My Follower

Jumaat, 30 November 2018

LAKSA IKAN CENCARU






Bahan Utama
  • Laksa lembut 1 paket
  • Ikan cencaru besar 3 ekor
  • Gula melaka (agak2)
  • Garam

Bahan Kisar
  • Cili kering 10 tangkai
  • Bawang merah 15 biji
  • Bawang putih 8 biji
  • Halia 2 inci
  • Lengkuas 2 inci
  • Belacan 2 inci
Bahan Kuah
  • Bunga kantan 4 kuntum
  • Daun kesum (Ambik daun je)
  • Asam keping 10 keping
  • Serai 2 batang (ketuk)

Bahan Hiasan
  • Bawang besar
  • Cili padi
  • Telur rebus
  • Timun

Cara Penyediaan
  1. Rebus Laksa.. toskan
  2. Rebus ikan..Blend isi..tulang blend pastu tapis..Air rebusan ikan jgn buang guna utk kuah
  3. Satukan bahan kisar dengan bahan kuah dan jugak ikan..masukkan garam dan gula melaka. renehkan.. tambah apa yg patut.
  4. Dah masak bolehlah dihiaskan


okey siap..






Tiada ulasan: