Ikan 5 ekor
Daun kesum (agak2)
Asam gelugor (agak2)
Daun pudina (agak2)
Serai 1 batang (ketuk)
Bunga kantan 1 kuntum
Gula melaka (agak2)
Garam gula secukup rasa
Bahan blender
Cili kering 5 tangkai
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 3 biji
Lengkuas 2 inci
Halia 2 inci
Bahan hiasan
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 3 biji
Lengkuas 2 inci
Halia 2 inci
Bahan hiasan
Ikan sekoq
Timun
Bawang
Nenas
Daun salad
Bunga kantan
Cili padi
Limau nipis
Telor
CARA-CARA
Timun
Bawang
Nenas
Daun salad
Bunga kantan
Cili padi
Limau nipis
Telor
CARA-CARA
- Rebus ikan sampai masak..Asingkan 2 ekor..3 ekor ambil isi Blender...pastu blender tulang..kemudian tapis dan Air rebusan ikan jgn buang.
- Celur Laksa
- Bahan2 blender campurkan sekali Dgn isi ikan yg dah blender..masak Sampai mendidih..
- Last sekali taruk asam gelugor, Daun kesum..serai..bunga kantan..Daun pudina..garam gula..Slowkan Api..renehkan
- Hiaslah ikut style memasing..okey Camtu je...nak sedap taruk petis Atau makan dgn kicap!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan