My Follower

Selasa, 4 Disember 2018

MEE KETAM



(untuk 2 orang)



BAHAN
  • Ketam 2 Ekor
  • Mee Kuning 1 paket (celur)
  • Kentang 1 biji (rebus/kisar)
  • Telor rebus 2 biji
  • Tauhu goreng 1 ketul (hiris)
  • Taugeh (mentah)
  • Lada merah 1 tangkai (hiris)
  • Lada Hijau 1 tangkai (hiris)
  • Daun sup/daun bawang (hiris halus)
  • Bawang goreng
  • Serai 1 batang (ketuk)

BAHAN KISAR
  • Bawang merah 6 biji
  • Bawang putih 3 biji
  • Lengkuas 1 inci
  • Halia 1 inci
  • Lada merah 2 tangkai
  • Cili padi 6 tangkai
  • Udang kering 1sb

BAHAN PERASA
  • Serbuk kari 1sb
  • Asam keping 1
  • Gula perang (agak2)
  • Garam secukup rasa

CARA
  1. Basuh ketam bersih2, potong letak tepi dulu.. Celur mee kuning.
  2. Rebus kentang hingga empuk pastu blender dgn air yg byk..agak2lah.. untuk buat kuah
  3. Tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan serai dan serbuk kari.
  4. Masukkan kentang, Air (agak2) cair sikit jgn pekat kuah k..
  5. Akhir sekali masukkan ketam dan pahan perasa..Biarkan mendidih.
  6. Angkat..hidangkan dan hiaskan





Tiada ulasan: