(untuk 2 orang)
- Ketam 2 Ekor
- Mee Kuning 1 paket (celur)
- Kentang 1 biji (rebus/kisar)
- Telor rebus 2 biji
- Tauhu goreng 1 ketul (hiris)
- Taugeh (mentah)
- Lada merah 1 tangkai (hiris)
- Lada Hijau 1 tangkai (hiris)
- Daun sup/daun bawang (hiris halus)
- Bawang goreng
- Serai 1 batang (ketuk)
BAHAN KISAR
- Bawang merah 6 biji
- Bawang putih 3 biji
- Lengkuas 1 inci
- Halia 1 inci
- Lada merah 2 tangkai
- Cili padi 6 tangkai
- Udang kering 1sb
BAHAN PERASA
- Serbuk kari 1sb
- Asam keping 1
- Gula perang (agak2)
- Garam secukup rasa
CARA
- Basuh ketam bersih2, potong letak tepi dulu.. Celur mee kuning.
- Rebus kentang hingga empuk pastu blender dgn air yg byk..agak2lah.. untuk buat kuah
- Tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan serai dan serbuk kari.
- Masukkan kentang, Air (agak2) cair sikit jgn pekat kuah k..
- Akhir sekali masukkan ketam dan pahan perasa..Biarkan mendidih.
- Angkat..hidangkan dan hiaskan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan