My Follower

Ahad, 23 Disember 2018

MEE KARI PENANG







Bahan Utama
  • Mee kuning 1 paket (celur)
  • Isi Ayam (rebus/siat2)
  • Kerang (rebus)
  • Fish ball
  • Tauhu kering
  • Kacang panjang (celur)
  • Tauhu goreng
  • Lada merah
  • Taugeh

Bahan Kuah
  • Santan kotak kecik 1 (kara)
  • Rempah kari 1 paket kecik
  • Kiub pati ayam 1
  • Kerisik 2sb
  • Asam gelugor 2 keping
  • Daun kari 
  • Gula perang
  • Garam

Bahan Kisar
  • Bawang merah 6 biji
  • Bawang putih 4 biji
  • Serai 2 batang (ambik putih)
  • Ketumbar 1sb

Cara Menyediakan

  1. Panaskan minyak..tumis bahan kisar hingga wangi..taruk daun kari..kacau2 pastu taruk rempah kari..kacau lagi sampai wangi..
  2. Masukkan semua bahan kuah dan Air rebusan ayam/kerang, dan taruk fish ball,tauhu kering..biarkan mendidih..tambah perasa apa yg kurang.. siap






Tiada ulasan: