(untuk 2 orang)
- Ketam 2 ekor
- Mee kuning (celur)
- Serbuk Kari 3sb
- Asam gelugor 2
- Gula perang (agak2)
- Garam
Bahan Kisar
- Cili kering 20 tangkai
- Bawang merah 6 biji
- Bawang putih 3 biji
- Belacan 1 inci
Bahan Sos
- Cili sos 2sb
- Sos tomato 2sb
- Kicap pekat manis 2sb
Bahan Hiasan
- Telor rebus
- Taugeh
- Lada merah
- Lada hijau
- Limau kasturi
- Bawang goreng
Cara Penyediaan
- Basuh ketam dan potong 2
- Panaskan minyak..Tumis bahan kisar sampai betul2 pecah minyak. pastu masukkan serbuk kari sampai wangi...
- Masukkan semua bahan sos dan asam gelugor, gula garam..Serta Air dalam 3 cawan..agak2 la terpulang k. biarkan mendidih..
- Bila air dah mendidih masukkan ketam..biarkan sampai ketam masak. tambahlah apa yg kurang k..
- Sedia dihidangkan bersama mee dan hiaskan.. siap.. selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan