Bahan Jala Emas
Telor kuning 7 biji
Gula pasir 1 1/2 Cawan
Air 1/2 cawan
Daun pandan 1 helai (ikat)
Cara buat:
- Ambik betul2 telor kuning..jgn ada sikit pun telor putih..sebab nnt berketul2 jadi tak cantik..Pukul sebati pastu masukkan dalam acuan roti jala..
- Satukan gula air dan daun pandan. masak sampai mendidih,, bila dah berbuih buang daun pandan..
- Buat telor mcm buat roti jala tu..pusing2kan 3x..dalam 5 saat angkat telor tu dan letak dalam tapis..toskan.
- Buatlah sampai abes telor tu..kalau gula jadi pekat sangat tambah air panas. dan buat ulang2 k.. 😀
Bahan Kastard
Susu cair 1 tin
Kuning telor 2 biji
Air 1/2 cawan
Gula 2sb
Tepung kastard 1sb
Daun pandan 1 (ikat)
Cara buat:
- Campurkan semua bahan, Ramas2 tepung tu jgn kasi bergentel.
- Masak dengan api yg perlahan, kacau je jangan berhenti..Dah mendidih terus angkat..sejukkan..Simpan dalam peti ais.. Siap 😀
Bahan Hiasan
Pisang Abu (Goreng sebiji2)
Buah prune
Cherry merah/Hijau
Gajus (Goreng)
Cara Penyediaan
- masukkan bahan kastard dalam mangkuk,
- masukkan jala emas dan bahan hiasan.
- simpan dalam peti ais.. makan masa sejuk.
SELAMAT MENCUBA!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan