My Follower

Ahad, 7 Julai 2019

RESEPI LAKSAM





Tepung beras 3 cawan
Tepung gandum 1 cawan
Garam
Air 4 cawan (atau agak2 k..jgn pekat)

  1. Satukan semua bahan pastu blender..klu nak buat kaler2... Asingkan buat 3 mangkuk..taruk kaler apa yg disuka k.
  2. ambik 1 senduk..Letak kat loyang..kukus..kat loyang tu...sapu minyak dulu..Masak dlm 5 minit..angkat sejukkan..
  3. pastu gulung.Buatlah lembut2 cam buat kuih gulung tu k.
Bahan Kuah Laksam
Ikan kembung 4 ekor
Santan kotak kecil 2
Asam gelugor 7 keping
Gula melaka/Nise (agak2)
Lada hitam 3sb (blend)
Garam

Bahan KisarBawang besar 3 biji
Bawang putih 5 biji
Halia 1 inci
Belacan 1 inci

Caranya
  1. Basuh ikan dan rebus..ambik isi ikan kisar halus...tulang ikan kisar pastu tapis.
  2. Satukan ikan yg dah dikisar dengan  bahan kisar.,dan semua bahan.,masak hingga mendidih...kacau selalu..tambah apa yg kurang k... siap..

Bahan SAMBAL LAKSAM
Lada merah 4 tangkai
Cili padi merah 3 tangkai
Limau kasturi 1 biji (buang biji)
Cuka makan 1/2 cawan
Gula 1/2 cawan
Belacan 1/2 inci

Caranya
Hiris lada cili limau..kemudian campur semua sekali bahan..kisar jgn halus sangat. tambah apa yg kurang... siap.







1 ulasan:

ray berkata...

ray suke gila makan laksammm tp rajin buat time raya je