Bahan bahan
Kuey Teow Kecil 1 paket (celur)
Udang (suka nk byk mana)
Cendawan kering (rendam/rebus)
Taugeh (celur)
Tauhu Kering
Fish Ball
Taugeh
Daun kucai
Rempah kari 1 paket kecil (bancuh air panas)
Santan kotak 1 (ambik 1/2 je)
Asam gelugor 2 keping
Minyak sapi 1sb
Gula perang
Garam
Bahan Kisar
Bawang merah 4 biji
Bawang putih3 biji
Halia 1 inci
Lengkuas 1/2 inci
Cili kering 6 tangkai
Cara Menyediakan
- Udang kupas kulit..pastu goreng udang kejap, angkat..Kuey teow celur.
- Panaskan minyak sapi dgn minyak masak..Tumis bahan kisar sampai pecah minyak.. Taruk asam gelugor..rempah kari.. kacau2 jap.
- Masukkan Air dalam 2 cawan dan santan.. santan taruk 1/2 kotak je..sebab kuah nak pekat jangan cair..
- Masukkan tauhu, fish ball, daun kucai gula garam secukup rasa..didihkan kejap je.
- Curahkan ke atas kuey teow..taruklah udang cendawan dan taugeh.. nak pedas potongkan cili padi..
- Siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan