My Follower

Isnin, 22 Julai 2019

KUEY TEOW KARI








Bahan bahan

Kuey Teow Kecil 1 paket (celur)
Udang (suka nk byk mana)
Cendawan kering (rendam/rebus)
Taugeh (celur)
Tauhu Kering
Fish Ball
Taugeh
Daun kucai
Rempah kari 1 paket kecil (bancuh air panas)
Santan kotak 1 (ambik 1/2 je)
Asam gelugor 2 keping
Minyak sapi 1sb
Gula perang
Garam


Bahan Kisar
Bawang merah 4 biji
Bawang putih3 biji
Halia 1 inci
Lengkuas 1/2 inci
Cili kering 6 tangkai


Cara Menyediakan
  1. Udang kupas kulit..pastu goreng udang kejap, angkat..Kuey teow celur.
  2. Panaskan minyak sapi dgn minyak masak..Tumis bahan kisar sampai pecah minyak.. Taruk asam gelugor..rempah kari.. kacau2 jap.
  3. Masukkan Air dalam 2 cawan dan santan.. santan taruk 1/2 kotak je..sebab kuah nak pekat jangan cair..
  4. Masukkan tauhu, fish ball, daun kucai gula garam secukup rasa..didihkan kejap je.
  5. Curahkan ke atas kuey teow..taruklah udang cendawan dan taugeh.. nak pedas potongkan cili padi.. 
  6. Siap








Tiada ulasan: