My Follower

Selasa, 2 April 2019

TALAM SUJI






LAPISAN BAWAH


140g Tepung Suji
20g Tepung gandum
100g Gula pasir
700ml Santan cair
1/2sk Garam 1/2
2 biji telur
Pewarna yellow lemon


CARA MEMASAK

  1. Campurkan semua bahan didalam periuk kacau sebati dan kacau diatas api sederhana sehingga separuh masak..masukkan kedalam loyang 10x10 dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak 

LAPISAN ATAS

700ml santan pekat
200g gula melaka
150g tepung gandum
60g gula pasir
1/2sk garam
2 biji telor


CARA MEMASAK

  1. Cincang gula melaka..Blender semua bahan kemudian masak sehingga naik wap dan tuangkan ke atas lapisan pertama tadi dan kukus sehingga masak.. 
Tips:

  1. Gunakan santan untuk 1 1/2 biji kelapa untuk adunan ini
  2. Alas loyang dengan plastik 12 x 12 
  3. Tutup loyang dengan foil untuk mengelak masuk air wap..!






Tiada ulasan: