(utk 1 orang)
Bahan A
Kuey Teow besar (segenggam)
Fish ball 2 biji (belah 3)
Fish cake (agak2)
Cendawan butang 3
Baby corn 2
Carrot
Sawi
Kobis
Bahan B
Kiub pati Ayam 1
Gula perang 1sb
Garam secukup rasa
Minyak bijan 1sb
Mintak zaitun 1sb
Serbuk lads putih
Cili padi 3 tangkai (ketuk)
Bawang putih 2 biji (ketuk)
Bawang merah 1 biji (cincang)
Halia 1/2 inci.. cincang
Tepung jagung 1sb (bancuh air)
Air 2 cawan
Kiub pati Ayam 1
Gula perang 1sb
Garam secukup rasa
Minyak bijan 1sb
Mintak zaitun 1sb
Serbuk lads putih
Cili padi 3 tangkai (ketuk)
Bawang putih 2 biji (ketuk)
Bawang merah 1 biji (cincang)
Halia 1/2 inci.. cincang
Tepung jagung 1sb (bancuh air)
Air 2 cawan
Bahan C
Kicap pekat manis 1sb
Soya Sause 1sb
Sos tiram 1sb
Minyak bijan 1sb
Minyak zaitun 1sb
Cara Menyediakan
Kicap pekat manis 1sb
Soya Sause 1sb
Sos tiram 1sb
Minyak bijan 1sb
Minyak zaitun 1sb
Cara Menyediakan
- Panaskan kuali..taruk minyak zaitun (minyak apa pun boleh) Pastu masukkan kuey teow, kacau2 taruk semua bahan C...kacau2 kejap angkat letak kat pinggan.
- Basuh kuali..panaskan minyak..tumis bawang putih, bawang merah, halia.. sampai wangi..taruk Air 2 cawan dan Kiub pati ayam.. biarkan mendidih
- Air dah mendidih masukkan semua bahan sayur2... minyak bijan gula garam secukup rasa..pastu masukkan tepung jagung., kacau2 kejap je..terus curahkan kuah ke ataskuey teow..taburkan serbuk lada putih..
- Siappppp...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan