. Bagi dia, Tuhan adalah simbolik penyatuan, bukanlah kuasa yang hakikatnya wujud.

Pakar fizik itu pergilah menemui Ahmad demi melunaskan rasa dahaga, dan ingin jawapan yang boleh memuaskan hatinya.

"Tuan guru, buktikan pada saya Tuhan itu wujud," katanya kepada si Ahmad ini.

'Lihatlah pada dirimu, wahai anak muda. Kewujudan dirimu itu sudah terang lagi nyata membuktikan kewujudan Tuhanmu," balas Ahmad kepada si pakar fizik tadi.

"Ya, itulah jawapan yang saya sering dengar daripada ramai orang. Saya tidak puas hati," balasnya.

"Jika engkau tidak puas hati, sekarang aku bertanya. Buktikan dirimu itu wujud," ucap Ahmad si lelaki sufi tadi.

"Hah? Saya sedang berdiri di hadapanmu. Ini bukti nyata!"

"jadi, engkau mahu bukti wujudnya Tuhan sama seperti wujudnya dirimu?" soal Ahmad lagi.

Si pakar fizik tadi terdiam sebentar, melihat akan dirinya sendiri. Kemudian dia mengeluarkan buku daripada beg dan melukis.

"Tuhan, lihat kertas ini. Kosong. Kemudian saya lukis numbers di atas kertas ini. nah, tadi lukisan ini tidak wujud. Sekarang ia ada dan dapat dilihat, maka ia wujud," terang pakar itu dengan penuh semangat kepada Ahmad.

"Jadi, bagaimana pula dengan kejadian manusia dan alam?" soal Ahmad si budak sufi itu tadi

"Analoginya samalah seperti lukisan ini!" jawab pakar itu.

"Oh, seperti lukisan itu. jadi siapakah yang melukisnya?

Ia terhasil dengan sendiri ka?" Ahmad si budak sufi tersenyum memandang pakar fizik itu dan menepuk bahunya sambil berlalu pergi.

Lelaki pakar fizik itu tertunduk, diam membisu seribu bahasa seolah-olah mengerti maksud yang ingin disampaikan oleh Ahmad si budak sufi itu tadi.

Jom belajar melalui ebook Magnet Rezeki Cara Allah?





Nak tips PERCUMA Magnet Rezeki & pesanan nasihat terus ke hati setiap hari melalui email?



Nak dapatkan ilmu sharing seperti ini dan sebarkan Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my anda sekarang disini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Nak ikuti Laporan harian Projek Bahtera ?

👉🏻 https://t.me/ProjekBahtera



KISAH DOKTOR DAN RANTAI UJIAN

Tuan Guru Tokku Ibrahim bin Muhammad Asyatari pernah menulis


"Ujian hidup ini ibarat cemeti yang menghalau hamba pergi kepada Tuhannya"

Apabila manusia ditimpa ujian, perkara pertama yang dicari bukanlah penyelesaian, tetapi Tuhan.

Tuhanlah yang sepatutnya pertama terdetik dalam hati insan yang beriman setiap kali ditimpa ujian. Sesiapa sahaja orang itu, apa sahaja agama yang dia percaya, dia akan mencari Tuhan apabila diundang bahaya.

Teman... pernah tak kita melihat doktor mengubati pesakit yang sedang meronta kesakitan..??

Pesakit itu menangis dan meronta-ronta akibat sakit yang ditanggung. Apabila doktor mengubati pesakit itu, tangisannya menjadi lebih kuat, Dia meronta lebih tangkas, dan denyut nadinya lebih pantas.

Ada pesakit yang hilang sabar dan memaki hamun doktor tersebut.

benar di situ, saya akui memang sakitlah. Terutamanya apabila doktor menuang iodin dan membuat jahitan. Akan tetapi bukankah kesakitan itu wujud saat doktor sedang mengubati..??

Kelak kesakitan itu akan hilang dan cederanya akan sembuh. Untuk merasai kesembuhan, para pesakit perlu melalui "Kesakitan & Kesulitan"

itu adalah proses rawatan. Sepertimana Firman Allah dalam Al-quran

"Di sebalik kesulitan, pasti ada kemudahan" (Surah Al-Insyirah ayat 5-6)

Orang yang beriman WAJIB pegang ayat ini.

Setuju...

Jom belajar lagi tentang Magnet Rezeki Cara Allah

Klik sini untuk dapatkan Workbook Rahsia Magnet Rezeki(RMR) dan Rahsia Kelancaran Magnet Rezeki(KMR) :





Nak tips PERCUMA Rahsia Magnet Rezeki?



Nak dapatkan ilmu sharing(copywriting ilmu) seperti ini dan Copy Paste Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my sekarang 

Ikuti Laporan harian Projek Bahtera (Sedekah Nasi Tengah Hari di Masjid & Sekolah Tahfiz ) ?

👉🏻 https://t.me/ProjekBahtera

TIPS KAEDAH MARKETING YANG EFEKTIF

Promosi dari Mulut Orang Lain. Promosi yang paling efektif adalah promosi yang percuma. Inilah caranya...

Kaedah promosi yang paling efektif sekali sebenarnya adalah kaedah promosi yang tidak memakan sebarang kos. Apakah kaedahnya? Jawapannya adalah promosi mulut ke mulut ataupun Word of mouth.

Kaedah ini terjadi apabila pelanggan anda berkongsikan maklumat tentang perniagaan anda kepada orang lain.

Mereka lakukan tersebut oleh kerana mereka berpuas hati dengan apa yang mereka telah lalui bersama perniagaan anda, dan kepuasan ini membuatkan mereka recommend perniagaan anda kepada rakan-rakan mereka, keluarga, atau sesiapa sahaja.

Apa yang menariknya dengan kaedah ini adalah ia tidak menggunakan sebarang kos daripada anda, tetapi ia memerlukan usaha anda untuk memuaskan hati pelanggan-pelanggan anda. Sebagai contoh, Program affiliate di bawah Projek e-Rezeki.my yang saya sertai ini, telah berjaya memuaskan hati peserta-peserta yang dapatkan workbook RMR dan KMR.

Mereka terus beramal dan berjaya hasilkan income sehingga ada yang mencecah RM100K sebulan asbab pertolongan Allah melalui ilmu RMR+KMR yang konsisten dia amalkan. Ilmu dari ebook ini asas sahaja untuk kembali baiki hubungan dengan Allah. Hubungan dengan Allah dah cantik, ditambah pula dengan jaga hak sesama insan, tak mustahil dengan pantas Allah bantu. Salah satu cara Allah bantu adalah dengan cara pelanggan sedia ada kita, memViralkan bisnes kita kepada rakan-rakan mereka yang lain. Inilah kaedah marketing yang perlu kita utamakan sedari awal kita mulakan perniagaan. Supaya ianya berkembang tanpa henti.

Sebenarnya tiada jalan pintas untuk mendapatkan promosi mulut ke mulut. Anda perlu memberi lebih daripada apa yang diharapkan oleh pelanggan anda. Kata Mat Saleh, Go the extra miles. Lakukan lebih untuk pelanggan-pelanggan anda dan apabila mereka berpuas hati, pastinya mereka akan melakukan promosi dari mulut mereka kepada orang lain. Kuncinya sentiasa lakukan lebih daripada apa yang diharapkan oleh pelanggan anda. InsyaAllah cuma selangkah sahaja lagi, untuk anda beroleh kejayaan seperti yang anda diharapkan.

Notakaki : Jika anda nak ikut saya buat Perniagaan Online melalui platform Affiliate, saya rekemen anda daftar affiliate Projek e-Rezeki.my ni.. Untung setinggi RM76 satu jualan. Content untuk promosi pun team mereka sediakan setiap hari.

Team mereka pun sangat membantu, guide kepada setiap affiliate, jangan malu bertanya mereka ya. Sangat mudah untuk buat marketing, semudah copy paste je.

Pesaingan pun kurang. Berminat? Daftar dengan klik SIGNUP kat link ini :

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

---------------

Nak tips PERCUMA Magnet Rezeki?

Klik link ini:

Dapatkan Ebook Magnet Rezeki Cara Allah. Ebook Rahsia Magnet Rezeki (RMR) dan Ebook Rahsia Kelancaran Magnet Rezeki(KMR).




Nak dapatkan ilmu sharing seperti ini dan sebarkan Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my anda sekarang disini

Ada masalah hutang? baca ni dulu. Langkah nak selesai hutang cepat !

Bayar RM11 je, tapi siap dengan breakfast untuk anak beranak.

Gila ke apa??

Memang gila...Tapi gila ini menguntungkan. Sesiapapun boleh dapat bila dah tau info yang betul dari perkongsian dalam panduan.

Nak benda gila yang lain untuk anak-anak tak??

Ada di sini, jangan tunggu lagi!!!!!


Apa Itu Pasar, Pasaran dan Pemasaran?

Hari ni nak share ringkas je. Ok, bunyinya lebih kurang tapi apa bezanya Pasar, Pasaran dan Pemasaran?


Ini tafsiran saya untuk memudahkan pemahaman.

Pasar - tempat penjual dan pembeli bertemu untuk berurusniaga

Pasaran - peluang, niche atau audiens yang telah dikenalpasti untuk sesuatu produk atau bisnes

Pemasaran - aktiviti promosi atau menyampaikan tawaran dan produk kepada bakal pembeli

Dalam dunia digital marketing, semua ini boleh dilakukan hanya secara online sahaja.




Jumaat, 29 November 2019

3 KHASIAT AMALAN ISTIGHFAR

‎Bila kita rasa kosong, rasa tersisih, rasa depression, hati jadi semakin gelap, cepat-cepatlah beristighfar!

People hurt you, but Allah will heal you.

Orang sakitkan anda, tapi bantu Allah menyembuhkan anda.

Istighfar (bertaubat) yang utama adalah, ‘Astaghfirullahal’adzim, alladzi la ilaha illa huwal hayyul qoyyumu wa atubu ilaih’

Aku meminta ampun pada Allah yang Maha Agung, yang tiada Tuhan selain Dia Yang Maha Hidup lagi Maha Berdiri Sendiri, dan aku bertaubat kepadaNya.

3 khasiat bagi pengamal istighfar :-

Ada 3 #point utama dalam kita beristighfar ini yang memang kita perlukan sangat :

  • Jalan keluar dari setiap kesempitan
  • Beri kelapangan daripada setiap kesedihan
  • Rezeki dari arah yang tidak di sangka-sangka

Jadikan bacaan istighfar ini salah 1 morning rituals kita dengan membaca 1 hari 1,000 kali. Kata lain masukkan istighfar ini dalam checklist harian kita.

Mula-mula rasa macam banyakkan? Tapi apa yang saya praktikkan adalah 2 cara ini,

#Tips1

1 hari ada 5 kali waktu solat. Jadi setiap kali habis waktu solat buat 200x istighfar dengan penuh kusyuk.

Subuh - 200x

Zohor - 200x

Asar - 200x

Maghrib - 200x

Isya’ - 200x

#Tips2

Dalam kereta saya kalau pergi ke mana-mana, memang tak akan pasang radio. Hanya ada usb untuk pasang lagu-lagu yang menenangkan dan ada count zikir.

Jadi while on the way ke mana-mana kami akan pegang count zikir itu dan baca dengan penuh kusyuk juga. Fokus kita hanya kepada Allah.

Rasa ditimpa musibah? Istighfar.

Rasa dilanda gelisah atau masalah? Istighfar.

Rasa sakit hati dengan sesiapa? Istighfar.

Sebab saya sangat yakin dan percaya, dengan kita beristighfar, Allah akan aturkan kehidupan kita dengan sangat cantik, hati kita jadi tenang, kolam jiwa kita bersih dan InshaAllah rezeki pon mudah masuk tanpa putus-putus seperti air zam-zam yang bertebar di seluruh dunia!

Always syukur and always choose to forgive without waiting for an apology. 

Nak tips PERCUMA Magnet Rezeki & pesanan nasihat terus ke hati setiap hari melalui email?


Nak ebook Magnet Rezeki Cara Allah?






Nak dapatkan ilmu sharing seperti ini dan sebarkan Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my anda sekarang disini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

-----------------------------------------

Nak ikuti Laporan harian Projek Bahtera ?

👉🏻 https://t.me/ProjekBahtera

NAK BERHENTI SOLAT ATAU TERUSKAN KERJA?

Jam menunjukkan pukul 4.35pm. 5 minit lagi nak masuk waktu Asar. Kisah ini berlaku semalam..

Aku masih lagi pening mencari solusi kenapa tak boleh log in system online document bank ni. Dah lebih 15 minit aku try and error. Tapi masih jugak gagal.

Tengah try and error tu terdengar suara bilal mengalunkan azan Asar dari surau berhampiran ofis ku.

Dalam hati aku kata, alamak macam mana ni? Nak berhenti buat kerja ni dan pergi solat berjamaah ke nak teruskan kerja je.

Kalau berhenti nanti bimbang lewat pulak settle kerja ni. Kalau teruskan saja, sayang pulak ter miss solat jamaah Asar kali ni.

"Alah, solat jamaah ni kan Sunat je. Lepas settle kerja nanti solat lah. Bukannya tinggal solat terus" Syaitan mula membisikkan di telinga kiri ku.

"Berhenti je lah. Sayang tinggal solat jamaah. Bukan lama pun. Nanti sambung lah balik kerja tu" seolah-olah ada suara lain pula yang membisik di sebelah telinga kanan ku.

Okey. Aku try sekali lagi. Kalau tak boleh jugak kali ni aku berhenti dan pergi solat. Bisik hati kecil ku.

Aku pun try sekali lagi. Ketika itu bilal baru sahaja selesai mengumandangkan azan.

"Alamak..nampaknya still tak boleh. Ahhh. Lantak lah. Aku dah tension" rungut aku di dalam hati.

Lantas kucapai kupiah di atas meja dan menuju keluar daripada ofis terus ke surau.

Sampai sahaja di surau, jamaah masih belum memulakan solat jamaah lagi. Sempatlah aku berwuduk dan lantas terus bersama-sama makmum yang lain mendirikan solat Asar berjamaah.

Alhamdulillah. Selesai solat dan berdoa aku terus balik ke ofis. Tidak terus ke meja, sebaliknya aku ke dapur bancuh secawan susu kambing suam.

Seteguk demi seteguk aku telan susu kambing suam tersebut.

Ahhh. .keenakan susu kambing suam sangat menenangkan diriku. Sambil sambil tu ku ambil 2 3 keping biskut tawar dan kucicahnya dalam susu kambing suam tersebut.

Krup krap Krup krap ku kunyah dan ku telah biskut tawar tersebut. Walaupun sekadar biskut tawar, tetapi disebabkan perut pun dah lapar dek kerana mengadap komputer dari tadi, nikmat dapat makan biskut tawar dengan susu kambing suam sangat mengembirakan aku.

Setelah itu aku kembali semula ke meja. Sejurus sahaja mengadap komputer aku seperti dapat idea untuk tekan satu butang ni iaitu butang turn off pop-up blocker.

Aku cuba klik butang tersebut. Dalam hati ku berbisik. Mungkin disebabkan ini kot aku tak dapat log in tadi.

Ok. Sekarang aku dah tekan off. Aku nak try semula log-in.

Dengan penuh suspen aku cuba sekali lagi.

Bismillahirrahmanirrahi...

Syukur Alhamdulillah. Tak sangka. Kali ni aku dapat buka system tersebut. Tak sampai 2 minit pun aku mengadap komputer.

Sedangkan tadi aku dah duduk depan komputer hampir setengah jam.

Allah..tiba-tiba muncul perasaan sebak dalam hati. Rasa bersalah kerana buruk sangka dengan Allah .

Astaghfirullahl azim..Mungkin Allah nak tunjuk kepada ku hari ini yang kalau kita tunaikan kewajipan kita kepada Allah dengan penuh keikhlasan, insya Allah Allah akan permudahkan urusan kita. Antaranya termasuklah menunaikan solat fardu berjamaah di masjid. Inilah antara formula kejayaan orang Islam.

Masya Allah. Kalaulah aku teruskan kerja tadi, mungkin belum tentu aku dapat idea untuk tekan butang tersebut. Silap- silap sampai habis Asar aku mengadap menda alah tu. Tak selesai juga.

Betullah. Hidup kita ni bukan atas kehendak kita sebenarnya. Apa yang kita fikir tidak sama dengan apa yang telah Allah tentukan untuk kita.

Berkat kita tunaikan kewajipan kita kepada Allah, Allah terus balas satu kebaikan untuk kita. Maha Suci Allah.

Maka janganlah kita rasa takut, rasa rugi, rasa susah, membazir, buang masa dan sebagainya untuk melaksanakan suruhan Allah.

Kerana yakinlah pasti akan ada hikmah dan balasan terhadap setiap kebaikan yang kita lakukan itu. Tidak dapat di dunia sudah pasti akan dapat balasan yang berlipat kali ganda di akhirat.

Dan lakukan lah sesuatu kerja kita dengan tenang dan selalu ingat kepada-Nya.

Insya Allah bila kita sentiasa tenang kerja yang kita lakukan terasa amat ringan sekali. Tiada apa yang perlu kita risaukan tentang kerja kita jika kita selalu anggap kerja itu satu ibadah.

Hari ini ramai orang yang stress dengan kerja. Mereka kerja dengan penuh tertekan. Buat ini tak betul. Buat itu tak kena.

Mungkin silap kita adalah semasa kita buat kerja kita seolah-olah melupakan Allah.

Kita anggap diri kita ni kuat. Mampu lakukan apa yang kita hendak dan kita rancang. Tetapi hakikatnya diri kita ini terlalu lemah.

Allah lah jua yang boleh memudahkan urusan kita dan Allah lah jua yang mampu "menyusahkan" kita. Bukan untuk menekan hamba-hamba-Nya tetapi sekadar untuk menguji keimanan dan kesabaran hamba-hamba-Nya.

Semoga kita menjadi hamba yang sentiasa bersyukur dan yakin kepada-Nya dalam kehidupan harian kita.

Ampunkanlah dosa-dosa kami Ya Allah. Hamba-Mu yang selalu lalai dan lupa ini.

Semoga bermanfaat...

Saya doakan semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua hari ini mudah-mudah dan sehabis mudah.

sahaja Aku berkongsi ilmu pagi ini kerana Allah Taala.

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Nota : Tugas saya menyampaikan pesanan dan nasihat telah selesai bila saya kongsikan ilmu ini. Hak ilmu ada dua. Pertama beramal. Kedua menyampaikan pada orang lain. Sekarang bergantung pada anda pula. Sama ada nak tunaikan dua hak ilmu ini atau tidak. 

Nak tips PERCUMA Rahsia Magnet Rezeki?


Jemput dapatkan Ebook Rahsia Magnet Rezeki (Workbook RMR+KMR)





Nak dapatkan ilmu sharing(copywriting ilmu) seperti ini dan Copy Paste Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my sekarang 

Ikuti Laporan harian Projek Bahtera (Sedekah Nasi Tengah Hari di Masjid & Sekolah Tahfiz ) ?

👉🏻 https://t.me/ProjekBahtera

7 Perkara Penting Dalam Pemasaran

Selalunya kita dengar mengenai 4P dalam pemasaran iaitu PRODUK, PRICE, PLACE dan PROMOTION sahaja kan.. ini perkara yang paling asas dalam pemasaran.


Hari ni saya nak share sesuatu yang advance sikit, iaitu 7P pula. mungkin anda dah tahu tapi percayalah,masih ramai yang belum tahu.

Produk - Kenalpasti produk yang boleh menarik perhatian pelanggan termasuklah design, warna, saiz dan sebagainya. Apa kelainan dan USP produk.

Price - Kenalpasti nilai kos dan nilai jualan kepada pelanggan. Adakah berbaloi dan kompetitif.

Place - Kenalpasti lokasi terbaik untuk menjual dan dimana lubuk pelanggan berada sama ada online mahupun offline.

Promotion - Kenalpasti jenis pemasaran nak digunakan dan dimana platform atau channel yang terbaik. Faktor masa juga memainkan peranan penting.

People - Kenalpasti kelompok manusia yang terlibat dalam pemasaran seperti owner sendiri, pekerja, pesaing dan pelanggan. Bagaimana mereka ini bertindak dalam pemasaran yang dipilih.

Process - Kenalpasti apa proses yang terlibat termasuklah kaedah terbaik dalam penghasilan produk dan penyampaian produk.

Physical - Kenalpasti prasana, fasiliti dan aset yang ada untuk kegunaan pemasaran. Jika fokus pada premis, tentukan penampilan dan taktik pemasaran yang sesuai untuk menarik pelanggan.

Banyak pulak kan nak fikir.. takpe, buat permulaan fokus pada 4 yang utama dulu. Nanti yang lain akan kena sentuh juga walaupun sedikit bila sampai masanya.

Ok, saya nak tunjuk anda satu bahan yang boleh bantu dalam pemasaran anda. Bahan ini boleh bantu untuk hasilkan gambar iklan yang lebih padu dan responsif. Ada 900 lebih template yang anda boleh guna terus atau edit guna powerpoint saja.





Khamis, 28 November 2019

Jangan Sesekali Putus Asa!

Pastinya akan ada cabaran dan rintangan di hadapan apabila anda memulakan bisnes.

Tetapi tak kira apa sahaja dugaan yang diberi, jangan sesekali putus asa dalam mencapai matlamat anda!

Memang benar untuk mencapai apa sahaja kejayaan memang banyak rintangan di hadapan.

Tetapi kita perlu janji kepada diri kita sendiri bahawa kita jangan berputus asa.

Ketika saya baru bermula perniagaan internet dulu, saya langsung tidak mendapat sebarang pelanggan.

Dalam kata lain perniagaan saya gagal pada tahun pertama.

Tetapi apa yang saya lakukan, saya tidak berputus asa dan cuba cari apakah kesilapan diri saya sendiri yang menyebabkan tiada pelanggan datang ke laman web saya.

Sekiranya kita baca buku – buku biografi usahawan – usahawan yang berjaya hari ini memang kesemuanya pernah melalui kegagalan.

Agak mustahil mencapai kejayaan tanpa berjumpa dengan kegagalan kerana kegagalan itu akan menguatkan kita dan mengajar kita cara dan kaedah yang betul untuk mencapai sesuatu kejayaan.

Sebenarnya kejayaan mungkin berada sedikit sahaja lagi.

Kerana itulah kita jangan berputus asa.

Satu lagi peringatan, kita akan belajar lebih banyak lagi daripada kegagalan berbanding kejayaan.

Oleh itu, apabila menemui kegagalan bersyukur oleh kerana pelbagai ilmu yang anda akan dapat dan ilmu ini boleh digunakan untuk mencapai kejayaan dengan lebih pantas lagi.

Jadi, janji kepada diri kita sendiri jangan sesekali putus asa ketika mengejar cita – cita kita.

Moga bermanfaat. 


SALE IS RECRUITING!

Notakaki : Jika anda nak ikut saya buat Jenis Perniagaan Affiliate, saya rekemen anda daftar terus affiliate Projek e-Rezeki.my ni.. Untung setinggi RM76 satu jualan. Content untuk promosi pun team mereka sediakan setiap hari.

Team mereka pun sangat membantu, guide kepada setiap affiliate, jangan malu bertanya mereka ya. Sangat mudah untuk buat marketing, semudah copy paste je.

Pesaingan pun kurang. Berminat? Daftar dengan klik SIGNUP kat link ini :

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.




---------------




Nak tips kombo PERCUMA Magnet Rezeki?


Jemput dapatkan Magnet Rezeki Cara Allah, iaitu SOP 555 (Workbook RMR+KMR) sekarang.




Nak dapatkan ilmu sharing seperti ini dan sebarkan Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my anda sekarang disini

Ada masalah hutang? baca ni dulu. Langkah nak selesai hutang cepat !


ILMU KALIMAH ALHAMDULILLAH

Sedikit perkongsian ilmu mengenai kalimah 'alhamdulillah' yang patut kita tahu asal usulnya... sedut ilmu agama inshaAllah ilmu dunia akan datang automatic.

Terjemahan dari bahasa Arab.

Kelebihan Kalimah Alhamdulillah:

  1. Perkataan yang pertama keluar daripada mulut Nabi Adam a.s. semasa bersin dihidupkan Allah Ta'ala.
  2. Kalimah awal (surah al fatihah) di dalam kitab suci Al-Quran Al-Kareem.
  3. Sebaik-baik doa.
  4. Perkataan yang membentuk Kebun atau tanamam di dalam Syurga.
  5. Kalimah terakhir di dunia dan di Akhirat.
  6. Kalimah yang diucap ketika susah dan senang serta dalam semua keadaan.
  7. Sebaik-baik manusia yang dibangkitkan pada hari Kiamat adalah mereka yang menyebut kalimah ” Alhamdulillah “.
heart: Sebarkan ilmu alhamdulillah ini moga dapat pahala bersama... inshaAllah.

Jom kita sama sama say "ALHAMDULILLAH" petang nie...

Alhamdulillah....




Moga bermanfaat..


Nak tips kombo PERCUMA Magnet Rezeki?


Jemput dapatkan Magnet Rezeki Cara Allah, iaitu SOP 555 (Workbook RMR+KMR sekarang.




Nak dapatkan ilmu sharing seperti ini dan sebarkan Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my anda sekarang disini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.




Nak ikuti Laporan harian Projek Bahtera ?

👉🏻 https://t.me/ProjekBahtera

KISAH APABILA NABI MUSA INGIN MELIHAT KEADILAN ALLAH

Pada suatu hari Kalimullah, Nabi Musa AS bermunajat kepada ALLAH SWT di bukit Tursina. Beliau memohon kepada ALLAH, "Ya, ALLAH tunjukkanlah keadilan-MU kepadaku."

Maka ALLAH menjawab permohonan Nabi Musa AS, "Jika Aku menampakkan keadilan-KU kepadamu, engkau tak akan dapat bersabar, dan tergesa-gesa menyalahkanku."

"Dengan taufik-MU." kata Musa, "Aku akan dapat bersabar menerima dan menyaksikan keadilan-MU."

ALLAH SWT menjawab, "Kalau begitu, pergilah engkau ke perigi itu". Bersembunyilah engkau di dekatnya dan saksikan apa yang akan terjadi." Maka Nabi Musa pun segera menuju tempat mata air yang ditunjukkan oleh ALLAH SWT, segera beliau bersembunyi di atas pokok yang berdekatan dengannya.

Beberapa waktu kemudian datanglah seorang penunggang kuda. Dia turun dari kudanya, lalu berwudhu dan meminum airnya. Setelah itu ia solat dan meletakkan kantong di sisinya yang berisi wang seribu dinar.

Setelah selesai solat, penunggang kuda tadi segera pergi dengan terburu-buru sehingga terlupa kantong wangnya tertinggal. Tidak lama kemudian datang seorang anak kecil yang ingin meminum di perigi itu. Dia melihat sebuah kantong ditempat itu, dia mengambilnya, setelah itu segera pergi dari tempat tersebut.

Setelah anak kecil tadi berangkat, datanglah seorang tua yang buta, dia meminum dan kemudian berwudhu, lalu solat.

Beberapa saat kemudian datanglah penunggang kuda yang ketinggalan kantongnya tadi. Dia menemukan seorang tua yang sedang berada tempat itu.

Si penunggang kuda berkata, "kamu pasti mengambil wangku yang tertinggal di sini." Betapa terkejutnya bukan kepalang si tua yang buta itu, dia berkata, "Bagaimana aku dapat mengambil kantung wangmu sementara mataku tidak dapat melihat."

Penunggang kuda berkata, "kamu jangan berdusta, tidak ada lagi orang selain kamu di sini."

Si tua menjawab, "Betul, saya memang disini tapi tidakkah kamu nampak yang mataku tak dapat melihat." Si penunggang kuda itupun berkata, "Mengambil kantong tidak semestinya dengan mata ! Tetapi dengan tangan! Tanganmu boleh mengambil kantongku.Kembalikan!!"

Akhirnya sipenunggang kuda tidak sabar sehingga segera membunuh orang tua buta itu. Setelah itu, dia segera menggeledahnya, tetapi kantong yang berisi wang tidak ditemukan. Maka dia segera pergi meninggalkan mayat si tua tadi.

Ketika Nabi Musa melihat peristiwa yg baru saja terjadi, beliau berkata, "Ya Tuhan, aku tidak sabar akan kejadian ini. Namun, aku yakin Engkau sangat adil. Kenapa engkau melakukan yang sedemikian ?"

Tidak lama kemudian, datanglah Jibril AS, dan berkata, "ALLAH memerintahkanku untuk menyampaikan penjelasan-NYA kepadamu. DIA menyebutkan bahwa diri-NYA maha mengetahui hal-hal ghaib yang engkau tidak ketahui.

DIA menyebutkan bahwa anak kecil yang mengambil kantong milik si penunggang kuda itu sebenarnya sedang mengambil haknya semula."

"Pada waktu dulu, ayah anak kecil itu bekerja pada si penunggang kuda itu. Namun secara zalim ayah anak tadi tidak dibayar atas pekerjaan yang dilakukannya. Jumlah yang harus dibayarkan kepada ayah anak itu adalah sejumlah wang yang ada dalam kantong tersebut. Adapun orang tua buta yang mati dibunuh tadi adalah orang yang telah membunuh ayah anak kecil itu dulunya, sebelum si tua itu mengalami kebutaan."

Demikianlah. Sungguh Maha Besar ALLAH SWT yang telah berfirman, "Tidakkah kamu perhatikan bahwa ALLAH mengetahui apa yang ada di langit dan bumi? Tiada pembicaraan rahsia antara tiga orang melainkan DIA lah keempatnya. Dan tiada (pembicaraan antara) lima orang melainkan DIA lah yang keenamnya. Dan tiada (pula) pembicaraan antara jumlah yang kurang dari itu atau lebih ramai melainkan DIA berada bersama mereka dimanapun mereka berada. Kemudian DIA akan memberitahukan kepada mereka pada hari kiamat apa yang telah mereka kerjakan. Sesungguhnya ALLAH Maha Mengetahui Segala Sesuatu." (QS Almujadalah: 7).

"DIA lah ALLAH, Yang tiada Tuhan selain DIA, Yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata. DIA lah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang." (QS Al-Hasyr: 22).

Semoga bermanfaat untuk semua.

Saya doakan semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua hari ini mudah-mudah dan sehabis mudah.

sahaja Aku berkongsi ilmu pagi ini kerana Allah Taala.

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Nota : Tugas saya menyampaikan pesanan dan nasihat telah selesai bila saya kongsikan ilmu ini. Hak ilmu ada dua. Pertama beramal. Kedua menyampaikan pada orang lain. Sekarang bergantung pada anda pula. Sama ada nak tunaikan dua hak ilmu ini atau tidak.

Semoga bermanfaat buat semua. Semoga semua murah rezeki duit, anak pun jadi baik, senang nak urus.

Nak tips PERCUMA Rahsia Magnet Rezeki?





Jemput dapatkan Ebook Rahsia Magnet Rezeki (Workbook RMR+KMR).

Nak dapatkan ilmu sharing(copywriting ilmu) seperti ini dan Copy Paste Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my sekarang 

---------------




Ikuti Laporan harian Projek Bahtera (Sedekah Nasi Tengah Hari di Masjid & Sekolah Tahfiz ) ?




👉🏻 https://t.me/ProjekBahtera




SIKAP TERUK MUSNAH DIRI

Dalam sebuah company ada seseorang yang team dia berjaya buat sales lebih RM1,000,000. Tapi,company tu terminate dia. Kenapa?


Kerana "kehadiran ke ofis FAIL"

Pelbagai alasan dia beri. Beberapa kali tegur,still buat lagi. Akhirnya, "dikeluarkan"

Kerana company tu tak kisah ,hebat macamana pun anda, Walaupun closing rate 1000%, Tapi...Kalau x de ATTITUDE yg luar biasa, Owner Company tu tak akan simpan.

Daripada pengalaman saya sendiri, orang yg hebat,tapi sikap teruk, tetap tidak akan kemana. Tak akan boleh pergi jauh. Sehinggalah dia ubah apa yang ada pada dirinya (attitude)

Hidup anda,pilihan anda.

Hidup anda,anda yang tentukan.

Mentor hanya guide.

Tiada paksaan untuk ikut.

Guru hanya mahu lihat kejayaan anak didik. Sebab guru nak anda susah sekarang,bukan susah masa depan.

Kata Zig Ziglar,

"Your attitude, not your aptitude, will determine your altitude."

Sikap Anda, bukan bakat Anda, akan menentukan kehormatan Anda.

Moga bermanfaat. 

SALE IS RECRUITING!

Notakaki : Jika anda nak ikut saya buat Jenis Perniagaan Affiliate, saya rekemen anda daftar terus affiliate Projek e-Rezeki.my ni.. Untung setinggi RM76 satu jualan. Content untuk promosi pun team mereka sediakan setiap hari.

Team mereka pun sangat membantu, guide kepada setiap affiliate, jangan malu bertanya mereka ya. Sangat mudah untuk buat marketing, semudah copy paste je.

Pesaingan pun kurang. Berminat? klik SIGNUP kat link ini 

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

---------------

Nak tips kombo PERCUMA Magnet Rezeki?



Jemput dapatkan Magnet Rezeki Cara Allah, iaitu SOP 555 (Workbook RMR+KMR) sekarang.

Nak dapatkan ilmu sharing seperti ini dan sebarkan Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my anda sekarang disini

Ada masalah hutang? baca ni dulu. Langkah nak selesai hutang cepat !







IKLAN FB ADS ANDA KRIK-KRIK?



Pernah tak anda nak buat iklan FB ads tapi masa nak letak gambar iklan tu anda jadi buntu? Tengok orang lain punya iklan cantik je gambar dia guna, tapi anda punya gambar iklan gambar, tengok pun tak selera :(

Nak guna yang FB bagi pun semua nampak kurang sesuai…


Kalau salah pilih gambar nanti orang tak klik… jika klik tak banyak pula nanti kos iklan jadi tinggi…



Jangan risau.. berita baik buat anda!




Rabu, 27 November 2019

Walau dah usaha beberapa kali, masih lagi gagal?

Pernah tak terfikir macam tu?


Dah usaha dengan bermacam cara, hasilnya tak seperti yang diharapkan. Jawapannya cek balik hubungan kita dengan Tuhan.

Adakah kita lupa untuk tunaikan tanggungjawab kita pada Tuhan.

Sebab yang membuka pintu rezeki ini adalah datang dari Yang - Esa. Itulah pesan yang saya dapat dari Sifu Farihan.

Alhamdulilah saya nampak kesan dari menjaga hubungan dengan Tuhan. Rezeki lebih mudah masuk dan saya lebih tenang.

Siapa yang ada masalah rezeki, belajarlah dengan Sifu Farihan. Beliau sendiri dah alami dan amalkan nya.

Klik pada link di bawah untuk anda dapatkan Magnet Rezeki ini.







PENYUCIAN DAN PEMBERSIHAN DIRI

Apakah cara terbaik untuk buat cleansing diri?


Banyak cara cleansing:

  1. Cleasing Spritual- Istighfar dan amalan puasa serta sedekah.
  2. Cleansing Organ- Amalan makanan natural dan bersederhana
  3. Cleansing Qalbu- Banyakkan sangkaan baik dan meraikan orang lain. Yakin dengan kehidupan dan Taqdir Allah.
  4. Cleansing Bioplasma/Aura- Bina pesona/ trampil/yakin diri sendiri/sempurnakan wudhuk/berselawat/bauan wangian/bunga/keseniaan/alami
  5. Cleansing Otak- Tengok perkara baik, menyelesaikan masalah manusiaan, baca Quran
  6. Cleansing Energy- Tenaga warna hijau/tumbuhan/lautan/ibu bapa/alam/bersalam dan mengucap salam/ solat jemaah
  7. Cleansing Emotion/Rasa- Doa Qunut/ Memaafkan Muslimin Muslimat/Jauhi menyindir/kesyukuran/menangis
Semoga bermanfaat untuk kita semua.

Saya doakan semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua hari ini mudah-mudah dan sehabis mudah.

sahaja Aku berkongsi ilmu pagi ini kerana Allah Taala.

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Nota : Tugas saya menyampaikan pesanan dan nasihat telah selesai bila saya kongsikan ilmu ini. Hak ilmu ada dua. Pertama beramal. Kedua menyampaikan pada orang lain. Sekarang bergantung pada anda pula. Sama ada nak tunaikan dua hak ilmu ini atau tidak. 

Semoga bermanfaat buat semua. Semoga semua murah rezeki duit, anak pun jadi baik, senang nak urus.

Nak tips PERCUMA Rahsia Magnet Rezeki?


Jemput dapatkan Ebook Rahsia Magnet Rezeki (Workbook RMR+KMR).

Nak dapatkan ilmu sharing(copywriting ilmu) seperti ini dan Copy Paste Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my sekarang 

Ikuti Laporan harian Projek Bahtera (Sedekah Nasi Tengah Hari di Masjid & Sekolah Tahfiz ) ?

👉🏻 https://t.me/ProjekBahtera





SEBARKAN ILMU DAN KEPAKARAN

Dalam dunia akhir zaman di mana dunia yang sudah tidak lama lagi akan berakhir ini, sebarkan kebaikan sebanyak-banyaknya.


Tidak semestinya menyebarkan rezeki dalam bentuk harta dan wang.

Tetapi juga sebarkan rezeki ilmu dan kepakaran yang kita ada untuk memudahkan urusan orang lain.

Sungguh!!! Allah akan memudahkan pelbagai hal dalam kehidupan kita walaupun tidak dibalas dengan pangkat dan harta benda.

Dengan sepotong sharing ilmu dan kepakaran kita mampu mengubah hidup orang, dan mempermudahkan segala urusan orang lain, YAKIN lah dengan Allah yang Allah akan mempermudahkan segala urusan kita.

InsyaAllah..Moga bermanfaat..

Nak tips kombo PERCUMA Magnet Rezeki?


Jemput dapatkan Magnet Rezeki Cara Allah, iaitu SOP 555 (Workbook RMR+KMR sekarang.

Nak dapatkan ilmu sharing seperti ini dan sebarkan Secara Percuma sambil jana pendapatan? Daftar akaun affiliate e-Rezeki.my anda sekarang disini

Nak ikuti Laporan harian Projek Bahtera ?




👉🏻 https://t.me/ProjekBahtera





Ingin membina bisnes home tuition yang profesional berjaya

Apakah keistimewaan Bisnes Home Tuition??


  • Dari sehari ke sehari industri ini semakin membesar dan menerima permintaan yang ‘mencurah-curah' daripada ibu bapa dan pelajar. (Boleh Google search: Home Tuition)
  • Dapat membantu pelajar mengalami peningkatan yang ‘ketara’ dan mencapai kecemerlangan dalam subjek yang dipelajari.
  • Bebas menjadi majikan dan menetapkan jadual anda sendiri.
  • Boleh dilakukan secara 'part-time' atau 'full time'
  • Mempunyai lebih banyak masa untuk keluarga dan rakan-rakan.
  • Bebas menikmati faedah pekerjaan yang memuaskan dan menyeronokkan.
  • Kurang tekanan berbanding kerja makan gaji




Selasa, 26 November 2019

SPAGHETTI PHAT THAI






Bahan A
Spaghetti (agak2 utk 1 orang)
Minyak Zaitun 3sb
Cendawan butang 7 (hiris nipis)
Cili kering 4 tangkai (goreng dulu)
Tomato 1/2 biji (potong dadu)
Oregano
Gula perang
Garam

Bahan B
Udang 2 ekor (cincang)
Phat Thai Paste 2sb (Aeon ada jual)
Bawang hollang 1/2 biji (cincang)
Cili padi 3 tangkai (cincang)

Cara Menyediakan
  1. Rebus Spaghetti sampai lembut..taruk minyak zaitun sikit supaya tk melekat.
  2. Panaskan kuali..taruk minyak zaitun, terus masukkan bawang dan cili padi.. kacau2 kejap..taruk udang dan phat thai paste...kacau2 lagi.
  3. Taruk Air panas sikit..Masukkan cendawan, tomato, lada kering..gula garam cukup rasa.
  4. Akhir sekali masukkan spaghetti dan oregano..masak hingga kering..siappp








12 tips memulakan tuisyen

Post kali ini eksklusif saya minta izin daripada Protege Berjaya SeminarTuisyen.Com batch awal dahulu iaitu Cikgu Hazaruddin yang masih lagi menjawat pangkat ‘Engineer‘ di Rawang.


Saya tak minta beliau menulis, tetapi saya minta izin daripada emel untuk saya ‘post’ kan di blog saya ini. Post ini adalah emel yang beliau berikan kepada seseorang yang minta pandangan dan pendapat beliau tentang tuisyen. Dan beliau ‘CC’ emel tersebut kepada saya.

Ini kandungan emel beliau yang saya langsung tak edit. Semoga anda yang membaca akan terbuka minda dan bermanfaat kepada semua. Tahniah saya ucapkan kepada Cikgu Hazar.

Assalamu’alaikum,

Tahniah kerana telah memilih jalan yang benar dan diberkati Allah dunia dan akhirat untuk menjana pendapatan sampingan dengan melakukan tuisyen, dimana anda menjadi cikgu, anda membimbing dan anda berkongsi ilmu dengan pelajar-pelajar. InsyaALLAH.

Memang kebiasaannya, langkah pertama untuk melakukan sesuatu pekerjaan itu adalah amat sukar. Walaubagaimanapun, jika kita dapat memulakan langkah pertama, langkah seterusnya akan mudah dan saudari akan terus berjalan dan berlari.

Saya, Master Yuz dan semua cikgu2 yang berjaya menjana pendapatan lumayan dengan menjadi cikgu tuisyen sekarang ini, satu ketika dulu, pernah menghadapi kesukaran untuk memulakan kelas pertama tuisyen kami. Malu, tiada keyakinan, kekangan masa dan kenderaan merupakan isu utama yang menjadi penghalang. Tetapi, kami dapat teruskan dan berjaya menjana ribuan ringgit setiap bulan dengan hanya menjadi cikgu tuisyen.

Cikgu perlu meletakkan sesuatu impian sebagai satu motivasi untuk cikgu melakukan tuisyen. Semasa permulaan dulu, saya meletakkan majlis perkahwinan saya sebagai satu impian yang perlu saya relisasikan. Jadi, nak tak nak, saya perlu juga menjana wang sampingan untuk menampung kehidupan seharian saya dan boleh menyimpan RM1000 – RM2000 sebulan. Oleh yang demikian, saya buang rasa malu, saya susun jadual dengan betul dan saya mulakan marketing tuisyen dengan penuh semangat yang berkobar-kobar (sampai kuota saya penuh dan tak dapat layan incoming job…he he he)

Saya yakin, cikgu pun boleh melakukannya, cuma cikgu kurang sokongan memandangkan di JB cikgu tiada network atau kawan-kawan yang beriltizam untuk menjadi cikgu tusyen melayu seperti cikgu. Jangan risau, saya, MY dan cikgu2 di sini bersedia membantu. Jangan segan silu untuk bertanya soalan dan masalah. InsyaALLAH, sama-sama kita membantu antara satu dengan yang lain. Inilah yang dinamakan pakej long life coaching yang dikatakan MY. Knowledge sharing menjadi keutamaan dalam pakej ini. Pesan saya, tidak semua orang tau tentang semua perkara.


12 Tips untuk memulakan menjadi cikgu tuisyen:

  1. Anda perlu ada ilmu yang hendak diajar (cth: BM, MATH, ENGLISH, SCIENCE etc.)
  2. Anda perlu ada minat. Ini adalah kerana anda akan menjana wang berterusan dengan menjadi cikgu tuisyen kerana ada minat. Jika minat tiada, anda akan mengeluh dipertengahan jalan.
  3. Anda perlu ada transport. (kereta, motosikal, bas, teksi,basikal). Kawan saya di Pasir Gudang pergi mengajar dengan menaiki basikal coz student adalah area kawasan perumahan beliau.
  4. Anda perlu market diri anda. Ini kerana, andalah produknya dan anda perlu market produk itu untuk dijual. Jangan salah faham dengan “statement” saya ni ok. Cara pemasaran untuk mendapat student adalah melalui online dan offline. Sila rujuk nota MY. Jangan malu untuk tampal iklan diri anda atau memasukkan pamplet diri anda ke dalam peti surat.
  5. First interview. Ini adalah sangat penting kerana ibu bapa atau student akan menilai kita pada first interview ini sahaja. Gunakan trick2 yang telah diajar oleh MY masa seminar. Keberanian perlu ada. Tema saya semasa first interview ni adalah “REDAH JEEEEE…ada rezeki adalah”…Melalui pengalaman saya, interview ada beberapa cara, online (chating, email dan phone) dan meeting (berjumpa).Kebanyakkan ibu bapa suka mengambil cikgu yang smart dan simple. So pastikan kita memakai baju yang sopan dan menampakkan diri kita sebagai seorang cikgu yang smart dan santai tetapi bukan seorang budak pejabat (kemeja dengan tali leher!!!). Mula-mula parent akan menanyakan samaada anda adalah cikgu tuisyen full time ataupun tidak. Kemudian mereka akan bertanya harga yang anda letakkan untuk sejam. Kemudian mereka akan ajak untuk berjumpa (2nd interview) ataupun terus memulakan kerja sebagai cikgu tuisyen dirumahnya. Diskusi yang lebih lanjut diperlukan dalam bahagian ini.
  6. Anda perlu ada material pengajaran. Saya nasihatkan untuk anda mendapatkan buku-buku rujukan terkini yang anda boleh perolehi di semua kedai-kedai buku di seluruh negara. Jangan lupa juga buku latihan. Menjadi satu kelebihan anda jika anda berkawan dengan kawan yang bergelar cikgu sekolah kerajaan. Perkongsian yang menaikkan kreadibiliti anda sebagai cikgu tuisyen akan berlaku jika anda pandai menggunakan kawan-kawan anda itu. He he he.
  7. Anda perlu ada skill mengajar dan membimbing. Ini memerlukan sedikit masa dan kesabaran. Jika tiada skill, bina skill. Setiap orang ada cara masing-masing. Cari gali cara anda dan practice semasa sedang mengajar. Jangan risau dan takut jika anda terasa macam salah. Teruskan dengan penuh keyakinan dan perbetulkan dari semasa ke semasa. Sertai mana-mana kursus yang berkaitan dengan teknik belajar untuk meningkatkan mutu pengajaran anda. Itupun kalau anda ada masa. Kalau takde masa, di youtube, kita boleh search banyak teknik-teknik yang interesting. Saya rasa banyak yang MY telah ajar teknik-teknik mengajar semasa seminar. Praktikkan. Jangan simpan buat pekasam. Diskusi lanjut diperlukan dalam bahagian ini.
  8. Anda perlu ada skill untuk berkomunikasi dengan ibu-bapa. Komunikasi ini penting untuk mewujudkan perhubungan yang agak rapat dan mesra dengan ibubapa. Inilah senjata saya untuk mengekalkan menjadi cikgu tuisyen kepada anak-anak ibu bapa tersebut yang seterusnya. Maksudnya dari abang, kakak hinggalah ke adik yang paling akhir sekali. Saya yang mengajar mereka. Macam dah jadi cikgu personel dah. Selain dari itu, komunikasi yang baik juga boleh dijadikan modal dalam menetworkkan nama kita. Selain dari itu kemahiran komunikasi sangat penting untuk anda meminta/memberi peringatan bayaran yuran bulanan. Anda fikir2kan, ataupun diskusi lanjut diperlukan dalam bahagian ini.
  9. Anda perlu ada rekod pengajaran. Hmmm…saya ada saya punya…bagaimana pula dengan anda…Rekod ini sangat penting untuk merekodkan progress pengajaran anda. Rekod yang berbentuk jadual yang simple yang mempunyai bahagian, tarikh, perkara yang di ajar, masa mula mengajar dan masa habis mengajar. Ingat, kita bukannya seperti memory komputer yang bila click boleh keluar semua. Lu pikir la sendiri. Bahagian ini penting untuk orang yang bekerja seperti saya.
  10. Anda perlu ada bussiness card, resit dan cop anda sebagai cikgu tusyen. Jangan kedekut untuk buat semua ini. Tak sampai RM50 pun, malah lagi rendah dari itu. Bussiness card adalah untuk marketing, manakala resit adalah untuk menunjukkan kreadibiliti anda sebagai cikgu tuisyen yang berkaliber dan jangan lupa cop rasmi anda pada setiap resit bayaran anda. Ibu bapa akan lebih yakin dengan anda dan jangan lupa, apabila ibu bapa yakin, maka tunggula nama anda untuk dijual kepada kawan-kawan atau jiran-jiran tetangga. Saya sudah merasainya, anda pula macam mana. Buat, jangan tak buat.
  11. Anda perlu ada motivasi. Ini kerana kadang-kadang, sebagai cikgu tusyen yang masih bekerja, waktu rehat itu adalah minimum. Saya sudah merasainya. Selain dari itu, bersedialah dengan bisikan-bisikan negatif dari dalam hati kita untuk tidak pergi mengajar pada hari itu. Saya sudah merasainya. Cara yang efektif adalah dengan mempunyai ketegasan diri dan semangat untuk mencapai impian yang anda telah letakkan seperti yang saya bincangkan di peringkat awal tadi. Tema saya sekali lagi “REDAH JEEEE”. Selain dari itu, sokongan orang disisi anda juga boleh menjadikan anda bersemangat untuk melakukan tuisyen. Contohnya isteri, suami (bagi yang sudah berkahwin), ibubapa (bagi yang masih duduk dengan ibubapa) dan kawan-kawan yang berfikiran positif, seperti saya. Jadi berkawanlah dengan saya. He he he. Untuk motivasi tambahan, saya cadangkan bacalah buku bertajuk “Menjadi Jutawan” karangan Sdr Azizi Ali. Dalam buku itu ada membincangkan perkara mengenai kepentingan menjana pendapatan sampingan. Anda akan bersemangat dan terus bersemangat.
  12. Anda perlu ada jadual harian. Untuk yang bekerja seperti saya, jadual harian sangat penting untuk anda mngurus masa 24jam yang diberikan Allah kepada anda dengan optimum. Bersama-sama ini saya sertakan jadual saya untuk panduan anda. Berbincang dengan ibubapa atau pelajar untuk menyusun jadual anda agar ianya efektif untuk anda dan juga student anda. Diskusi lanjut diperlukan dalam bahagian ini. 


Anda perlu tahu bahawa menjadi Cikgu Tuisyen tidak susah seperti yang digembar-gemburkan. Anda perlu cuba dahulu dan REDAH JE.





Isnin, 25 November 2019

Giveaway Akhir Tahun HasrulHasssan.com


Assalamualaikum .... ahgak lama jugak adda dah lama x join Ga ... 

Okey ...

Secara jujurnya adda x lah mengenali begitu rapat sangat ... tetapi ....

ada jugak tetapi ye ... cam main2 je adda nie

adda suka sangat baca blog tuan hasrul hassan nie ... bahasa yang santai dan mudah di fahami

Nak di pendekkan cerita ....

masa tue adda x pandai wat blog ... jadi adda google ... sekali nampak blog yg pemes nie ... selain tue adda banyak belajar tentang trafik blog  dan macam2 lagilah

okey tue jelah .... so .. sape yang ada masalah mcm adda nie ... yg buta tentang blog .... boleh follow abag pemes nie 

meh meriah kan Ga HasrulHassan ... klik je banner di bawah




Tips Untuk Mempromosikan Perkhidmatan Home Tuition Personal Tutor

Hari ini saya ingin berkongsi rahsia dan tips dalam mempromosikan bisnes @ perkhidmatan home tuition @ personal tutor yang saya dah janjikan dalam entri yang lepas.


Sebenarnya idea dah ada, cuma tak sempat nak dizahirkan ke dalam bentuk tulisan kerana kesibukan saya dengan my latest obsession which is baking and decorating cupcakes!

Okay, here we go..


  • #1 – Buat flyers yang simple tetapi menarik perhatian
  • #2 – Buat pamplet yang menerangkan servis @ perkhidmatan anda dengan lebih detail
  • #3 – Buat namecard yang menyatakan kelayakan anda dan servis @ subjek yang ditawarkan
  • #4 – Bina website yang boleh memberi maklumat lanjut tentang perkhidmatan anda
  • #5 – Hantar flyers di sekitar taman perumahan anda @ di kawasan target market anda. Untuk hantar flyers ni, anda boleh hantar sendiri, guna perkhidmatan syarikat penghantar flyers (yang selalu hantar flyers rumah, shopping complex dll), gunakan khidmat posmen, gunakan khidmat penjual surat khabar dll..
  • #6 – Bila prospek menelefon anda, aturkan pertemuan dan bawa bersama namecard dan pamplet
  • #7 – Jika anda merupakan seorang guru sekolah, itu satu kelebihan buat anda. Sebaliknya jika anda bukan seorang guru sekolah, anda boleh menggunakan ayat power berikut (ini merupakan ayat cari makan yang saya cipta untuk kakak saya tetapi atas dasar ingin berkongsi ilmu, saya perturunkan pada anda)

“Walaupun ramai parents yang rasa lebih yakin untuk hantar student belajar tuisyen dengan seorang guru sekolah, tetapi sebenarnya guru sekolah adalah sangat sibuk. Jadi, mereka selalunya tidak dapat memberi komitmen sepenuhnya terhadap kelas tuisyen. Tambahan pula, guru sekolah biasanya mengajar di dalam bentuk lecture kepada student yang ramai. Sebaliknya guru home tuition seperti saya lebih berpengalaman di dalam mengajar murid secara perseorangan..”


Walaupun ayat di atas ni tidaklah terlalu POWER rangers, tetapi anda boleh olah dan tambah mana-mana yang patut..


  • #8 – Anda kenalah menjual diri anda dengan memberitahu para prospek (ibu bapa) bahawa anda memang berpengalaman di dalam mengajar (kalau pernah mengajar adik /anak saudara/kawan pun boleh dikira pengalaman) dan anda memang minat mengajar
  • #9 – Kalau boleh, bagi testimoni para pelajar anda yang terdahulu
  • #10 – Tips yang paling penting. Saya pernah terbaca satu buku yang menyatakan bahawa


“People will trust anything you tell them until you action proved otherwise”


atau dalam bahasa melayunya bermaksud “Orang akan percaya dengan apa yang anda beritahu mereka sehinggalah terbukti bahawa apa yang anda beritahu mereka itu adalah tidak benar”. Bukan bermakna saya mengajar anda menipu.. Cuma anda haruslah berani untuk menjual diri anda dan menyatakan kelebihan2 yang ada pada anda untuk menarik perhatian dan kepercayaan prospek anda. Jika anda tidak promote diri anda, siapa lagi yang nak promote? Gunakan tips ini untuk mempromosikan diri anda habis-habisan.


Setakat ini sahaja tips untuk hari ini. Opps lupa pulak tips promosi yang paling mendapat sambutan:


  • #11 – Iklankan servis anda di pokok2 (macam iklan along). Secara logiknya, kalau tak berkesan, takkanlah along tak habis-habis guna taktik ni. Saya dah cuba, memang menjadi..


Good luck and Happy Promoting!!