Bahan-Bahan
- Kuey Teow kecik 1 paket
 - Ayam 1/2 ekor
 - Fish ball
 - Udang 5 ekor
 - Daun kucai
 - Taugeh
 - Bawang putih goreng
 - Minyak bawang putih
 - Kiub pati Ayam
 - Gula perang
 - Garam
 - Halia 2 inci (ketuk)
 - Bawang putih 3 biji (ketuk)
 
Bahan Kuah Kicap
- Sos tiram 1sb
 - Kicap pekat manis 2sb
 - Minyak bijan 2sb
 - Minyak zaitun 2sb
 - Lada sulah 1sk
 - Gula perang 1sb
 - kiub pati ayam 1
 
Cara Menyediakan
- Campur semua bahan kuah kicap, masak hingga mendidih..taruk air sikit.. taruk minyak bawang putih dgn bawang putih tu sekali..kacau2...Letak tepi dulu..
 - Bawang putih 6 biji..cincang2 pastu goreng hingga kekuningan.,angkat dgn minyak2 sekali..letak tepi dulu
 - Bawang putih 4 biji..hiris nipis2.,goreng hingga kuning..angkat.. letak tepi dulu.
 - Rebus Ayam sampai ayam empuk..pastu baru taruk udang dan fish ball, Halia, bawang putih..daun kucai, kiub pati ayam, gula garamsecukup rasa..minyak bijan..kuah lebihkan sikit k..rasa dulu apa yg kurang k.
 - Ambik ayam rebusan tadi..siat2 isi ayam, keluarkan udang..
 - Taruk kuey teow dalam mangkuk..curahkan kuah kicap..hiaskan isi ayam, udang, taugeh, bawang putih goreng, minyak bawang putih.
 - Hidangkan bersama kuah sup..siap
 


Tiada ulasan:
Catat Ulasan