My Follower

Sabtu, 1 Disember 2018

MEE KUAH KETAM



(untuk 2 orang)


Bahan
  • Ketam 2 ekor
  • Mee kuning (celur)
  • Serbuk Kari 3sb
  • Asam gelugor 2
  • Gula perang (agak2)
  • Garam

Bahan Kisar
  • Cili kering 20 tangkai
  • Bawang merah 6 biji
  • Bawang putih 3 biji
  • Belacan 1 inci

Bahan Sos
  • Cili sos 2sb
  • Sos tomato 2sb
  • Kicap pekat manis 2sb

Bahan Hiasan
  • Telor rebus
  • Taugeh
  • Lada merah
  • Lada hijau
  • Limau kasturi
  • Bawang goreng

Cara Penyediaan
  1. Basuh ketam dan potong 2
  2. Panaskan minyak..Tumis bahan kisar sampai betul2 pecah minyak. pastu masukkan serbuk kari sampai wangi... 
  3. Masukkan semua bahan sos dan asam gelugor, gula garam..Serta Air dalam 3 cawan..agak2 la terpulang k. biarkan mendidih..
  4. Bila air dah mendidih masukkan ketam..biarkan sampai ketam masak. tambahlah apa yg kurang k..
  5. Sedia dihidangkan bersama mee dan hiaskan.. siap.. selamat mencuba






Tiada ulasan: