My Follower

Rabu, 29 Mei 2019

PUDING RAJA





Bahan Jala Emas
Telor kuning 7 biji
Gula pasir 1 1/2 Cawan
Air 1/2 cawan
Daun pandan 1 helai (ikat)


Cara buat:
  1. Ambik betul2 telor kuning..jgn ada sikit pun telor putih..sebab nnt berketul2 jadi tak cantik..Pukul sebati pastu masukkan dalam acuan roti jala..
  2. Satukan gula air dan daun pandan. masak sampai mendidih,, bila dah berbuih buang daun pandan..
  3. Buat telor mcm buat roti jala tu..pusing2kan 3x..dalam 5 saat angkat telor tu dan letak dalam tapis..toskan.
  4. Buatlah sampai abes telor tu..kalau gula jadi pekat sangat tambah air panas. dan buat ulang2 k.. 😀


Bahan Kastard
Susu cair 1 tin
Kuning telor 2 biji
Air 1/2 cawan
Gula 2sb
Tepung kastard 1sb
Daun pandan 1 (ikat)


Cara buat:

  1. Campurkan semua bahan, Ramas2 tepung tu jgn kasi bergentel.
  2. Masak dengan api yg perlahan, kacau je jangan berhenti..Dah mendidih terus angkat..sejukkan..Simpan dalam peti ais.. Siap 😀


Bahan Hiasan
Pisang Abu (Goreng sebiji2)
Buah prune
Cherry merah/Hijau
Gajus (Goreng)


Cara Penyediaan
  • masukkan bahan kastard dalam mangkuk, 
  • masukkan jala emas dan bahan hiasan. 
  • simpan dalam peti ais.. makan masa sejuk.


SELAMAT MENCUBA!!






Tiada ulasan: