Tepung gandum 1 cawan
Garam
Air 4 cawan (atau agak2 k..jgn pekat)
- Satukan semua bahan pastu blender..klu nak buat kaler2... Asingkan buat 3 mangkuk..taruk kaler apa yg disuka k.
- ambik 1 senduk..Letak kat loyang..kukus..kat loyang tu...sapu minyak dulu..Masak dlm 5 minit..angkat sejukkan..
- pastu gulung.Buatlah lembut2 cam buat kuih gulung tu k.
Ikan kembung 4 ekor
Santan kotak kecil 2
Asam gelugor 7 keping
Gula melaka/Nise (agak2)
Lada hitam 3sb (blend)
Garam
Bahan KisarBawang besar 3 biji
Bawang putih 5 biji
Halia 1 inci
Belacan 1 inci
Caranya
Santan kotak kecil 2
Asam gelugor 7 keping
Gula melaka/Nise (agak2)
Lada hitam 3sb (blend)
Garam
Bahan KisarBawang besar 3 biji
Bawang putih 5 biji
Halia 1 inci
Belacan 1 inci
Caranya
- Basuh ikan dan rebus..ambik isi ikan kisar halus...tulang ikan kisar pastu tapis.
- Satukan ikan yg dah dikisar dengan bahan kisar.,dan semua bahan.,masak hingga mendidih...kacau selalu..tambah apa yg kurang k... siap..
Bahan SAMBAL LAKSAM
Lada merah 4 tangkai
Cili padi merah 3 tangkai
Limau kasturi 1 biji (buang biji)
Cuka makan 1/2 cawan
Gula 1/2 cawan
Belacan 1/2 inci
Caranya
Hiris lada cili limau..kemudian campur semua sekali bahan..kisar jgn halus sangat. tambah apa yg kurang... siap.
1 ulasan:
ray suke gila makan laksammm tp rajin buat time raya je
Catat Ulasan