My Follower

Selasa, 28 Mei 2019

MEE SUP







Bahan Bahan
Mee Kuning 1 paket - Celur
Sotong 4 ekor
Udang 5 ekor
Isi Ayam 3 ketul
Fish cake 1
Fish ball 8
Tomato 1 biji
Sawi 1 pokok
Carrot
Daun sup
Daun bawang
Bawang Goreng
Kiub pati ayam Knorr
Gula garam secukup rasa
Minyak bijan
Bawang puitih 4 biji - ketuk
Bawang besar 1/2 - hiris
Halia 2 inci
Lada merah 1 tangkai- hiris
Rempah Sup mak siti 1 sudu


Cara Menyediakan
  1. Rebus isi ayam dengan kuib knorr, Air agak2 k... bila ayam dah lembut.. angkat sejukkan pastu siat2 isi ayam...pastu goreng.. letak tepi dulu..air rebusan jangan buang...
  2. Panaskan minyak...tumis bawang besar bawang putih dan halia yang telah dikisar, tumis sampai wangi..pastu masukkan rempah sup...kacau2...curahkan ke air rebusan tadi
  3. Masukkan carrot, fish cake, fish ball.. sotong udang...ayam,gula garam secukup rasa..minyak bijan dan tomato..biarkan mendidih
  4. Akhir sekali masukkan sawi, mee..didihkan kejap je..matikan api..taburkan bawang goreng, daun sup daun bawang yg telah dihiris..SIAP




p/s: kalau suka telor pecahkan telor dan makan bersama cili potong kicap



Tiada ulasan: